Russisk loff

uaz
Front med lufteluke inn i kupeen

Russerne kaller den for “Bukhanka” – Loffen. UAZ-452 har vært i produksjon siden 1965 og har deltatt på store og små begivenheter i Russland gjennom årene. Men svært få av bilene har funnet veien til vesten.

 

Bilen vi har kommet over, tilhører Akademisk Jægerforening – en gjeng godt voksne mennesker som arrangerer festlige tilstelninger, gjerne over et tema. UAZ’en ble forært foreningen i forbindelse med en sånn tilstelning. Giveren oppdaget bilen på forretningsreise i Russland og fikk den brakt over til Norge og “dekorert” for evenementet den skulle delta i. Dessverre er ikke bilen kjørt nevneverdig etter dette – og har derfor blitt stående et par år. Den trenger ny gummi og selvfølgelig en grundig check-up før den kan slippes ut på veien igjen.

 

uaz farmer
UAZ 452 siste versjon. Dette er en UAZ Farmer (dobbeltkabiner). Foto: (c) Yocamon. Canstockphoto.com

Fortsatt i produksjon

UAZ står for Ulyanovsk Automobile Zavod (Ulyanovsk Bilfabrikk) og ligger helt øst i Russland. Fabrikken lever i beste velgående og produserer lettere nyttekjøretøy og terrengbiler. UAZ-452 er fremdeles med i modellprogrammet. Nye biler har nå moderne girkasse, oppgraderte bremser og bedre lydisolasjon. På produsentens russiske hjemmeside har også eldre biler fått mye omtale. Det er tydelig at UAZ-452 har en plass i russernes hjerter. Dette er biler som – i folkets tjeneste – tok seg helt frem til den minste avkrok – som sykebil, skoletransport, politibil, militærbil, brann- og redningstjeneste med mer. I dag er UAZ også privatbil for mange, spesielt de som behøver å komme frem på dårlige veier. Veistandarden i Russland er stedvis i svært dårlig forfatning.

Ingen luksus

Siden vi ikke kunne ta UAZ’en ut på veien, har jeg søkt omtaler av bilen på nettet. Konklusjonene er enstemmig: I UAZ-452 er komfort fullstendig fraværende – sett med dagens øyne. Fjæringen er så hard at små ujevnheter ikke blir fanget opp i det hele tatt. Bilen mangler støydempning. I biler med 4-trinns girkasser er første- og andregir usynkroniserte. Giringen er dessuten svært upresis og krever lange bevegelser. Bremser og styring er uten servo. På den positive siden kan det nevnes at bilen har gode terrengegenskaper med innsjaltbar 4-hjulstrekk og lavgirserie. Den kan vade i overraskende høyt vann. Et annet pluss er at motorene kan gå på 72 oktan bensin.

 

skjerdingen
Selv om speedometeret går til 120 km/t, trives bilen best mellom 70-80 km/t

Hvorfor velge UAZ som hobbybil?

Det er en cool bil – som vil vekke interesse over alt. Bilen har nok ikke like høy kultstatus her som i Russland, men tiltaler de som liker VW-busser og Citroën H-type. UAZ-452 er enkelt konstruert og helt fri for elektronikk. Alle tekniske løsninger er holdbare og reparerbare. Mange er sympatisk innredet bak med to stolrekker vendt mot hverandre hvor man kan ha et bord i mellom. Det finnes biler som er camping-innredet fra fabrikken med Westfalia-tak – eller man kan innrede selv. Ikke glem russiske agurker og Vodka!

Hvor du kan kjøpe en

På UAZs internasjonale hjemmeside UAZ.global finnes en oversikt over det globale forhandlernettverket. Linken til den oppgitte svenske forhandleren fungerer ikke, men email og telefonnummer i Stockholmsområdet fungerer kanskje. Firmaet heter UAZ Norden. I Syd-Sverige finnes en bilforhandler som tar inn brukte UAZ. Se Severin Autogroup. På tyske, nederlandske og polske salgssteder ligger det flere til salgs. Se TheParking.eu. En forhandler i Polen selger nye UAZ-452 for i underkant av 190 000 kroner eks. polsk mva. Norsk mva, engangsavgift og vrakpant kommer i tillegg. Tak-rack og tilhengerfeste er inkludert. Et raskt søk viser at vanlige slitasjedeler kan bestilles på nettet. Forhandlerne i Sverige og Polen har sikkert russiske forbindelser som kan skaffe større ting, hvis det skulle bli nødvendig.

Хорошей поездки!

tov westby
Et hefte for hobbymekanikeren med bilde av UAZ-469.

Fakta UAZ-452

Mål og vekt

Lengde, bredde, høyde: 436 x 194 x 209 cm
Akselavstand: 230 cm
Egenvekt: I underkant av 2000 kg
Antall seter: 2 foran, 4 bak

Drivverk

Motor: 4 sylindret bensin
Motortype: ZMZ-40911
Effekt: 112 HK ved 4000 omdreininger
Dreiemoment: 208 Nm ved 3000 omdreninger
Girkasse (vår bil): 4-trinns manuell med lavgirserie
– (ny bil): 5-trinns fullsynkronisert med lavgirserie
Bakhjulstrekk med innsjaltbart 4WD.

 

Hjuloppheng

Foran: Stiv aksel med bladfjærer
Bak: Stiv aksel med bladfjærer

Bremser

Vår bil: Hydrauliske uten servo, tromler
Ny bil: Skiver foran og tromler bak

Om bilen

Produksjonssted: Ulyanovsk, Russland
Eier: Tov Westby
Modell: ca. 1980

Kilder

UAZ.global


Bider av UAZ-452

akademisk jægerseminar
Fra siden. Bilen er “dekorert” for et festlig evenement.
uaz combi
Instrumenter fra venstre: Voltmeter, oljetrykk, temperatur og tankmåler-
uaz van
Innvendig. Ingen sikkerhetsbelter. Radioen er en utskåret åpning hvor det ligger en vanlig transistorradio.
uaz norge
“Dekoren” er av nyere dato

Se også

uaz import
Made in Bratislava
moskvitch 402
Moskvitch 402

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.