Få riktig bil!

Du får ikke alltid den leiebilen du bestiller …

corsa
Perfekt feriebil for 2. Opel Corsa 3-dører (image derived from www.opel.es).

Når du bestiller leiebil, bestiller du ikke en bestemt modell, men en modell som tilfredsstiller egenskapene i en 4-bokstavs kode.

Koden kalles SIPP-kode eller ACRISS-kode. Det er en frivillig standard som beskriver leiebiler på tvers av merke, modell, land og kultur. Hver bokstav i koden forteller følgende:

1. Bilklasse. Størrelse, motorkraft, standard og premiumfølelse.

2. Biltype. Antall dører og type kjøretøy, for eksempel om det er stasjonsvogn, pickup, varebil, SUV, Crossover, og lignende.

3. Girsystem og om det er 4-hjulstrekk.

4. Drivstofftype og hvorvidt det er A/C eller ikke.

La meg ta et eksempel. Du plukker ut en bil, for eksempel Volkswagen Polo, – bestiller og betaler. I leiebilselskapets datasystem blir din bestilling knyttet til koden EDMR. Det betyr «Economy», 4/5 dører, manuelt gir, uspesifisert drivstoff og A/C. Det står ingen ting om at bilen skal være en Polo. Størrelsesmessig skal Economy kunne romme 4 personer, 1 vanlig koffert og 1 kabinkoffert. Så ankommer du skranken og får nøklene til … en Fiat Panda ?!!

Panda eller Polo, – spiller det noen rolle?

Da du sammenlignet priser på nettet, søkte du etter Polo. Du sammenlignet Polo mellom samtlige selskaper for å finne den billigste. Hadde du tatt med Panda i søket, kunne du sikkert ha funnet et rimeligere tilbud. I Syd-Europa er Fiat Panda vesentlig billigere enn for eksempel Volkswagen Polo, – ja faktisk billigere enn den mindre Fiat 500, også. Selv om Panda og Polo havner i samme klasse i leiebilselskapenes klassesystem, er de langt fra likeverdige i kundenes øyne.

Kan du klage?

Leiebiler er, i likhet med flyseter og hotellsenger, kraftig presset på pris. Alle søker laveste pris på nettet. Gratis oppgradering sitter langt inne hos leiebilselskapene. Har du shoppet billig leiebil via for eksempel CarTrawler (benyttes av blant annet Norwegian.no og Finn.no), så vil leiebilselskapet gjøre sitt ytterste for at du skal kjøpe mer når du står ved skranken. Jeg har selv blitt tilbudt Panda mens jeg trodde jeg hadde bestilt Polo. Selv om jeg ikke akkurat ble superfornøyd, hadde jeg ingen grunn til å reklamere. Størrelsesmessig oppfyller nemlig Panda kravene til «Economy». Jeg valgte derfor å skyte inn mer penger for en bedre bil. Akkurat hva leiebilselskapet ønsket.

ACRISS

Bak kodesystemet står alle de store leiebilselskapene gjennom ACRISS (The Association of Car Rental Industry System Standards). Kodene skal danne et felles grunnlag mellom selskapene, men ingen selskaper er juridisk bundet av dem. Selv om du hevder å ha betalt for en bedre bilklasse, kommer du ingen vei i noen instans så lenge det finnes rom for skjønn. Å kjenne bransjens kodesystem gir deg imidlertid gode kort på hånden hvis du ønsker å forhandle deg til en bedre bil.

Bilklassene er langt fra noen eksakt vitenskap. Enkelte biler befinner seg faktisk mellom to klasser, og kan således benyttes begge steder.

Nissan Micra (K13). Arkivfoto.

Nissan Micra K13 (4. generasjon) er en sånn bil. Med sine 3,78 meter faller den akkurat midt i mellom Mini og Economy. På de spanske nettsidene til Europcar er den tidligere Micra-modellen avbildet både som «Mini med 4 dører» og som «Economy med 3 dører». Så vidt jeg vet, ble denne indisk-produserte modellen i sin tid kun levert med 5 dører. Kunden har all grunn til å være fornøyd. Teknisk sett befinner utgående Nissan Micra seg i Economy-klassen, og 5 dører er jo bedre enn 3. Men man kan vel trygt si at bilen er lite tiltalende …

EBMR

Jeg funderer litt på dette fordi jeg har bestilt en EBMR for 16 feriedager midt i den Syd-Europeiske fellesferien. EBMR står for Economy, 2/3-dører, manuelt gir, uspesifisert drivstoff og A/C. På bestillingssiden fikk jeg opp en 4-dørs Micra K13. Denne modellen ble erstattet av nye Micra K14 i fjor. Den nye modellen er vesentlig større og finere enn den utgående modellen. Etter hva jeg kan se, er det kun Opel Corsa og Ford Fiesta som leverer 3 dørs modeller. Jeg forsker litt på nettet for å se hva mitt leiebilfirma vanligvis tilbyr i denne klassen. Da finner jeg biler som KIA Rio og Dacia Sandero. De har begge 5 dører – ikke 3 – men er billigst i klassen. Jeg oppdager at et par kunder fikk Fiat 500. Den har jo 3 dører, – og er, med sine 3,55 meter, definitivt Mini, – ikke Economy. Opprinnelig tenkte jeg å bestille en Fiat 500 (alright bil) men falt for fristelsen til å legge på noen hundrelapper for å få én klasse høyere. De pengene blir da bortkastet hvis jeg uansett får en Fiat 500.

Du skal miste oversikten

Ordningen gjør det vanskelig å sammenligne priser. Det gjør det også vanskelig å forhandle når man befinner seg ved skranken.

-Vil du ha den gamle Micraen, eller en ny Fiat 500 Lounge med panoramatak? Hm … la meg se … jeg har en Ford Focus … Normalt må du gi 15 euro ekstra pr dag, men siden du er Privilege Elite kunde, skal du få den for kun 9,95.

Hvis du ikke er forberedt, er det lett å miste oversikten. Om du skulle føle deg forvirret, er det akkurat hva leiebilselskapet ønsker.

Når jeg ankommer Europcar i Barcelona om et par uker, ønsker jeg meg nøklene til en Opel Corsa med 3 dører. Den er stor nok til at fruen og jeg kan suse opp til vår lllle by i Frankrike med én koffert. Ford Fiesta. KIA Rio eller noe sånt, duger sikkert fint de også …

Lurer forresten på hvordan det er å kjøre en Fiat Panda?

panda
Dette sjarmtrollet er stor nok til å være «Economy», men er mye billigere å anskaffe enn Fiat 500 i Spania (image www.fiat.es).

Alle bokstavene i SIPP-koden:

Bokstav 1 – Bilklasse

Leiebilselskapenes bilklasse er ikke sammenfallende med den bilbransjen selv benytter. Antall klasser ble økt for noen år siden for å fange opp dyrere biler. Ta for eksempel Volkswagen Golf og Audi A3. Tidligere ville Golf ha havnet i Compact-klassen og A3 havnet en klasse over (Intermediate). Ikke fordi A3 er større, men fordi den er dyrere. I dag bør A3 havne i klassen «Compact Elite», men her praktiserer de ulike selskapene forskjellig. Det samme gjelder for eksempel Fiat 500 Cabrio. Siden den er dyrere enn standardmodellen, er det naturlig at den havner i kategorien «Mini Elite». Noen selskaper legger den i en størrelsesklasse over, «Economy».

M=Mini, N=Mini Elite, E=Economy, H=Economy Elite, C=Compact, D=Compact Elite, I=Intermediate, J=Intermediate Elite, S=Standard, R=Standard Elite, F=Fullsize, G=Fullsize Elite, P=Premium, U=Premium Elite, L=Luxury, W=Luxury Elite, O=Oversize.

På hjemmesidene til acriss.org finnes det retningslinjer for bilklasser. De minste størrelsene skal romme følgende:

  – Klasse M, N: 2 voksne, 2 barn, 1 kabinkoffert.
  – Klasse E, H: 2 voksne, 2 barn, 1 stor koffert, 1 kabinkoffert.
  – Klasse C, D: 3 voksne, 2 barn, 1 stor koffert, 1 kabinkoffert.

Bokstav 2 – Biltype

Det har kommet til nye biltyper i det siste, og det er fanget opp i flere koder. Det har dessverre ikke gjort det mer oversiktlig. Tvert i mot. Jeg har for eksempel sett at koden L for limousine anvendes på ordinære 4-dørs Audi’er fordi Audi kaller sine sedaner for «Limousine». Det er også vanskelig å skille mellom Crossover og SUV. Biltype C heter «2/4 doors», men betyr egentlig at antall dører ikke spiller noen rolle.

B=2-3 dører, C=Uspesifisert antall dører, D=4-5 dører, W=Stasjonsvogn, V=Passenger van, L=Limousine, S=Sport, T=Kabriolet, F=SUV, J=Open air all terrain, X=Special, P=Pickup regular cab, Q=Pickup extended cab, Z=Special offer car, E=Coupe, M=Monospace, R=Recreational Vehicle, H=Motor home, 2=2 wheel vehicle, N= Roadster, G=Crossover, K=Commercial van/truck.

Bokstav 3 – Drivverk

Her er det enten M eller A som benyttes mest, – henholdsvis manuelt gir eller automatgir.

M=Manual, uspesifisified drive, N=Manual, 4WD, C=Manual, AWD, A=Auto, unspecified drive, B=Auto 4WD, D=Auto AWD.

Bokstav 4 – Drivstoff og A/C

Her bærer samme bokstav to ulike typer informasjon, noe som fordobler antall muligheter. R er mest vanlig og betyr uspesifisert drivstoff og A/C. Da kan du få bensin, diesel eller hybrid avhengig av hva som finnes. Hvis du søker leiebiler til bunnpris, lønner det seg å sjekke om A/C er inkludert.

R=Unspecified fuel, A/C, N=Unspecified fuel, no A/C, D=Diesel, A/C, Q=Diesel, no A/C, H=Hybrid, A/C, I=Hybrid, no A/C, E=Electric, A/C, C=Electric, no A/C, L=LPG, A/C, S=LPG, no A/C, A=Hydrogen, A/C, B=Hydrogen, no A/C, M=Multifuel, A/C, F=Multifuel, no A/C, V=Petrol, A/C, Z=Petrol, no A/C, U=Ethanol, A/C, X=Ethanol, no A/C.

Vanlige koder og tilhørende modeller:

De mest pålitelige kodene er MCMR, MDMR, EDMR, EWMR, CDMR og CWMR. Velger du en av disse kodene, vil du neppe bli skuffet. Disse kodene representerer vanlige standardbiler som det normalt finnes flust av. Velger du en påkostet klasse, for eksempel «Elite» øker risikoen for at du får utlevert en bil som er dårligere enn du hadde forventet. Det gjelder også spesielle (og nye) biltyper som cabriolet, monospace, passenger van, SUV og crossover.

Mini

MBMR – Fiat 500
MCMR – Fiat 500, Hyundai i10, KIA Picanto, Toyota Aygo, Peugeot 108, Renault Twingo, Ford KA+, VW Up!
MDMR – Hyundai i10, KIA Picanto, Toyota Aygo, Peugeot 108, Renault Twingo, Ford KA+, VW Up!
MTMR – Fiat 500C
NDMR – Renault Twingo GT (Kan være velutstyrt Fiat 500)
NTMR – Fiat 500C

Economy

EBMR – Opel Corsa 3D, Ford Fiesta 3D (av og til Fiat 500)
ECMR – VW Polo, Opel Corsa, Ford Fiesta, Hyundai i20, KIA Rio, Nissan Micra, Peugeot 208, Renault Clio, Skoda Fabia, Seat Ibiza, Fiat Panda
EDMR – VW Polo, Opel Corsa, Ford Fiesta, Hyundai i20, KIA Rio, Nissan Micra, Peugeot 208, Renault Clio, Skoda Fabia, Seat Ibiza, Fiat Panda
EDAR – VW Polo Automatic, Skoda Fabia Automatic
EDAH – Toyota Yaris Hybrid
EWMR – Renault Clio Sport Tourer, Seat Ibiza ST, Skoda Fabia stasjonsvogn
EMMR – Renault Captur, Citroën C3 Picasso
EGMR – Nissan Juke, VW T-Roc, Ford EcoSport
ETMR – Kan være Fiat 500C
HBMR – Mini 3D
HCMR – Mini 3D eller 5D, Audi A1
HDMR – Audi A1, Mini 5D, (Kan være velutstyrt VW Polo)
HTMR – Mini Cabrio

Compact

CDMR – VW Golf, Opel Astra, Ford Focus, Fiat Tipo, Hyundai i30, KIA Ceed, Peugeot 308, Citroën C4, Renault Mégane, Seat Leon
CDAR – VW Golf Automatic
CDAH – Toyota Auris hybrid
CWMR – Ford Focus stasjonsvogn, Seat Leon ST, Renault Mégane stasjonsvogn
DDMR – Audi A3, BMW 1-series, Mercedes-Benz A-klasse, Volvo V40 (Kan være velutstyrt Volkswagen Golf)

Se oversikt over samtlige koder her (www.acriss.org) >>

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.