Skoda MB – populær modell med hekkmotor

skoda mb

Bilene fra Skoda var svært populære i Norge på 1950 og 1960 tallet. Grunnen var få restriksjoner på salg av biler produsert i Østeuropa i motsetning til biler fra Vesteuropa.

 

Havnet under kommunistisk ledelse

Skoda er et bilmerke med stolte tradisjoner og som feiret sitt 100 års jubileum som bilprodusent i 2005. Som for de fleste bilfabrikkene som startet opp på begynnelsen av 1900 tallet gikk det smått, men produksjonen øket fordi man kjøpte opp andre bilfabrikker. På slutten av 1920 tallet var Skoda blitt en kjent og veletablert bilprodusent i sitt hjemland. Men med et lite hjemmemarked og begrenset eksport ble tallet på produserte biler ikke særlig stort. Etter at kommunistene overtok makten i Tsjekkoslovakia i 1948 ble bilproduksjonen styrt av myndighetene i landet. Bilmodellene ble modernisert for å kunne konkurrere på de store bilmarkedene.

MB-serien tar form

I 1964 introduserte Skoda en helt ny modell med hekkmotor. Det var nok den store suksessen til Volkswagen som påvirket utviklingen av denne modellen. Betegnelsen på den nye modellen ble Skoda MB 1000 som startet sitt liv med 40 hester i motorrommet. Kjøreegenskapene var ikke helt bra, mest på grunn av bakakselkonstruksjonen. Den tunge motoren i hekken gjorde ikke situasjonen bedre. Fordelene var en stor og romslig kupe med 4 dører. Flere hester ble puttet inn i motoren i 1968 samtidig som volumet ble øket til 1107 ccm. Modellene fikk nye betegnelser som Skoda 105, Skoda 120 og Skoda 125 i 1976. De nye modellene var basert på de foregående modellene men med en rekke forbedringer. Radiatoren ble plassert i fronten for bedre kjøling. Bensintanken ble flyttet og plassert under baksetet for å bedre sikkerheten. Viktigst var nok at karosseriet hadde fått endret design slik at bilen ”mistet” noe av sitt påfallende hekkmotordesign. Nå var også skivebremser på forhjulene standard. Kjøreegenskapene ble forbedret i 1985 da bakhjulene fikk nytt hjuloppheng.

Slutten på hekkmotorene

Fra 1989 ble modellutvalget forenklet og de siste bilene ble produsert i januar 1990. Det ble slutten for en populær og seiglivet bilmodell.

skoda mb
1986 Skoda 130 L
skoda mb
1986 Skoda Rapid 130 5 Speed

Fakta Skoda MB-serie

Lengde: 420 cm
Bredde: 161 cm
Høyde: 140 cm
Toppfart: 140 kmt
Motor: 1174 ccm, 52 hk (varierte etter modell).


 

Skoda-reklame med John Haugland

skoda mb
Skoda rekalame fra 1977 med bilde av John Haugland

 

Se også

skoda mb
Made in Bratislava
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver
motordilla
Skoda Rapid

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.