Bilene som slipper bompenger

l7e

Kjører du bil registrert som 4-hjuls motorsykkel, slipper du ikke bare å betale bompenger. Du slipper også EU-kontroller og piggdekkgebyr – og du får rimeligere forsikring. Problemet er at det ikke finnes særlig mange modeller å velge blant.

 

Biler registrert som 4-hjuls motorsykler er vår tids mikrobiler. De fikk en liten og kortvarig oppsving som elbiler inntil batteriteknologien ble tilgjengelig i mer normale kjøretøy. I dag er det ikke så mange igjen av de tidlige elbilene med 4-sifrede registreringsnumre som Kewet, Buddy og Reva. Med hånden på hjertet er det vel ingen som savner dem heller?

L7e er standard i EU

Kjøretøyklassen L7e gjelder for 4-hjuls motorsykkel i EU – og i Norge. Hvis kjøretøyet allerede er godkjent som L7e i for eksempel Frankrike, vil det passere hos norske myndigheter også. Det er generelt enklere å få typegodkjent et kjøretøy som 4-hjuls motorsykkel enn som bil. Dermed er det enklere for små produsenter å komme på markedet med små produksjonsserier. Det åpner også for produksjon i Norge. Buddy Elbil ble for eksempel satt sammen her.

Nisjebiler

Det er vanskelig å forestille seg at biler registrert som 4-hjuls motorsykler, skal bli noe mer enn nisjebiler. Som elbiler er de interessante, fordi de er lette konstruksjoner som krever lite energi – sånn at man kan komme langt med et lite batteri. Det – og fritak for bomavgifter – gir nesten gratis transport til og fra jobb. Det er imidlertid to ting som trekker ned. Kollisjonssikkerhet og innkjøpspris. Prisfordelen ved disse kjøretøyene spises opp hvis man legger på moderne sikkerhetsutstyr som ABS, kollisjonsputer og aircondition. I dag kan man kjøpe en helt alright Nissan Leaf eller nyeste Fiat 500 “e” for under 220 000 kroner. De har bedre rekkevidde, bedre lademuligheter, bedre plass og bedre komfort – men er altså ikke fritatt for bompenger.

Tilpasset 220V stikkontakter

Et generelt trekk ved elbilene i denne klassen, er mangel på hurtig lading. 2 KW synes å være en typisk grense for mottak av ladestrøm. Med tanke på at bilene har relativt korte rekkevidder, er dermed bilenes praktiske nytte ganske begrenset. Dette er biler for småturer og kjøring til og fra jobb – eventuelt med stikkontakt begge steder. Fordelen med 2 KW lading er at du kan lade trygt uten vegglader.

L7e kjøretøyoversikt

Her følger en oversikt over elbiler som faller inn i klassen 4-hjuls motorsykkel (L7e). Vi vurderer hver modell basert på nytteverdi, verdi for pengene og hvor cool den er. Vi har ikke vurdert nyttekjøretøyene i denne klassen.


l7e
NOSMOKE elbil registrert som 4-hjuls motorsykkel (foto: Nosmoke.fr)

NOSMOKE

Husker du Mini Moke? Dem var det knapt noen av i Norge. Det var en enkel, åpen konstruksjon med 2 langsgående, rektangulære bokser på hver side bundet sammen av en bunnplate. Designet passer godt som elbil da boksene på siden i dag rommer batterier.

Produsert i flere utgaver

Etter produksjonen i England ble det laget såkalte “continuation models” i Australia, Portugal og Italia. Senere er den produsert i Kina, sannsynligvis som replikamodell. Replika er vel også franske NOSMOKE. På fransk betyr navnet “Nos Moke” – vår Moke. På engelsk kan vel navnet tolkes som “utslippsfri” eller noe sånt.

Sommer- og badebil

Den åpne bilen med canvas-tak egner seg ikke til vinterkjøring – i hvert fall ikke på saltede Oslo-veier. Dette er et kjøretøy for småturer på fine sommerdager. Således faller det i samme kategori som et hobbykjøretøy – som et alternativ til en ekte mini eller en klassisk Fiat. Like cool som en klassiker.

Fakta om NOSMOKE

Lengde, bredde og høyde: 355 x 159 x 155 cm
Elmotor: 13,5 HK
Batteri: Litium
Toppfart: 70 km/t
Oppgitt rekkevidde 110 med Lithium – 80 km forventet
Pris i Norge: ca 189 900.
Produksjon: Cerizay, Frankrike (klikk for link)
Salg i Norge: Engine Room, Høvik (klikk for link)
Annonse på Finn.no: NOSMOKE Electric
Estimert antall i Norge: 4

Vår dom

Super-cool men begrenset nytteverdi på grunn toppfart og rekkevidde. Prisen kan forsvarer som hobby/entusiastkjøretøy. Disse bilene koster faktisk det samme i produksjonslandet Frankrike.

minimoke
Den originale Mini Moke (foto: Mette Lium)


l7e
Renault Twizy (foto: Renault.fr)

Renault Twizy

Den markedsføres som en urban 2-seter og er det eneste kjøretøyet her som har gjort kommersiell suksess. Setearrangementet fordrer at fører og passasjer kjenner hverandre godt. Bilen er åpen, men kan utstyres med plastvinduer for å stenge for saltsprut, regn og frost. Leveres med kollisjonspute og 4-punktsbelter som standard.

Spesielt design

Form er åpenbart prioritert fremfor plass. Den minner mer om en innkapslet scooter enn bil. Kjøretøy som dette, med uvant form og silhuett, øker risikoen for å bli offer for andre trafikanters sløvhet. Dette er noe førere av to-hjulinger opplever ganske ofte. På den positive siden kan man si at Twizy har en egenartet, kompromissløs stil.

 
 

Fakta om Renault Twizy

Lengde, bredde og høyde: 233 x 139 x 145 cm
Elmotor: 17 HK
Batteri: Litium 6,1 kwh
Toppfart: 80 km/t
Oppgitt rekkevidde 90 (NEDC) – 50 km forventet
Pris i Norge: ca 112 900.
Produksjon: Valladolid, Spania
Salg i Norge: Renault Norge
Estimert antall i Norge: ca 800

Vår dom

En mellomting mellom scooter og bil. Ekstremt lav rekkevidde og liten plass trekker ned på nytteverdi.


l7e
Tazzari Zero City (foto: Tazzari.it)

Tazzari Zero City

I reklamen blir bilens italienske opphav understreket. Ved første øyekast ser den likevel ut som en ganske vanlig mikrobil. Det er ingen enkel oppgave å lage en lekker bil med lengde mindre enn 3 meter.

På andre runde

Tazzari fikk en viss utbredelse her hjemme for ca 10 år siden. Den var da en utfordrer til Kewet og Buddy, men hadde overlegent mye bedre fjæring og veiholdning enn de nevnte konkurrentene. Tazzari tok veien som en kostbar bil, mens Buddy til sammenligning humpet bortover som en elektrisk rullestol. I tillegg var Tazzari rask. Av alle bilene i L7e-klassen er Tazzari Zero City utvilsomt best på veien.

Størst satsning på mopedbil-varianten

Tazzari har også en modell registrert som 4-hjuls moped (L6e). Det er denne forhandlerne i Norge satser mest på. Grunnen til det, er at bilene i L7e-klassen – som kan gjøre 90 km/t – dessverre er priset for høyt i forhold til eksisterende elbiler. Med nødvendig ekstrautstyr som ABS og aircondition havner prisen på samme nivå som Fiats nye 500 “e” eller basisversjonen av Nissan Leaf.

Fakta om Tazzari Zero City (L7e)

Lengde, bredde og høyde: 280 x 150 x 145 cm
Elmotor: 21 HK
Batteri: Litium
Toppfart: 90 km/t
Oppgitt rekkevidde inntil 150
Pris i Norge:
186 990 (grunnpris inkl. batterier)
210 190 (med ABS, aircon, ryggesensor)
Produksjon: Imola, Bologna, Italia (klikk for link)
Salg i Norge: Bomfrie biler
Estimert antall i Norge: ca 80

Vår dom

En hendig 2-seter med mye bagasjeplass. Tazzari Zero City er det beste valget for de som bruker bil mye. Kjøreegenskapene overgår de andre bilene omtalt her. Men prisen er så høy at man heller bør velge Nissan Leaf Visia eller Fiat 500 “e”.


today sunshine
Today Sunhine M2 (foto: Todaysunshine.it)

Today Sunshine M2 High Speed

På bildet ligner fronten første utgave av Mini Countryman. Men i virkeligheten vil størrelsesforholdet avsløre at det dreier seg om en mikrobil. Typisk kinesisk. Også navnet kan vel sies å være typisk kinesisk. Men Kina er i ferd med å sette sitt preg på bilparken i Norge. De har et stort innenlands marked for elbiler og mikrobiler, – og har dessuten god ekspertise på batteriteknologi. Så likheten med Mini er sjarmerende. Og du kan faktisk bestille den i British Racing Green.

L7e kompatibel

Modellen M2 leveres i to versjoner – en mopedbil med toppfart på 50 km/t og en som gjør 80 km/t. Sistnevnte er godkjent i Norge som L7e og kan kjøpes gjennom en norsk forhandler.

Fakta om Today Sunshine M2

Lengde, bredde og høyde: 283 x 150 x 157 cm
Elmotor: 10 HK
Batteri: Litium 10,8 kwh
Toppfart: 80 km/t
Oppgitt rekkevidde inntil 130 km – forvent 80 – 100 km
Pris i Norge: 145 000
Produksjon: Zhengzhou, Kina (klikk for link)
Salg i Norge: Mikrobil AS, Os
Estimert antall i Norge: ca 1-3

Vår dom

Tiltalende utseende, med et hint av Mini. Praktisk 2-seter til fornuftig pris.

today sunshine m2
Også dashbordet har likhetstrekk med Mini (foto: Todaysunshine.it)


jiayuan eidola
City Spirit

City Spirit High Speed

Produsert i Kina og solgt andre steder i verden som Jiayuan City Spirit. Det er sannsynligvis den aller minste bilen i salg i Norge for øyeblikket. Med en lengde på 225 cm kan den virkelig parkeres lovlig med fronten mot fortauskanten.

Fakta om City Spirit

Lengde , bredde og høyde: 225 x 129 x 157 cm
Elmotor: 10 HK
Batteri: Litium
Toppfart: 80 km/t
Oppgitt rekkevidde inntil 160 km
Pris i Norge: 149 990
Produksjon: Jiangsu, Kina
Salg i Norge: Melhus Motor og Fritid, Tiller
MEV Norge, Bergen
Estimert antall i Norge: ca 23

Vår dom

På den negative siden er City Spirit så liten og smal at den kan bli tatt for å være en motorisert rullestol. Likevel en praktisk 2-seter til alright pris.


l7e
Microlino Protype 3 (foto: Microlino-car.com)

Microlino

Et nytt bilmerke med moderne batteriteknologi inspirert av legendariske BMW Isetta. Bilen er ferdig utviklet i Küsnacht, Sveits og eksisterer i dag som prototyper. Det jobbes nå med å etablere produksjon i Nord-Italia. Microlino er en 2-seter med 220 liters bagasjerom, eller med Microlino-folkenes egne ord: Plass til 3 ølkasser! Bilen er utstyrt med 15 HK elmotor og kan nå 90 km/t. Med største batteripakke er oppgitt rekkevidde 200 km.

Fakta om Microlino

Lengde , bredde og høyde: 243 x 150 x 145 cm
Elmotor: 15 HK
Batteri: Litium 14,4 kwh
Toppfart: 90 km/t
Oppgitt rekkevidde med største batteripakke: 200 km
Estimert pris: 12 000 euro
Les mer om bilen her >>
Ikke representert i Norge.
Ladetid: 4 timer fra stikk eller T2.
Easy parking med dør ut på fortau.
Bagasjerom: 220 liter bagasje.

Vår dom

Super-cool bil med god rekkevidde for sin klasse.

microlino
Interiøret i Microlino (foto: microlino-car.com)


microlino
EDEN laget på karosseriformene til Citroën Méhai (foto: Eden-cassis.com)

EDEN

Firmaet bak EDEN har overtatt de opprinnelige karosseriformene til Citroën Méhari. De har spesialisert seg på å renovere Méhari og 2CV, men understreker at EDEN ikke er noen ombygget Méhari, – den er bygget opp fra grunnen av som eget batteridrevet kjøretøy og godkjent som 4-hjuls motorsykkel av et uavhengig, anerkjent sertifiseringsselskap. Dermed vil den sannsynligvis lett også kunne få skilter i Norge.

Foreløpig ikke for Norge

Produsenten bygger ut et servicenett i Frankrike. Det består av verksteder som kan utføre vedlikehold på bilene. Andre land er under utvikling, uten at elbillandet Norge er omfattet. Rundt Middelhavet er Méhari en kultbil, og etterspørselen etter elbilvarianten er høy til tross for skyhøy pris. Originalbilene fra 70-tallet omsettes i dag for priser omkring 15 000 euro. Nye EDEN koster fra 24 000 euro-

Fakta om EDEN

Lengde, bredde og høyde: 357 x 149 x 149 cm
Elmotor: 21 HK
Batteri: Litium
Toppfart: 80 km/t
Oppgitt rekkevidde inntil 130 – 90 km forventet
Pris i Norge: –
Produksjon: Cassis, Frankrike (klikk for link)
Selges ikke i Norge.
Estimert antall i Norge: 0

Vår dom

Av utseende identisk med kultbilen Citroën Méhari. Et hobby- og entusiastkjøretøy som vil vekke positiv oppsikt over alt – og kjøreglede på linje med originalen. Produsenten ønsker ikke å levere enkeltbiler til Norge uten at det er etablert et servicenett her. Kanskje en betingelse i typegodkjennelsen? Høy pris og redusert nytteverdi gjør at modellen neppe kan bli noen kommersiell suksess i Norge.


microlino
Buddy Electric (foto: arkivbilde Terjesbiler.no)

Buddy Electric

Til slutt tar vi med et bilde av Buddy Electric. Det er kanskje ikke verdens beste elbil, men er den mest solgte hittil i klassen L7e. Firmaet holder til på Økern i Oslo, og har ikke lagt Buddy på hylla. Det er ikke usannsynlig at vi får se nye Buddy’er i fremtiden.


Se også

mikrobil
Kan elbilfordelene finansiere elbilen?
mikrobil
2CV – elbil på 20 timer

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

6 Responses

 1. Bra oppsummering, men du glemte Seat Minimo som egentlig skulle begynne produksjon og salg i løpet av 2021. Har kontaktet dem både i Spania og Norge, men mottar dessverre ingen klare svar fra dem.
  Ellers har jeg skrevet til Minimo flere ganger og tilbudt dem å selge disse i Norge (eneste svaret jeg har mottatt p.t. er “we dont have a dealer in Norway yet” De starter forøvrig produksjon nå i september 2021.

  Selv jobber jeg i sentrum og har kun mulighet for gratis sykkel og MC-parkering. Da blir den optimale løsningen et helårs kjøretøy i kat. L7e, som jo er en 4hjuls MC. Har kjørt Twizy i flere år, men venter spent på alternativer.

  Vi får håpe flere seriøse fabrikanter velger å satse på L7e-kategorien framover – velkommen Tesla, Porsche, MB m.fl.!

  1. Is it necessary to have a driver’s license to drive a L7e vehicle or is it the same requirement as the L6e vehicles ?

   1. At least a B1 drivers license is required to drive an L7e vehicle. It’s a shame because L7e can follow ordinary speed limits – L6e can not.

 2. There must be quality issues with the Jiayuan City Spirit. A friend of mine bought one a few months ago. The car is plagued with charging problems in temperatures as low as -5. Her car had done only 80 km and been at the workshop for 2 months!
  Quality is the most misused word in Chinese products.
  The only positive thing I see about the Jiayuan are the cut looks, nothing more.

 3. Hei Terje. Har så utrolig lyst på en Tazzari evo, men er jo helt umulig å få tak i! Har du noe tips om man event kan importer selv siden ingen forhandler i norge….

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.