T5 og A5 med produksjonsfeil

“Norske ambulanser tåler ikke utrykning” står det i VG.

 

A5 og T5.
A5 og T5.
Aviser over hele landet har meldt om problemer med Volkswagen T5-baserte ambulanser. Det er byttet motor på nesten alle sammen. Noen har byttet motor flere ganger. Problemene er knyttet til en common rail diesel biturbo-motor som yter 180 HK og har et dreiemoment på 400 Nm ved 1500-2000 omdreininger, – motorkode CFCA.

Den norske importøren, Møller Bil, har byttet motorene kostnadsfritt for sykehusene. Regningene ble sikkert sendt videre til fabrikken. Uten denne oppfølgningen kunne saken fått større oppslag i mediene. Et oppslag større enn ambulanse-problemene.

“For tung bil for denne motortypen”, hevder en representant fra Møller Gruppen. Ambulanse-påbygget er bygget i Finland og selges gjennom VBK i Norge. Et annet sted leser jeg at “… ambulansekjøring belaster motorene mer enn vanlig kjøring”. Det siktes blant annet til at motorene går rett fra kald start til fullt gasspådrag. “Det er bare noen ambulanser som er berørt”.

Omfanget er imidlertid langt større.

Motorkode CFCA er levert til T5 Transporter og Caravelle over hele Europa. Problemene gjelder samtlige CFCA-motorer produsert i 2010 og 2011. Det er lett å bekrefte dette. Selv om 180-hesteren ikke var særlig utbredt i Norge i det aktuelle tidsrommet, finner jeg flere på Finn.no med byttet motor.

Problemene er alvorlige.

En produksjonsfeil har medført at legeringen på sylinderforingene ikke holder mål. Resultatet er unormalt høyt oljeforbruk og unormal slitasje på sylindervegger, stempler og stempelringer. Første tegn er at oljeforbruket øker. Etter hvert som slitasjen tiltar, dukker eventuelle følgeskader opp.

Feilen berører flere motorer.

Det er ikke uventet at en produksjonsfeil får innvirkning på andre motorer fra samme konsern. Eier du en Audi A5 2,0 TFSI 180 HK produsert i 2010 eller 2011 (motorkode CDNB, eventuelt CDNC), får du etter hvert samme problem som ambulansesjåførene. Også her er det snakk om alvorlige skader på sylindervegger, stempler og stempelringer.

Det begynner med høyt oljeforbruk.

I følge Audis spesifikasjoner er oljeforbruk på 1 liter pr 2000 km innenfor hva som er normalt. Det er først når oljeforbruket overskrider dette nivået at du kan påberope deg en garantisak. I USA har Audi innrømmet produksjonsfeilen og utvidet garantien for berørte Audi-eiere til 8 år eller 80 000 miles (128 000 km). I Storbritannia har Audi kommet med innrømmelser i etterkant av et BBC-program. I Norge er berørte eiere fulgt opp via sine ordinære garantiordninger. De som kjøpte A5 før 5-års garantien ble innført i 2011, har sikkert fått eventuelle problemer fikset selv om de falt utenfor den ordinære garantien. Det er likevel verdt å merke seg at Møller Bil kjører hard justis med hensyn til å påta seg ansvar. Det er kun bileiere som har fulgt serviceprogrammet til punkt og prikke som følges opp. Og har du chippet bilen din eller trimmet den på annen måte, kan du glemme garantioppfølgning.

Jeg antar at Møller Bil fortsetter å følge opp T5- og A5-eiere også etter at ordinær garanti opphører. Men en eller annen gang faller deres oppfølgningsansvar bort. Da risikerer bileierne å sitte igjen med Svarteper og skjegget i postkassen. Berørte eiere vil da kanskje være annenhånds eiere som ikke har noen anelse om at bilen deres har en skjult skavank.

Problemene er ikke knyttet til mandagsbiler, noe som kun rammer enkelte biler i produksjonen. Den gjelder alle de omtalte motorene i det omtalte tidsrommet. Spørsmålet er ikke om, men når problemene oppstår. Eiere som kjører lite, skifter olje oftere enn longlife-serviceprogrammet, bruker motorvarmer eller parkerer innendørs om vinteren, – og er varsomme med å presse motoren, kan få motorene til å holde lengere enn gjennomsnittet.

Men hvor lenge kommer de til å vare?

Det er det spørsmålet du skal stille deg hvis du eier en av de berørte bilene, eller vurderer å kjøpe en. Det er dessverre stor risiko for at problemene bare dukker opp senere i bilens livssyklus. Da kan du ikke lenger regne med å få noen støtte hos importøren.

Selv ville jeg valgt en annen motor.

 

Klippet fra nettet

VG.no 14.06.2016 – Norske ambulanser tåler ikke utrykning

En berørt A5-eier blogger om sine bitre erfaringer.

See also: Manufacturing Defects on T5 and A5
 

Utdrag fra salgsannonser for T5 på Finn.no

Sylindere er borret opp hos Oslo sylinderservice, og Audi har demontert og skiftet alt av deler. (112 000 km)

For de som kjenner til det, og denne motoren spesielt og lurer på om stempler og råder er byttet så er svaret ja. Dette ble gjort på Audi Asker og Bærum ved 53 000km.

Motor ble byttet på ca 35 000 km grunnet høyt oljeforbruk, som har vært et kjent problem på disse motorene.

Motor byttet av Volkswagen forhandler på 110 000km. Dokumentasjon ligger ved.

Nylig byttet motor på Møller. 185 000 km

Motoren er byttet 18 feb. 2016 km 153 243 på garanti …. (Ett kjent problem hos VW).

 

Se også:

t5
Volkswagen Transporter Sportline.

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

5 Responses

 1. Hei,

  har en 2013 modell T5 Multivan 180BiTDI som akkurat nå blir vurdert for motorskifte. Motor er “plombert” med nøye tilmålt og veid olje, og jeg skal kjøre 1000km. Møller skal så ta inn bilen og måle eksakt forbruk. Forbruk over 0.5l / 1000km skal være ensbetydende med ny motor. (Klok av skade så tror jeg ikke på det før jeg får det skriftlig.) Skal bli interessant å se om det blir noen diskusjon eller ansvarsfraskrivelse her.

  1. Jeg synes denne saken saken ser ut til å føye seg inn i rekken av tidligere garantisaker. Selv om feilen hovedsaklig berører 2010 og 2011 modellene med dette motoralternativet, er også flere senere modeller berørte. Takk for innlegget, synes det er viktig å dele erfaringer.

   1. Da ble det innvilget motorbytte uten noe form for dramatikk! Motoren ble målt til 0.67l/1000km oljeforbruk. Ble fortalt at om servicehefte hadde inneholdt andre verksted enn merkeverksted, så hadde det nok blitt avslag…

 2. Hei,
  har en Audi A5 2.0 TFSI 2009 som bruker mye olje. Ble kjøpt som bruktimport da den hadde gått 53 000. Første service var på Møller Ensjø ( 60 000 km, bilen er 3 år gammel ) Bestilte time og fikk til svar, at nå var jeg heldig, bilen hadde akkurat vært inne på stor service. En time senere ringer de opp igjen og sier at det er feil, og at jeg må ta en stor service ( det blir ikke billig ). Neste service 75 000 km,(bilen er 4 år ) ringer Møller
  Gjøvik og treffer en hyggelig dame som spør etter reg. nr. og sier, vi ringer snart tilbake ( gått 3 år nå ), ringer Møller Hønefoss 2 ganger, samme som over. Ringer Møller Ensjø og får time nesten med en gang. Tar opp oljeforbruket med kundebehandler, og får beskjed om at bilen bare har 3 års garanti. Nå står bilen mest i garasjen, med quattro og over 200 hk når vinteren kommer!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.