Lavprisbilene

dacia spring
2022 Dacia Spring. Foto: NikD51/Depositphotos.com

Skal EU nå sine mål om å øke andelen av utslippsfrie kjøretøy, må bilprodusentene fokusere på gode biler i A- og B-segmentet. Folk som bor i europeiske storbyer foretrekker småbiler til 20 000 euro – ikke SUV’er til over 40 000.

 

Hvis det går som EU nå endelig har vedtatt, skal det fra 2035 kun være tillatt å selge nullutslipps-kjøretøy. Målet er å øke andelen av biler med nullutslipp, men det er mange ting som kan sinke denne prosessen – også etter 2035. Derfor må det bygges ut lademuligheter for gateparkerte biler. Videre må bilprodusentene fokusere på elbiler i A- og B-segmentet. Syd-Europeere velger biler som ikke selges i Norge, som for eksempel Dacia, Fiat Panda og Renault Twingo.
 
Billige elbiler er ikke å forakte i Norge heller. Idag kan man få lagerførte Nissan Leaf Accenta med 39 kwh til 232 600 eller Mazda MX-30 for 219 900 kroner.

 

Nissan Leaf er mye bil for pengene

Dagens modell er på vei ut og vil bli erstattet av en ny modell som trolig kommer til å dele drivverk med Megane E-Tech. Det kan bety at startprisen på nye Nissan Leaf vil bli mye dyrere enn i dag. En annen modell som nå er lagt ut på billigsalg, er Mazda MX-30. Også denne modellen er på vei ut av markedet uten at vi kjenner til noen erstatter.

Tiltak som kan kutte priser

Prisene på batterier har økt betraktelig på grunn av press på råvarer som nikkel, litium og kobolt. På lang sikt, derimot, kan man forvente at batteriteknologien blir utviklet sånn at de blir billigere å produsere, og at de får økt kapasitet, lavere vekt, lavere volum og lavere pris. Bilindustrien kan ta ytterligere grep for å kutte kostnader i produksjonen. GM’s nye batteri-styringssystem, for eksempel, eliminerer opptil 90% av kabler og kontakter i forhold til andre bilmerker. Tesla innførte et bryterløst dashbord i sin Model 3. I den nye versjonen erstattes også girhendelen av en touch-funksjon på skjermen. Elon Musk skal visstnok også ha vurdert å bytte ut utetemperatur-giveren med en funksjon som henter temperaturen på Internet. Bortfall av brytere, girhendel og kanskje datastyrt temperaturmåler gjør ikke bilene bedre, – men kan bidra til å skape billige biler uten at det går ut over sikkerhet, kjøreegenskaper og rekkevidde.
 

Dacia Spring

I Frankrike ligger Dacia Spring på 15. plass over antall biler solgt hittil i år – kun slått av Tesla Model Y hvis vi begrenser oss til elbiler. Dacia tilhører Dacia-Lada divisjonen i Renault, som nå ikke lenger opererer i Russland – kun i Romania. Elbilen Dacia Spring ble først vist på bilutstillingen i Shanghai 2019 som Renault City K-ZE. Senere dukket den opp som Dacia Spring produsert av Dongfeng i Kina. Produksjonsstedet skal være valgt for å holde prisene nede. Man kan si at Dacia Spring er konstruert for ikke å koste mer enn 20 000 euro, – eller sagt på en annen måte:

Dette er hva man får for 20 000 euro

Med en lengde på 3,73 meter, plass til 4 og 300 liter bagasje havner den i A-segmentet, skjønt den høybygde fasongen med 5 dører får bilen til å virke større enn den egentlig er. Batterikapasiteten er 27,4 kwh brutto hvorav 26,8 kwh er utnyttbart. Det tilsvarer kapasiteten på elbilene folk flest hadde råd til for 10 år siden. Det gir en rekkevidde på 230 km takket være lav vekt og økonomisk motor – 45 hestekrefter på 1045 kg bil. Det som trekker mest ned og som gjør bilen lite attraktiv i Norge, er mangel på aktiv temperaturstyring av batteriene *1) og at modellen fikk tildelt kun én stjerne i EuroNcap’s kollisjonstester.


Man er fristet til å si: «Close, but No Cigar».


Er håpet ute for en god elbil til lav pris?

Dacia Spring viser hva som er mulig å bygge innenfor 20 000 euro, eller 250 000 kroner. Modellen dukket opp for 4 år siden. Kan vi forvente at det bil dukke opp en ny modell i samme prissjikt med bedre rekkevidde, full termisk styring av batteriene og kollisjonssikkerhet på høyde med andre modeller? Det er allerede varslet 2 nye, interessante modeller i det nedre prissjiktet. Nye Renault 5 og VW ID.2All er modeller som er ment å nå ut til «folk flest» i EU. Skjønt skal de greie det, må de ha et ess i ermet – nemlig tilgang til rimelige batterier. Volkswagen planlegger å starte produksjonen av sin ID.2All i 2025 – samtidig som deres egen batterifabrikk, PowerCo i Salzgitter, skal begynne å produsere batterier. Renault har annonsert at sin nye modell skal få en ny plattform utviklet i samarbeid med Nissan med batterier som både er lettere og mindre voluminøse enn dagens Zoe. Kanskje kommer det en ny lavprismodell fra Nissan også? I 2025 har Dacia varslet at det skal komme en helt ny Spring.

 

En av de mest interessante nyhetene for 2025 kan derfor bli nye Dacia Spring. Volkswagen og Renault kan sikkert bygge fine småbiler – som i dette tilfellet vil havne i B-segmentet – men jeg tviler på at de greier å presse prisene under 300 000 kroner. Det kan kanskje Dacia, men med oppgradert sikkerhetsnivå og batteriteknologi kan den nye modellen bli dyrere enn dagens modell, – skjønt prisene fra lavpris-produsenten vil trolig ligge under konkurrentene.

Høstens nye lavprisbiler

MG MG4 Standard er en rimelig moderne elbil med 5 dører, 5 seter, brukbar rekkevidde på 351 km og væskebasert temperaturstyring av batteriene. Modellen fikk 5 stjerner i EuroNcap’s kollisjonstester. MG4 er dermed den rimeligste elbilen som ikke er kommet til kort på vesentlige områder som Dacia Spring gjorde. Den koster fra 273 000 kroner i Norge.
 
BYD Dolphin er en annen modell som skal komme til Norge. Den dukket opp som 2022-modell i Kina og innføres i EU i disse dager. I rimeligste utgave skal den være utstyrt med moderne Blade batterier på 30,72 kwh med rekkevidde 301 km, men kan også fås med større batteripakker til høyere priser. Prismessig ser det ut til at Dolphin kan komme til å koste omtrent det samme som MG4. Modellen er ennå ikke kollisjonstestet av EuroNcap.

 

Oppdatert: 2024 Citroen ë-C3

(20.10.2023) Stellantis Citroen har annonsert at neste års Citroen ë-C3 – en bil med 320 km rekkevidde til €23 300. I 2025 skal ë-C3 YOU komme – en bil med 200 km rekkevidde til utrolige €20 000. Dermed ser det ut som om Citroen kan bli modellen som åpner det viktige markedet for billigbiler i europeiske storbyer. Dagens C3 YOU tilhører B-klassen, men ble laget i en billigmodell for å erstatte den tidligere Citroen C1.

 

Se også

dacia spring
Voilkswagens nye signaturmodell
dacia spring
Femmern kommer tilbake
Leap 3.0 kan bane vei for småbiler

 

*1) Aktiv temperaturstyring av battericellene sørger for at batteriene tilføres varme i kalde strøk og kjøling under belasting/hurtiglading i varme strøk. Dacia Spring har et reservoir for kjølevæske, men det benyttes bare til å styre temperaturen i elmotoren – ikke batteriene.

 

Nissan Leaf kampanje
Mazda MX-30 kampanje

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.