Lotus inntar byen

emira
Lotus Emira

Lotus vekker positive assosiasjoner i alle bilmiljøer. Ikke bare har de bygget flotte sportsbiler – de har også hjulpet andre bilprodusenter med sin spesialkompetanse. Nå er Lotus Norges-aktuelle med 3 nye modeller – to av dem på strøm.

 

Showroom på Steen & Strøm

Det var kona mi som oppdaget dem først på Steen & Strøm i Oslo sentrum. Der kan det se ut som om Lotus etablerer et showroom på samme måte som vi kjenner fra for eksempel Polestar og NIO. Jeg er ikke sikker på hvordan lokalene kommer til å bli, men det var interessant å få et glimt av én av nyhetene – Lotus Emira delvis skjult bak et forheng. Nå er det ikke denne modellen som hausses opp, det er Eletre, en høybygd el-SUV i premiumklassen som ennå ikke er ankommet. Lotus’ tredje nye modell er Evija – en rendyrket batteridrevet superbil som jeg verken har sett eller hørt noe om. Sammenlignet med de nye elbilene viser Emira hva Lotus står for – arven etter Elise, Exige og Evora. Et sportsbil-konsept basert på lav vekt takket være aluminiums-chassis, høye ytelser basert på teknologi fremfor slagvolum og et understell som fungerer til både banekjøring og turkjøring.

Lotus Emira

Bilen som akkurat nå står i Oslo, Lotus Emira, tilhører sannsynligvis fjorårets produksjonsparti – First Edition. Da har den midtplassert Toyota 3.5 liter V6 motor med supercharger, 405 HK og – enten 6-trinns manuell – eller 6-trinns automatkasse med momentomformer – begge kommer fra Aisin. Ifølge Lotus’ hjemmesider er First Edition med V6-alternativet utsolgt, men biler i standard versjon kan leveres fra våren 2023.

Emira Standard er utstyrt med en 2,0 turbomatet rekkefirer fra AMG, samme motor som sitter i Mercedes-Benz A-klasse A45S. I Mercedes-Benz yter den 421 HK, men «kun» 360 HK i Emira. Dreiemomentet er 430 Nm og med 8-trinns dual clutch girkasse med bakhjulstrekk skal den gjøre 0-100 på 4,2 sekunder. Jeg vet ikke om Lotus kommer til å tilby noe manuelt alternativ. Prisene er foreløpig ikke annonsert, men i Storbritannia koster Emira Standard 60 000 GBP, omtrent det samme som Porsche Cayman 718 S, – og siden de to modellene er sammenlignbare på flere områder, er det ikke utenkelig at Emira vil få omtrent samme pris som tilsvarende Porsche her i Norge.

 

Lotus Eletre

I 2017 kjøpte kinesiske Geely Holding 51% i Lotus Cars. De har senere kjøpt seg opp i selskapet. Mens sportsbilene til Lotus fremdeles produseres i England, kommer Eletre fra en supermoderne ny fabrikk i Wuhan, Kina. Det SUV-aktige designet er skapt og utformet i England. Jeg vil også tro at engelskmennene har vært delaktig i å konstruere understell med mer. Elbil-konseptet er basert på dual motor og 4-hjulstrekk. Rekkevidden er oppgitt til 600 km (WLTP), toppfarten til 260 km/t, og 0-100 på 2,95 sekunder. Standard skal bilene komme utstyrt med selvkjørende funksjoner. De får både LIDAR, radar, kameraer og programvare for dette formålet. Prismessig starter Eletre Standard på NOK 897 990. På Lotus’ sine hjemmesider kan man konfigurere og velge hvilket kvartal man ønsker å få bilen levert.

Bli en av de første?

– «Bli en av de første til å kjøre Eletre», lokker Lotus. Jeg tenker med skepsis på å være førstemann til å kjøpe en helt ny modell fra en helt ny bilfabrikk i Kina. Men i dagens raske skifte i bilparken er ikke Lotus Eletre mer usikkert enn mange andre, nye bilmerker og modeller som dukker opp. Det er lett å like Lotus. Eletre har ennå ikke ankommet Oslo, men av de to modellene ville jeg heller ønsket å hatt en Lotus Emira i garasjen min fremfor Eletre, – til tross for at jeg da ikke får verken bagasjerom på 688 liter eller tilhengerfeste 🙂

 

Se også

emira
Porsche 718
emira
Lotus Elise
Tesla fjerner avstandssensorer

 

Lotus Car hjemmesider

Lotus Emira forhåndsvisning i Malaysia (2022 Payltan.org)

First all-electric Lotus Eletre suv rolled of assembly line (2022 emobilcar.com)

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.