Biler fra Japan

kei car
Nå kan du kjøpe en “Kei car” på nettet å få den fraktet på en av bilbåtene som går mellom Japan og Drammen.

Japan er ikke et land vi normalt importerer brukte biler fra. Selv om det går bilbåter mellom Japan til Norge, kan det by på problemer å få organisert transport. Men det finnes en nettside som kobler sammen japanske bilforretninger, transportører og norske bilkjøpere. Finner du en morsom bil, kan du bestille på nettet og få den levert med båt til Drammen.

 

Japansk bilhistorie er full av godbiter

Selv om japanske biler var populære her hjemme, er det sjelden man kommer over skikkelige godbiter som Datsun 240Z, Honda 2000 og Mazda RX-3. Men flere har fått øynene opp for japanske biler og bestiller dem fra amerikanske nettsider. Men visste du at du kan bestille fra Japan, også? En nettside guider deg gjennom prosessen fra du finner drømmebilen til den ankommer kaia på Drammen.

På meg virker nettsiden carfromjapan.com som et trygt sted å netthandle bruktbil. Man får gode bilder av bilens tilstand og kan enkelt komme i nettdialog med salgsfirmaet – forhåpentligvis på engelsk. Jeg vet ikke om japanere er mer ærlige enn andre nasjonaliteter, men prosessen virker ryddig for å sikre alle parter. Men før du importerer en bil fra Japan, bør du undersøke mulighetene for å få den registrert i Norge. I Japan er det venstrekjøring, så du må skaffe hovedlys for høyrekjøring. Det er mulig selgeren kan hjelpe deg med det. Videre bør du danne deg en mening om å leve med rattet på høyre side (RHD). Søker du eksplisitt etter venstrerattede biler, vil du finne europeiske og amerikanske importbiler med rattet på venstre side. Venstrerattede biler er kanskje ikke særlig populære på annenhåndsmarkedet i Japan. Det åpner for å gjøre en god handel, men jeg ser ikke carfromjapan.com som et typisk nettsted for å handle vestlige biler.

RHD-biler

Her hjemme kan høyrerattede biler være vanskelige å videreselge. De er heller ikke ideelle hvis du ønsker en god “kjørebil” – såfremt du ikke skal kjøre på lukkede baner. Hvis du kjøper bilen for “moro” – til småturer i rolig tempo, for å nyte nostalgien og gleden ved å ha et spesielt kjøretøy, kan bil-fra-Japan være midt i blinken.

Jeg ser for meg to situasjoner – de som ønsker et gjensyn med bilen de selv – eller noen i familien eide på 60, 70 eller 80-tallet – eller en morsom liten japaner som bare japanere kan lage. Jeg tenker da på Kei cars som har fått fordeler i hjemlandet gitt at bilens motorstørrelse og ytre dimensjoner holdes under strenge grenser. For å utnytte de begrensede målene optimalt, bygges bilene så firkantede som mulig, – noe som gjør at de aldri kan vinne noen skjønnhetskonkurranser. Men det er dét som gjør dem coole. Tenk deg en Kei-car som bil nummer 2 eller 3 – en knøttliten pickup som benyttes i lokalmiljøet – ned til båthavna, til golfbanen, til byggevarehuset og praktiske gjøremål.

Japanske smakebiter

Jeg har tillatt meg å plukke ut noen smakebiter fra https://carfromjapan.com/. Alle bilene er modeller som allerede er representert i det norske kjøretøyregisteret, sånn at det er gode muligheter for å få skilter på dem. Ta for eksempel mini-pickupen Suzuki Carry, Den finnes det utrolige 287 stykker av i Norge uten at de noen sinne ble tatt inn via Suzukis ordinære importkanaler. Andre tilsvarende modeller er Honda Acty, Mitsubishi Minicab og Daihatsu Hijet. Jeg har også tatt med mikro-flerbruksbilen Subaru Domingo som også finnes i det norske kjøretøyregisteret, samt et par nostalgibiler.

De norske prisene er beregnet etter dollarkursen da innlegget ble skrevet. Gå inn på linkene og salgsstedets sider for nærmere informasjon om bilene og salgsprosessen.

 

Suzuki Carry TruckLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1988-1999
Produksjonsår bil: 1997
Søstermodell: Bedford Rascal
LHD lyktesatser foran finnes.
Km: 47000
Type bil: Kei Car – automat – 2WD
Pris bare bil: 30 612 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 47 761 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 11 940
Totalt: 62 101 NOK


 

Honda Acty TruckLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1988-1999
Produksjonsår bil: 1992 (facelift)
Søstermodell: Honda Street
Usikker om det finnes LHD headlights.
Km: 93000
Type bil: Kei Car – manuell – 4WD
Pris bare bil: 26 655 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 40 456 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 10 114
Totalt: 52 970 NOK


 

Daihatsu Hijet TruckLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1991-1994
Produksjonsår bil: 1991
Søstermodell: Piaggio Porter, Innocenti Porter
Søstermodellene er produsert som LHD
Km: 23000
Type bil: Kei Car – manuell – 2WD
Pris bare bil: 9 737 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 23 724 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 5 931
Totalt: 32 055 NOK


 

Subaru DomingoLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1993-1998
Produksjonsår bil: 1998
Søstermodell: Subaru Sumo/Libero
Er også produsert som LHD
Km: 32000
Type bil: Personbil/MPV – automat – 4WD
Pris bare bil: 113 189 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 140 685 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 140 685
Totalt: 178 256 NOK


 

Biler med nostalgiverdi

Kjøper du en youngtimer eller veteranbil for å oppleve nostalgien, er det ingen showstopper at bilen er høyrerattet. Dette er biler man bruker til å kjøre på rolige søndagsturer eller på treff for likesinnede. Problemet er at de også er populære i Japan. En gammel Laurel eller Crown med lav km-stand er kostbare fornøyelser.

 

Nissan PulsarLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1986-1991
Produksjonsår bil: 1986
Søstermodell: Nissan Sentra/Sunny
Motor: 1,6 Twincam 120 HK (Sunny GTI)
Finnes i LHD versjon
Km: 83000
Type bil: Personbil/sedan – manuell – 2WD
Pris bare bil: 62 667 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 79 115 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 19 779
Totalt: 101 294 NOK


 

Datsun Laurel 200LLink til annonsen >>

Produksjonsår modell: 1972-1977
Produksjonsår bil: 1972
Søstermodell: –
Motor: 2000 ccm
Finnes i LHD versjon
Km: 41000
Type bil: Personbil/sedan – manuell
Pris bare bil: 323 403 NOK
Ferdig levert CIF Drammen: 348 500 NOK
Engangsavgift (estimert): 2 400
MVA: 87 125
Totalt: 438 025 NOK


Om Kei Cars

Fra 1990- skal motorstørrelsen ikke overstige 660 ccm og motorkraften være under 64 HK. Ytre dimensjoner lengde x bredde x høyde i meter skal holdes under 3,30 x 1,40 x 2,00 – fra 1998: 3,40 x 1,48 x 2,00. Maks lengde omfatter ikke støtfangerne.

Se også

Link til Facebook-gruppe for Kei car-eiere i Norge >>

Subaru Domingo – plass til 6
Toyota Dyna

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.