Hvem lager motorene til IKEA-bilene?

Vivaro
IKEA-bilen

Av og til trenger man å dra på IKEA – sånn helt impulsivt.

 

Av og til er man i overkant impulsiv og kjøper ting man ikke får med seg hjem uten å låne henger eller varebil. På IKEA er ikke det noe problem. Du får låne henger resten av kvelden, – eller en Opel Vivaro. Hertz Bilpool har nemlig plassert Opel Vivaro’er ved alle IKEA’ene rundt omkring i landet.
 
Opel Vivaro ble lansert i 2001 sammen med Renault Trafic, Nissan Primastar og Fiat Talento og ble oppgradert i 2014 med ny front, nye motorer og nytt interiør. Det container-aktige utseende vitner om at det er det funksjonelle som teller, – ikke stil. Jeg forestiller meg at dette er varebiler folk disponerer gjennom jobben fordi de trenger en sånn bil, – ikke noe man kjøper for egne penger.
 
Da vi låste seg inn i en Vivaro fra Hertz Bilpool på Skøyen i Oslo, var det for å hente møbler på IKEA for sønnen min og hans kjæreste. Jeg er imponert. Ikke bare over hvor lett det er å hente en bil på Hertz Bilpool, – eller hvor effektivt det er blitt å handle på IKEA, – men hvor godt motoren gikk.

Som en ny generasjon dieselmotorer.

1,6 liter turbodiesel med 120 HK og maks dreiemoment på 300 Nm ved 1750 omdreininger. Et fantastisk bunndrag helt fra tomgang. Ingen turbolag. Jeg lot meg også imponere over lydbildet fra motoren. I 80 km/t på sjettegir går motoren på 1400 omdreininger med en svak, lavfrekvent hummelyd. Vivaro’en jeg leide, var fra 2016. Hvordan kunne en så god motor ha unnsluppet min oppmerksomhet? Og, by the way, – hvem har laget den?
 

Vivaro
Instrumenter som minner mer om Renault enn Opel.

 

Samarbeid med Renault

Det blir kanskje feil å gi æren for denne motoren til én enkelt bilprodusent, all den tid det dreier seg om et joint venture mellom fire produsenter. Likevel er det mange ting som peker mot Renault. Nøkkelen, for eksempel, tilhører Renault. Instrumentene også, med digitalt speedometer i midten.
 

Vivaro
Søstermodellene: Nissan NV300 (tidligere Primastar), Renault Trafic og Fiat Talento.
Det er mye Renault i Opel Vivaro og de andre søstermodellene. Motorens internbetegnelse R9M-450 tilhører Renault. Jeg tenker at denne motoren må være ideell for personbiler også. Men akkurat de konfigurasjonene som leveres i Vivaro og søstermodellene, er ikke installert i noen andre modeller. Da tenker jeg på 120 HK og 140HK variantene, samt de helt nye på 125 HK og 145 HK, – begge med biturbo diesel basert på motorkode R9M. Det nærmeste jeg kommer i søket, er 1,6 biturbo diesel med 160 HK som kan bestilles i Opel Astra, Renault Talisman og Espace. Jeg er sikker på at de som velger dette drivverket kommer til å bli positivt overrasket.
 
Opel har tidligere hatt et samarbeid ved Fiat vedrørende utvikling av dieselmotorer. I dag stammer Opels nye dieselmotorer fra Renault. Det vil forundre meg om ikke Opel i fremtiden tvinges over på dieselprogrammet til sine nye eiere, PSA Peugeot-Citroën.

– Men neppe Opel Vivaro.

Vivaro
Gammel Bedford Van
Opel produserer sine egne Vivaro’er ved den gamle Bedford fabrikken i Luton. Da Opel/Vauxhall innledet samtaler med Renault, sannsynligvis på 90-tallet en gang, var det med tanke på å gjenoppbygge produksjonen av egne varebiler, en ny generasjon Bedford. Navnet ble dessverre kuttet. Man valgte i stedet å benytte de vanlige merkenavnene Opel og Vauxhall. Synd. Det hadde vært skikkelig kult å se Bedford-navnet bli tatt i bruk igjen.
 
Mens anlegget i Luton produserer Vivaro’er, produseres de øvrige modellene – Renault Trafic, Nissan NV300 (tidligere Primastar) og Fiat Talento ved Renault-anlegget, Sandouville, Frankrike. Der produseres også Vivaro’er med høyt tak.
 
Så neste gang du har handlet mye på IKEA, men likevel har et par hundrelapper igjen, anbefaler jeg:

– ta en Vivaro!

 

Vivaro
Stemning ved skøyen Stasjon.

Se også

Toyota ProAce
Underdimensjonert girkasse
Toyota Proace Electric 50 kwh

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.