Nei, man kan ikke stole på bilens optiske skiltgjenkjennelse!

skiltgjenkjennelse
Optisk skiltgjenkjennelse fungerer ikke alltid

terjes bilerElbil24.no publiserte et innlegg om en Tesla-fører som ble ilagt en fartsbot på 10 850 kroner etter å ha kjørt i 112 km/t i 80-sone. Mannen trodde at fartsgrensen var 100 km/t fordi det var det som sto på skjermen. Det er lett å sammenligne med båtførere som fører båten sin rett på skjæret med nesa plantet i kartplotteren.

 

Det er ingen unnskyldning

Selv om mannen på skjæret mottar medlidenhet, er han ikke uten skyld – ikke uten skam. Han har utvilsomt utvist dårlig sjømannskap. Man må gjerne bruke kartplotteren til å orientere seg, men de fysiske sjømerkene må observeres med egne øyne. Det sjømerket du ikke ser, kan bli fatalt for deg og dine.

Mannen som ble tatt i fartskontroll, hevdet at han ønsket å advare andre sjåfører. Hadde jeg vært ham, ville jeg ikke ønsket å fortelle denne historien i pressen. Av skam. Jeg ville følt meg som mannen på skjæret…

«Det var ikke meg. Det var kartplotteren.»

 

skiltgjenkjennelse
I ukjent farvann må du se sjømerkene med egne øyne!

Problemet er ikke at teknologien svikter. Etter min mening er den største faren at det kan bli legitimt å skylde på teknologien i stedet for bilføreren når selvkjørende teknologi ikke fungerer.

Jeg opplevde nylig hvordan en ny bil kan mistolke dagligdagse trafikksituasjoner. Jeg kjørte på en tofeltsvei i 50 km/t. Det var skiltet veiarbeid, og et parti av mitt kjørefelt var snevret inn med kantsteiner plassert ut i veien, – men likevel bredt nok til å passere. Bilens nødsystem vurderte hindringen i veikanten som så alvorlig at den grep tak i rattet for å kaste meg over midtlinjen – rett foran et møtende vogntog. Heldigvis var ikke bilen selvkjørende.

 

Obos har tidligere hatt et prosjekt med selvgående busser på Fornebu. Det fungerte dårlig. Bussene gikk i gangfart og bråstanset hver gang et strå langs veien beveget seg.

GPS kart eller optisk skiltgjenkjennelse

Skiltgjenkjenning kan utføres på to forskjellige måter – eller i kombinasjon. Den enkleste er basert på GPS i forhold til et statisk kart. En mer avansert metode er optisk skiltgjenkjennelse. Denne metoden er avhengig av god sikt, at skiltene står i riktig høyde og vinkel – og ikke er falmet, møkkete, nedsnødd eller misfarget. Når den optiske lesingen ikke fungerer, kan systemet falle tilbake på GPS og kart – eller den kan gå i feilmodus. Hvis Tesla ikke finner fartsgrensen – og kanskje ikke tror at motorveien du kjører på, eksisterer, setter den fartsgrensen til 30 km/t og reduserer farten tilsvarende.

Alle kan bli tatt i fartskontroll

Likeså som alle kan gå på et skjær. Man bruker sympatisk nok å si at man kan dele båtførere i to grupper. De som har gått på grunn og de som kommer til å gå på grunn. Det er altså ingen skam å gå på et skjær. Skammen er å gå på et skjær fordi man ensidig stolte på teknologi i stedet for sjømannskap. Det er altså mannens bortforklaring som ikke holder – ikke at han ble tatt i fartskontroll.

 

Biler kan ikke kjøre selv

Optisk skiltgjenkjennelse er en viktig del av selvkjørende teknologi. Alle som kjører Tesla vet at skiltgjenkjenningsfunksjonen absolutt ikke er til å stole på. Ikke behøver man å kjøre særlig langt heller for å oppleve dette. Kjører du på cruisekontroll, kan du oppleve at bilen plutselig og helt uten synlig grunn bråbremser fordi den ikke lenger greier å avlese fartsgrensen. Alle kan vel tenke seg hva som kan skje hvis en selvkjørende Tesla i venstre felt plutselig og helt umotivert endrer hastighet fra 110 til 30 km/t.

Det var faktisk din skyld – ikke Elon Musk.

 

Se også

Lar du bilen styre selv?

Elbil24.no – Morten stolte på bilens fartsgrense-indikator og fikk 10850 kroner i bot

skiltgjenkjennelse
Som et dataspill. Tesla viser trafikksituasjonen.

 


Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.