20 år med Civic 6

memorylane1

Sjette generasjon Honda Civic har rukket å bli 20 år.

Utvendig skiller amerikanske Civic'er seg fra japanske ved annen utforming på speil, og annen sammensetning av baklys. Hvite parklys er ettermontert til europeisk standard.
Hvem skulle tro at denne bilen er 20 år gammel?

Jeg synes designet har tålt tidens tann svært godt. Vakrest av dem alle er 2-dørs coupé, dernest 3-dørs hatchback. Civic som 4-dørs sedan, ser ikke like moderne ut.

Etter 20 år vet man mye om bilens kvalitet. De britiskproduserte Civic’ene fikk mange venner, fordi bilene virket en halv klasse større enn de japanske, og kunne fås både som 5-dørs kombicoupé og stasjonsvogn. Dessuten var de bedre utstyrt. Men i dag finnes det knapt noen igjen på veien på grunn av rust.

Japanske Civic’er (1996-2000) er fremdeles et nokså vanlig syn langs veien. Nesten alle har litt overflaterust i overgangen mellom bakskjerm, hjulbue og støtfanger. Det er dessuten ikke uvanlig med rustangrep i bakre hjulbuer og under dørene. Motormessig er de fleste Civic’ene motorisert med enten en 75 hesters 1,4 liters motor, eller en 90-hester.

Utseende på sjette generasjon av Honda Civic har tålt tidens tann usedvanlig godt.
Utseendet på sjette generasjon av Honda Civic har tålt tidens tann usedvanlig godt.

«Min» Civic er hentet fra husets egen garasje. Den går under tilnavnet «Bulkisen» på grunn av alle parkeringsbulkene som er blitt påført av sjødesløs ungdom. Det er en amerikansk versjon, produsert i Toronto, Kanada. De amerikanske Civic’ene fikk grundigere galvanisering, og taklet rust bedre enn sine japanske slektninger. Basismotoren i amerikanske Civic’er er en 1,6 liters SOHC motor med 16 ventiler og 106 HK. Dreiemoment på beskjedne 103 Nm ved 4600 omdreininger. Den samme motoren sitter i nesten alle amerikanske Civic’er fra denne tiden, samt i Civic-baserte HR-V fra samme tidsepoke.

Jeg liker hvordan baklysene er forbundet med bakruten, og den store takspoileren.
Jeg liker hvordan baklysene er forbundet med bakruten, og den store takspoileren.

I USA havnet Civic 6 på salgstoppen rett bak favoritter som Honda Accord og Toyota Camry. Den blir fremdeles hyppig omsatt som basistransport til folk som trenger rimelig og pålitelig transport. Nesten alle har rundet 100 000 miles både 1 og 2 ganger. I Norge tok importøren, Skotvedt, inn 2 amerikanske modeller, – 2 dørs coupéversjon og første generasjon HR-V som var basert på Civic 6. Begge modellene hadde Civic’ens 1,6 liters 106 HK motor.

Den vakreste Civic 6 er utvilsomt denne Coupe-varianten. De er designet og produsert i USA med samme spec som
Den vakreste Civic 6 er utvilsomt denne Coupe-varianten. De er designet og produsert i USA med samme spec som «min» Civic.

106 HK høres mye ut med tanke på at bilen bare veier 1040 kg. Likevel føles ikke motoren spesielt sportslig, da kreftene leveres ganske høyt oppe på turtallsskalaen. Akselerasjoner mellom 60 til 80 km/t gjøres kjappest unna på 2. giret. Likevel behøver man sjelden å presse motoren. Derfor bruker bilen utrolig lite bensin.

Den lave sittestillingen gir følelsen av å sitte tett på veibanen. Man får litt gocart-følelse. Litt primitivt i forhold til moderne biler. Du merker veldig godt hva hjulene gjør gjennom rattet. Dessuten slipper understellet inn mye lyd i kupeen når det jobber. Likevel er bilen overraskende støysvak i fart. Gocart-følelsen er til stede når man legger bilen hardt inn i svingene. Den krenger lite og føles derfor trygg, men de ettermonterte kinesiske billigdekkene slipper taket ganske lett, spesielt på høstsleipe veier.

106 HK på 1040 kg er fremdeles bra, men innbyr ikke til sportslig kjøring.
106 HK på 1040 kg er fremdeles bra, men innbyr ikke til sportslig kjøring.

Honda 6 er en bilmodell jeg trygt kan anbefale som bil til under 30 000. De tåler høye kjørelengder. Skulle du finne en bil med 100 000 km på telleren og lite rust, har du en venn i mange år som du kan kjøre mange tusen kilometer med. Civic 6 er lett å mekke på, og mange eksemplarer kan nok være tuklet med av unge, overivrige og ukyndige mekanikere. Unngå biler med høy plastfaktor i form av spoilere og lignende, spesielt hvis arbeidet ikke er proft utført. Ønsker du et moro-prosjekt, er Civic 6 et takknemlig objekt, ikke minst på grunn av de mange customdelene som er å få kjøpt.

Hvis du er på utkikk etter Honda Civic under 30 000, har du også råd til Civic 7 (2001-2006). Det er ingen dårlig bil, men er kjent for flere småproblemer enn forgjengeren, spesielt biler fra 2001-2002.


I Terjes biler vil det tidvis dukke opp biler under 30 000. Hvorfor 30 000? Det er en prisgrense alle har råd til, uten å sette gård og grunn i pant. Har du lyst, har du lov. Men husk at selv om prisene er lave, behøver ikke bilene å være kjedelige eller politisk korrekte. Tvert i mot. Kanskje et hobbyprosjekt? – eller bil bare for moro skyld?


Lakken Granada Plack Pearl har beholdt glansen i 20 år, selv om den er full av parkeringsskrammer.
Lakken Granada Plack Pearl har beholdt glansen i 20 år, selv om den er full av parkeringsskrammer.
Civic Mk6 var en av verdens mest solgte biler, og ble produseres på flere kontinenter. Denne er produsert ved Hondafabrikken i Toronto, Kanada.
Civic Mk6 var en av verdens mest solgte biler, og ble produseres på flere kontinenter. Denne er produsert ved Hondafabrikken i Toronto, Kanada.
Nesten alle amerikanske Civic 6 har dette setetrekket. Det er slitesterkt og behagelig plysj-aktig. Legg merke til mangel på hodestøtter bak, og magebelte for midtpassasjeren.
Nesten alle amerikanske Civic 6 har dette setetrekket. Det er slitesterkt og behagelig plysj-aktig. Legg merke til mangel på hodestøtter bak, og magebelte for midtpassasjeren.
Instrumenttavlen på amerikanske DX manglet turteller, men har airconditioning
Instrumenttavlen på amerikanske DX manglet turteller, men har airconditioning
Hvis du synes Civic er litt kjedelig, kan det kanskje friste med en CRX? Høy fun faktor.
Hvis du synes Civic er litt kjedelig, kan det kanskje friste med en CRX? Høy fun faktor.
1995 Honda CRX er basert på Civic 5.
1995 Honda CRX er basert på Civic 5.
Pusser du opp en CRX, kan den se sånn ut.
Pusser du opp en CRX, kan den se sånn ut.
1986 Honda Prelude 1,8 har omtrent samme vekt og hestekrefter som Civic 6 DX. Det kan være vanskelig å finne en Prelude med lav km-stand.
1986 Honda Prelude 1,8 har omtrent samme vekt og hestekrefter som Civic 6 DX. Det er gode kjørebiler, og det kan derfor være vanskelig å finne en Prelude med lav km-stand.
Annonser

1 Response

  1. Civic og crx-motorer som ikke må glemmes er 1,6literen som benevnes esi og yter 125hk med sin innsugs-vtec. Nevnes bør også vti med vtec både inn og ut som yter 160hk også fra 1,6liters slagvolum. Begge disse er veldig spreke biler som fint distanserer mang en toliter fra den tiden da alle motorene pustet uten tvang. Det finnes også 1,6l twincammotorer uten vtec med ytelse fra 124 til 131hk brukt i crx ed9 og Concerto på slutten av 80tallet. Også veldig morsomme motorer som i likhet med Hondamotorer flest var bortimot skuddsikkre.

Legg inn en kommentar