En liten hollender trillet ut på veiene

bilhistorie
DAF 600
En lekker familiebil.

DAF var et merke som fikk en relativt kort levetid som produsent av personbiler. Men fabrikken ble startet allerede i 1928 som produsent av metallprodukter. Etter hvert valgte van Doorne som eide fabrikken å satse på produksjon av tilhengere for lastebiler. Produktene var bra og produksjonen og forespørslene strømmet på. Resultatet ble at van Doorne valgte å kutte ut produksjon av metallvarer og fokusere på transportmateriell på hjul. Nytt navn fikk fabrikken også, det skulle fortelle hva fabrikken produserte. Det nye navnet kom i 1932 og det var «Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek» som også ble forkortet til DAF.

Først lastebiler

Fabrikken ekspanderte og man begynte å produsere lastebiler på lisens. Senere kom det en rekke egne modeller. I tiden etter 1945 øket produksjonen av spesielle lastebiler til privat og militært bruk. DAF var nå en betydelig produsent av lastebiler men ønsket også å starte produksjon av personbiler. Utviklingsarbeidet startet i 1954 og den første prototypen ble vist i 1957. Den dukket opp på markedet i 1959.

Så en rimelig bil for massemarkedet

Som en nykommer på personbilmarkedet måtte fabrikken velge sin egen vei. Man ønsket å produsere en personbil med egenskaper som ingen av konkurrentene kunne tilby. Løsningen ble en liten og romslig familiebil med helautomatisk kraftoverføring som skulle være trinnløs variabel. Biler med automatiske girkasser fantes på markedet men de bilmodellene var store og kostbare. DAF ville tilby en rimelig bil for massemarkedet. Den tekniske løsningen var basert på remmer som overførte kraften fra motoren trinnløst til bakhjulene. Systemet ble kalt ”Variomatic”. Motoren som ble valgt, var på 590 ccm og grunnen til dette var betydelige skattelette på biler med motorer på under 600 ccm og 20 hestekrefter. Motoren var den aller første fabrikken hadde utviklet på egenhånd.

DAF 600

Den nye modellen ble lansert i 1959. Siden dette var en spennende nykommer, ble den testet av alle de store bilmagasinene. Bilen fikk litt kritikk for relativt høyt lydnivå hvor det meste av støyen kom fra den luftkjølte motoren. Kjøreegenskapene var gode og den nye kraftoverføringen virket nesten som en differensialsperre. Hvis det ene drivhjulet spant, dro systemet og det andre hjulet bilen videre. DAF 600 ble produsert frem til 1963 og avløst av nye modeller. Fabrikken ble senere en del av Volvo.

Tekniske data DAF 600:

Lengde: 361 cm
Bredde: 144 cm
Høyde: 138 cm
Toppfart: 90 kmt
Motor: 590 ccm 20 hk

 

DAF 600
Se vår nye bil!
DAF 600
God plass til hele familien.

 

DAF 600
Billøp i 1964 – en sporty bil.

Se også:

Variomatic
DAF 66
bilhistorie
Spennende bilhistorie fra Anders de Langes arkiver

 

Anders de Lange skriver om bilhistorie. Han har skrevet om bil og bilhistorie i over 30 år, utgitt egne bøker og skrevet for norsk bilpresse.

2 Responses

  1. Er det ikke slik at variomatic-systemet tillot at man kunne kjøre like fort fremover som bakover?

    1. Ja, visstnok en utilsiktet effekt som fulgte systemet hele dets levetid – også under Volvo logo. Dette gjorde at det ble opprettet en egen klasse i «reverse racing», noe som må ha bidratt til at mange biler dessverre ble skrotet alt for tidlig.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.