Kongehusets kjøretøy gjennom 4 generasjoner

kongehusets biler
1966 Limcoln Continental Convertible

Bryllupsbilen

Den tjente som bryllupsbil for kongeparet i 1968 og for kronprinsparet i 2001. I tiden mellom de to generasjonene hadde bilen blitt solgt, men ble leid inn av Kongehuset for bryllupet i 2001 og kjøpt året etter. En historisk bil som dette, har en naturlig plass i Kongehusets bilsamling. Fjerde generasjon av Lincoln Continental er 562 cm lang, 203 cm bred og registrert for 6 personer.

 

1966 Lincoln Continental
1966 Limcoln Continental

 

kongehusets biler
Audi A8 Quattro Extended Limousine

Audi A8 Limousine

Den kostet 2,7 millioner og skal være laget i 6 eksemplarer. Kongehusets nyeste representasjonsbil er en spesialmodell av Audi A8L utviklet med bistand av Møller i Norge. Bilen er 6,36 meter lang, har en 3,0 TFSI motor med 8-trinns automat og firehjulsdrift. Innvendig er det 3 fulle seterader i fartsretningen, til sammen 6 seter. A-2 er Kong Haralds bil og tjenestegjorde første gang i 2016 under kongens feiring av 25-år på tronen.

 

kongehusets biler
Audi A8 Limousine

 

kongehusets biler
1939 Buick Roadmaster

Frigjøringsbilen

A1 Buick Roadmaster Convertible har en spesiell plass i den kongelige samlingen. Den bragte kongefamilien fra Honnørbryggen til Slottet 7 juni 1945 med Max Manus i passasjersetet som vakt. Bilen var en gave fra GM da daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha reiste rundt i USA i 1939. Bilen skal ha fått en grundig overhaling i nyere tid, og er fortsatt i tjeneste – og kommer sikkert til å være de i mange år fremover.

 

 

kongehusets biler
1913 Minerva

Kongehusets første bil

Kong Haakon den 7. kjøpte denne bilen i 1913. Det var kongehusets aller første bil. I dag står den på Teknisk Museum, men er utlånt for anledningen til utstillingen i Dronning Sonjas Kunststall. Bilen sto på bukker. Minerva GG er produsert i Belgia og må vel karakteriseres som en ordentlig staselig «messingbil». Lengden er 450 cm og bredden er 175 cm. Legg merke til at førersetet er på høyre side. Det er sannsynligvis for at sjåføren skal slippe å måtte gå rundt bilen for å åpne passasjerdøren for de kongelige høyheter.

 

Andre kjøretøyer

BMW Motorrad 50R. Publikum får lov til å sitte på sykkelen – og da kan man ta en fin selfie med seg selv susende oppover slottsbakken med Karl Johans gate i bakgrunnen

BMW 500 kubikk

Motorsyklene på utstillingen er utlånt av Forsvarets kongelige motorsykkeleskorte. Motorsykkelen på bildet er en 1965 modell BMW 50 R med 500 ccm 2-sylindret boksermotor i velkjent BMW-stil.

Packard 180

1942 Packard 180 ble kjøpt av kong Haakon. Det er en 7-seters limousine med karosseri bygget av LeBaron. Motoren er en sideventilert rekkeåtter som yter 165 HK.

Cadillac Roadter mini replika

Kong Olavs første «bil»

Cadillac’en er en miniatyr tro kopi replika av 1912-modell Cadillac Roadster. Bilen er batteridrevet og gjør 20 km/t og har en rekkevidde på 25 km. Den var en gave fra dronning Alexandra til kronprins Olav. Senere eide kong Olav flere Cadillac’er og var ofte å se bak rattet med sjåføren sin i passasjersetet.

 

kongehusets biler
Flagg til bruk ved representasjon

Arrangement: Kongens biler. Kjøretøy gjennom 4 generasjoner.
Arrangør: Det norske Kongehus
Sted: Dronning Sonjas Kunststall, Parkveien 50.
Varighet: 11.02.2022 – 15.05.2022
Åpningstider: Fra 11.00
Om utstillingen

 

Se også

kongehusets biler
Kongens biler
kongehusets biler
I kongelig tjeneste.

 

Kongehuset.no

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.