For mye zoom-zoom?

Selv om det er mange grunner til å kjøpe Mazda, er det to ting som får meg til å holde meg unna Mazda-forhandleren. Det ene er det irriterende slagordet «Zoom-zoom», det andre er utformingen av fronten. Jeg har derfor tatt meg friheten til å «PhotoShoppe» litt på Mazdas nye 3-serie.

 

 

I jakten på kjøpere er det viktig for bilprodusentene å skape sin unike stil, noe man fester seg ved. Mazdas nye formspråk handler om utformingen av fronten. Du skal kjenne igjen en Mazda når den dukker opp i sladrespeilet. Mazda CX-5 fikk denne grillen, nye Mazda 6 og nå – Mazda 3. Da jeg første gang stiftet bekjentskap med CX-5, så jeg den bakfra og fra siden. Mitt inntrykk var positivt helt til jeg så fronten. Da rystet jeg på hodet og tenkte: Nå har jammen Walt Disney Company begynt med bildesign! Jeg forstår at designeren har tenkt uni-frame grill, litt aggressiv, men samtidig snill.

mazda3ascouldbe1
Lett redesignet front – snilt og stilig

Dessverre ble det bare «zoom-zoom».

Bare snille biler?

Å utforme biler med personlighet, gjør de snillere. De blir mer humane, og lik dyr. Peugeot har lenge utformet biler med klare assosiasjoner til løver og andre kattedyr. Det er vel allment kjent i bilbransjen at Peugeots løve-design ikke var noen kjempestor suksess.

Ved å bruke slagordet «zoom-zoom» ønsker Mazda å gi inntrykk av at Mazda er snillere enn andre biler, – kanskje de henvender seg til spesielt snille eiere, eller eiere som gjerne vil fremstå som snille. Jeg har sans for det. Men når noen synes at man samtidig tøyer det snille uttrykket litt, for å gjøre det tøffere, blir det stilige borte, og man ender opp med noe som fremstår som smakløst, – en tanke mot det vulgære. De nye Mazdaene har et tøft over-all formspråk. Det er bare grillen som får det hele til å bikke over mot det talentløse.

Jeg har redesignet fronten på Mazda 3, slik at den gjøres mer anonym. Ved å tone ned uttrykket i grillen, kommer den øvrige utformingen av bilen bedre frem. Da synes jeg den fremstår som stilig, tøff og en tanke snill. En omarbeidet grill gjør bilen mer smekker, og man fornemmer at bilen får en klar kileform.

 

mazda3extreme
Mazdas tøffeste grill hentet fra 818-serien!

Mazdas peneste front?

Den peneste grillen Mazda noen sinne har brukt, var på Mazda 818 fra og med faceliften i modellårene 1977 og 1978. Det var bare wankelmotorene som gjorde seg fortjent til den tøffe grillen. Min 1977 stasjonsvogn i signalfargen Skyish Blue delte 1300-motoren med 323 og var med sine 65 hestekrefter ingen racer langs landeveien. Bare tøff i trynet.

Derfor satte jeg like godt 818-grillen på Mazdas nye 3-serie  🙂

Røtter
Røtter