Suzuki S-Cross – For norske forhold?

Suzuki s-cross
Foran landemerkene på Slemmestad.

Ingen bør velge bil uten å ha siste vinter friskt i minnet.


Husker du…

… hvordan du slet med å komme opp den islagte, bratte bakken? Typiske norske forhold. Jeg er nysgjerrig på om Suzuki-importørens slagord stemmer. Er Suzuki 4×4 som skapt for norske forhold?

Vel, turen gikk ikke akkurat over fjord og fjell – ei utenfor Østlandsområdet – og heller ikke på isføre. Etter en uke med hjemmekontor var det herlig å sette seg på tråsykkelen og suse av gårde for å plukke opp én av de nye Suzuki’ene Hyre.no har plassert rundt i Oslo. Ukens søndagsutflukt fortsatte i en flunkende ny Suzuki S-Cross.

Godt veigrep

– Veldig stramt understell, tenkte jeg. Det er McPherson oppheng foran og torsjonsfjærer bak. S-Cross’en tåler å bli kastet inn i skarpe svinger – uten å miste veigrep, – med minimal krengning. Gøy. Man hører at understellet jobber, men den sitter som en klegg på veien. Ikke uventet at små ujevnheter, som asfaltskjøter og lignende, da også forplanter seg inn i kupeen. Bilbransjen har brukt mange fjollete slagord gjennom tidene, men Suzuki’s slagord er faktisk helt riktig.


S-Cross er som skapt for norske forhold – med alt hva lunefullt vær og føre måtte bringe med seg.


Suzuki s-cross
Instrumentbordet.

Facelift

Da dagens S-Cross så dagens lys i 2017, trodde jeg det dreide seg om en helt ny modell fordi den fikk et helt annet uttrykk enn forgjengeren. Mye tøffere. Mer maskulin. Når jeg ser nærmere etter, er den aggressive grillen med vertikale kromtenner bare del av en facelift. Jeg liker fronten. Den minner meg litt om hva Mazda gjorde på 70-tallet (818 og 929). Tommel opp!

Den viktigste delen av faceliften skjedde imidlertid under panseret. Dagens 1,4 liters BoosterJet med 6-trinns dubbel-clutch automat passer bedre til en SUV, enn den sløve 1,6-literen. Med 140 hester og godt turbo-dreiemoment er den kvikk, samtidig som det er mulig å kjøre på langbente gir. Men start fra fra stillegående endte ofte med et ufrivillig rykk – uansett hvor forsiktig jeg var med gassen. Jeg vet ikke om det var fordi motoren var helt ny, eller var det dobbelt-clutch-kassa? Sånt kaster et uraffinert, billig preg over et ellers godt drivverk.

Mer Budget enn Premium

Det er et klart billigpreg over S-Cross – selv om den topputstyrte GLX-utgaven har alt relevant utstyr, med blant annet skinnseter og panorama soltak. Innvendig kan det ikke skjules at designet stammer fra 2013, året da modellen opprinnelig ble introdusert.

At Suzuki ikke befinner seg i premiumklassen, betyr ikke at bilene er dårlige. Det er nærliggende å sammenligne «min» S-Cross med Audi Q2 som vi kjørte på vinterføre for noen uker siden. Den er premium og ser veldig flott ut. Med 3-sylindret motor og 2-hjulsdrift tar Audi’en likevel ikke vinterveiene bedre enn vanlige småbiler. Med firehjulstrekk ville den kostet over 150 000 mer enn Suzukien med tilsvarende utstyr.

På veien

Jeg tar turen vestover og sørover mot Slemmestad. Mange er ute og mosjonerer denne søndagen. Bak rattet danner jeg meg forskjellige inntrykk. Styringen er vag, spesielt rundt midtstillingen. Man må «gjete» bilen hele tiden i stedet for å la den følge sitt naturlige spor. Motoren går bra og dobbel-clutch-kassa skifter fint. Jeg velger mellom «Auto» og «Sport» kjøremodus. «Auto» fungerer best for meg. «Sport» girer straks ned ett hakk, og kan være bra å ha når man forbereder en rask forbikjøring. Man kan også gire med paddlene på rattet. Støymessig hører man praktisk talt ingen ting til motoren. Lydbildet er preget av litt hard og monoton romlestøy – helt på høyde med andre biler i denne klassen.

 
Suzuki s-cross
Fin blåfarge – Sphere Blue

Plass

Fordelingen av plassen mellom kupé og bagasjerom gjør den kompakte SUV’en egnet som familiebil. Bagasjerommet rommer anstendige 430 liter under hattehyllen. Med lastegitter mot kupeen (anbefalt ekstrautstyr), kan man laste opp til taket. For øvrig har bakseteryggene to stillinger for lutning, sånn at man kan skape et mer kasseformet bagasjerom og fremdeles bruke hele baksetet. Det er rikelig med plass i forsetene. De er uvanlig harde i stoppen, men føles ikke ukomfortable. Jeg kunne behøve litt mer støtte i skulderhøyde for langkjøring, men antar at setene passer bedre for personer som er lavere enn meg.

Sikkerhet

Suzuki SX4 S-Cross ble testet i 2013 av Euro NCAP. Det var modellen før facelift som ble testet da. Den hadde verken avstandsvarsler eller automatisk nødstopp – noe den nye modellen har. S-Cross kom gjennom testene med 5/5 stjerner. Totalscore for beskyttelse av voksne ble 92% og for barn 80%. Testene ble utført uten kritiske resultater – kun «Good» og «Adequate». Måling av whiplash-skader endte med beste karakter. Flere av testprosedyrene, blant annet for barn, er nå endret. Audi Q2 fikk 93% for voksne og 86% for barn, da den ble testet i 2016.

Suzuki’ens 4-hjulstrekk bidrar til å forhindre ulykker – såkalt aktiv sikkerhet.

Konklusjon

Suzuki SX4 S-Cross’ beste argumenter er at den gir skikkelig veigrep med 4-hjulstrekk og plassforhold som en familiebil – til en pris få kan konkurrere med. Den fremstår som solid og praktisk. Klassemessig er den mer Budget enn Premium. Den vage styrefølelsen, spesielt rundt midtstilling, trekker ned kjøregleden noe.

 
Suzuki s-cross
Foran stabburet på Blakstad Gård.

Fakta Suzuki SX4 S-Cross GLX

Mål og vekt

Lengde, bredde, høyde: 430 / 177 / 158 cm
Akselavstand: 260 cm
Egenvekt: 1235 kg (uten fører)
Maks hengervekt med bremser: 1200 kg
– uten bremser: 400 kg
Bagasjerom: 430-440 liter
Bensintank: 47 liter

Drivverk

Slagvolum: 1373 ccm
Effekt: 140 HK
Dreiemoment: Maks 220 Nm mellom 1500-4000 omdreininger.
Girkasse: 6-trinns dobbelt-clutch.

Ytelser

Toppfart: 200 km/t
0-100: 10,2 sekunder

Forbruk

By: 0,67 liter/mil
Landevei: 0,52 liter/mil
Kombinert: 0,57 liter/mil
Ingen egen måling, men et faktisk forbruk 0,50 – 0,60 kan bekreftes da jeg toppet opp med bensin.

Dekk

Dimensjon: 215/60R16
Type: Piggfrie vinterdekk
Merke: Nokian Hakkapelitta R3

Pris og utstyr

S-Cross Allgrip 140 HK GLX Automat (Safetech og Norgespakke) 399 900,- (omtalt modell)
S-Cross Allgrip 130 HK GL HYBRID 329 900,- *)
S-Cross Allgrip 130 HK GLX HYBRID (Safetech) 349 900,- *)
S-Cross Allgrip 140 HK GL Automat 374 900,-
Lakktillegg (Sphere Blue): 6 400,-

Om bilen

Produksjonssted: Magyar Suzuki, Ungarn
Leid via appen Hyre.no
Modell: 2020
Km-stand: 40
Km kjørt: 66
Kilder: Suzuki.no
Euro NCAP testrapport

 
*) Suzukis hybridprogram

Suzuki har nå rullet ut nye drivverk basert på det man kaller «mild hybrid». Et hjelpebatteri tilføres regenerativ energi som benyttes som booster ved igangkjøring, akselerasjon og så videre. Suzuki hevder at bensinforbruket kan reduseres med så mye som 20 prosent.


Bilder av Suzuki S-Cross

Klikk på bildene for å se dem i større format.

sx4 s-cross
Interiøret.
sx4 s-cross
Baksetene er flate og harde. Har ISOfix.
sx4 s-cross
Skilleplate gjør at man kan laste rett inn.
sx4 s-cross
Plate til et lite rom under
sx4 s-cross
Kompakt, høybygd SUV.

Se også

link q2
Audi Q2 Sport
link ateca
Seat Ateca
Suzuki SX4

Annonser

Legg inn en kommentar