ORA – Funky Cat fra Kina

ora
ORA 400 Pro+ (Foto: ORA EV)

Da bildene av en kinesisk folkevognkopi spredte seg på sosiale medier mente alle at den ville bli stanset av Volkswagen. ORA «Punk Cat» var en 4-dørs folkevogn med elmotor. Nå er den satt i produksjon.

 

Great Wall Motors

GWM er ingen hvem som helst innen kinesisk bilindustri. Det er heller ikke Volkswagen. Jeg vet ikke hvilke forhandlinger som har pågått i kulissene, men partene har trolig kommet til enighet. ORA, som eies av Great Wall Motors, har iallefall planlagt å eksportere 6000 biler til Tyskland i løpet av 2023. Først og fremst handler det om en snillere versjon, kalt «Funky Cat» – eller «Good Cat» på det kinesiske markedet. Modellen fremstår som en kompaktbil på størrelse med Volkswagen ID.3.


 

ORA 300 Pro (Funky Cat) kommer med topp moderne (Foto: ORA EV)instrumentbord.

Kommer til Norge også

Det er inngått avtale for eksport av ORA-biler til både Sverige og Norge (skulle bare mangle). Her hjemme er det Bilia som skal stå for import og distribusjon. Den første modellen er ORA Funky Cat – eller 300 Pro og 400 Pro+ som de skal kalles her. ORA har også en større utgave i sitt modellprogram, kalt ORA Lightning Cat. Denne modellen er sterkt inspirert av Porsche. Man kan ane både Panamera og Macan. Etter bildene å dømme ser den fantastisk ut, og har også interessante spesifikasjoner og utstyr. Men – ærlig talt – det kreves baller for å kjøre rundt i noe som ser ut som en Porsche-kopi i Porsche-landet Norge.

Retrodesign og pastellfarger

Størrelsesmessig er ORA 300 Pro midt i mellom Opel Corsa-e og Nissan Leaf. Dette er en størrelsesklasse som appellerer til unge kjøpere – og kanskje spesielt kvinner. Den kinesiske markedsføringen legger vekt på de feminine sidene ved modellen, som blir synliggjort i form av retrodesign og varme pastellfarger. Ikke misforstå. Bilene står ikke tilbake for noen med hensyn til teknologi, selv om designet er preget av 1960. Hadde Volkswagen lansert sin ID.3 i samme design, er jeg sikker på den kunne ha tatt markedet med storm.


 

Inspirert av Volkswagen

Alle modellene fra ORA – «Funky Cat» (300 Pro), «Ballet Cat» (folkevogn-kopi) og «Lightning Cat» (Porsche-kopi) er inspirert av Ferdinand Porsche. Den cooleste modellen er utvilsomt «Ballet Cat» – tidligere lansert som «Punk Cat». Den ser ut som Volkswagens «boble» kunne ha sett ut i dag, hvis den fortsatt hadde vært i produksjon. Nettmagasinet Jalopnik viser Volkswagens egne skisser på hvordan en 4-dørs folkevogn kunne se ut, og det er vel liten tvil om at disse må ha vært til inspirasjon for ORA.


 

Kvinnebilen?

ORA Ballet Cat – eller hva den eventuelt vil bli kalt i Norge – har noen interessante funksjoner spesielt tilpasset kvinner. Én av funksjonene som kanskje kommer i de andre modellene også, er «Guardian Mode» som er en diskret knapp under førersetet som kvinner (og sikkert også menn) kan trykke på for å tilkalle hjelp hvis de føler seg truet. Øvrige funksjoner som ikke så lett lar seg markedsføre i Norge, er «Lady Driving Mode» som legger inn adaptiv cruise med ekstra god avstand til bilen foran – og aktiviserer et selfie kamera (!) hvor føreren kan se seg selv mens hen kjører. Funksjonen spiller på at kvinner er dårligere sjåfører enn menn, noe som regnes som kontroversielt også blant kinesere. La meg til slutt nevne at ORA Ballet Cat markedsføres med en funksjon som kalles «Warm Man Mode» (direkte oversatt fra kinesisk) som i følge ORA skal redusere ubehaget ved menstruasjon. Ved et knappetrykk settes det på varme i rattet, nedre del av ryggen og i setet.


 

ORA 300 Pro eller «Funky Cat»?

Når kinesere skal finne på vestlige navn kan det gå galt, fryktelig galt. Men modellens opprinnelige navn, «Funky Cat», synes jeg er helt fantastisk. Men på ORA sine hjemmesider selges nå ORA 300 Pro som Euler Good Cat oppkalt etter fysikeren Leonhard Euler. Jeg aner at kinesiske markedsfolk forsøker å bygge en merkevare lik Tesla. Modellbetegnelsen «Good Cat» funker også bra i mine ører. «Funky Cat» låter coolere, skjønt pensjonistene vil kanskje foretrekke et mer konservativt navn. I Tyskland har importøren foreløpig valgt å bruke modellens originale navn «Funky Cat» som passer bilens retrostil godt. Den norske importøren har valgt å kalle modellen «300 Pro» og «400 Pro+», sannsynligvis for å skape assosiasjoner til Volkswagen ID.3 Pro. Synd, fordi den kinesiske «katten» har noe ved seg som elbilene fra Volkswagen mangler – nemlig identitet.

– Identitet hentet fra Volkswagen.


 

Fakta ORA «Funky Cat»

Lengde, bredde, høyde: 424 x 183 x 160 cm
Bilene kan leveres med liten eller stor batteripakke.
Liten batteripakke (ORA 300 Pro): 49 kwh, 300 km (WLTP), 145 HK
Stor batteripakke (ORA 400 Pro+): 63 kwh, 400 km (WLTP), 171 HK
0-100: 8,3 sekunder (stor batteripakke)
Toppfart: 160 km/t (stor batteripakke)
Testet av EuroNCAP i 2022 med 5/5 stjerner
Beskyttelse for voksne: 92%
Beskyttelse for barn: 83%
Rapport (PDF-format): Last ned

Kilder

ORA EV internasjonale sider
ORA norske sider

Oppdatert: ORA Funky Cat i Norge


Pr 05.04.2023 var det registrert 7 ORA Funky Cat i Norge. Én av disse bilene er avbildet på bildene over. Det er en modell som skal kalles ORA 400 Pro+. Den har 171 HK, 63 kwh batteri og rekkevidde på 400 km.

Se også

ora
Hver 3. elbil fra Kina
elbiler fra kina
Kineserne kommer!
ora
Nissan Figaro

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.