Bensin og 2-taktsolje på dieselbil?

bensin på dieselbil
Kommer 2-taktsoljen til heder og verdighet igjen?

Det er fort gjort å fylle bensin på dieselbil, spesielt hvis man har flere biler i huset.

På nettet finnes utallige artikler om hva man skal – og hva man ikke skal gjøre. Stort sett dreier det seg om tabloide artikler, myntet på å skremme og skape sensasjon. Offisielle talspersoner fra NAF eller merkeverksteder har alle samme budskap:

Ikke start motoren! Trill bilen vekk fra pumpen! Ring bilberging! Få bilen brakt til merkeverkstedet med én gang! Er du heldig, nøyer verkstedet seg med å drenere tanken og rense drivstoffsystemet. Ikke billig. Men har du først startet bilen, kan du risikere at verkstedet bytter dieselpumpe og dyser. Da ryker du fort på en 75 000 kroner. Det fikk en kollega av meg erfare etter at kona hans hadde startet opp den nye TDI-Skoda’en med bensin på dieseltank.

Ikke galt, men unyansert

bensin på dieselbil
Mye å velge mellom …
Feilfylling behøver ikke bli noe stress. En stor andel feilfyllinger handler nemlig om mindre kvanta bensin. I et ukonsentrert øyeblikk setter du feil pistol i hullet og klemmer til. Så går det noen sekunder, du oppdager tabben og brøler ut et par saftige gloser. Kanskje var det feil lukt, feil farge eller feil literpris som fikk deg til å våkne.

La oss tenke oss et typisk scenario: Hvis du fylte feil, befinner du deg sannsynligvis på en bensinstasjon du ikke kjenner, kanskje langt hjemmefra og langt unna urban sivilasjon. Du feilfylte fordi du var stresset, – du er på vei til noe viktig og er allerede sent ute. Når du tok feil pistol var det fordi du var ukonsentrert etter å kjørt et par timer med bilen full av andre personer, barn og hund. Vi kan jo tilføye at det sikkert er mørkt og at det regner …

OK, hva var det ekspertene sa? Jo! Vi må få tauet bilen inn til nærmeste by. Du ser på pumpa. 5 liter bensin på nesten tom tank.

Det finnes alternativ

Alternativ 1 er å toppe opp med diesel å kjøre videre. Bensin og diesel vil blande seg godt. Men du risikerer at dieselpumpa ikke får tilstrekkelig smøring. Dagens rene diesel er ganske tørr, faktisk nesten helt på grensen. Derfor kan kun et lite tilslag bensin være skadelig. Anbefales ikke.

Alternativ 2 er å helle på en skvett syntetisk 2-taktsolje først, og deretter toppe opp med diesel. Dette er et godt alternativ, gitt at man kommer frem til en passelig mengde olje. For mye olje kan være uheldig for dieselpartikkelfilteret.

Alternativ 3 er å suge ut noe av tankinnholdet over i plastkanner før man utfører alternativ 2. Kanner får man ofte kjøpt på bensinstasjonen. Plastslange kan være verre å finne, men ikke umulig. Jo mindre bensin, jo større mulighet for at det går bra.

Ingen av alternativene er risikofrie. I følge ekspertene er konsekvensene ikke bare havarert drivstoffsystem, men totalhavarert motor. Jeg antar at hvis dieselpumpa skjærer seg, kan metallspon finne veien inn i motoren. Dessuten tenner bensin tidligere, noe som kan medføre skader på råder og lagre. Men dette vil neppe skje ved små mengder bensin. Det er viktig å skille mellom litt bensin og en hel tank med bensin.

Jeg har selv fylt feil – ikke mye, men noen få liter i et ubetenksomt øyeblikk. Da fikk jeg hjelp av en erfaren bilberger. Han samlet fakta, tok en telefon og fikk beregnet optimal mengde 2-taktsolje. Bilen var en ny common-rail diesel. Den fungerte helt flott etter hendelsen. Ingen feilslag, ingen feilkoder, ingen senskader, ingen problemer. Jeg passet på å toppe opp med diesel de etterfølgende dagene.

2-taktsolje i dieselen

Det finnes bileiere som bruker 2-taktsolje som diesel-tilsetning. Husker du diesel for noen år tilbake? Den var fetere enn i dag. Tørrere diesel gir renere utslipp, men tørrheten kan gå ut over evnen til å smøre dieselpumpa. Dagens dieselbiler er ikke like tolerante til drivstoffkvalitet som tidligere. Små variasjoner kan få store konsekvenser, – som ekspertene også påpeker. Men dieselen du tapper fra pumpene, er ikke helt ren diesel. Da ville den stivnet ved -10 grader. Vinterdiesel er ikke den samme som du tanker om sommeren. Og dieselen i kalde strøk er ikke den samme som i Oslo. Av og til får du til og med litt vann og bensin med på kjøpet. Det er dette som gjør at noen sverger til å bruke tilsetninger, som for eksempel 2-taktsolje, i dieselen.

Jeg har ikke noe grunnlag for å uttale meg om 2-taktsolje virkelig har noen positiv effekt i dieselmotorer, men de som mener det, tilsetter gjerne 2 – 2,5 dl en gang i blant, for eksempel ved hver fjerde fylling. Dette gjelder også bileiere som kjører nyere common-rail dieselbiler med partikkelfilter.

Hvor mye bensin kan man tillate seg å kjøre videre med, – og hvor mye 2-taktsolje skal man helle i tanken?

bensin på dieselbilBasert på egen erfaring kan trikset med 2-taktsolje fint benyttes ved mindre enn 10% bensin. Da kan man tilsette opptil 0,5% 2-taktsolje som enkelte faktisk gjør regelmessig. Husk at det skal være syntetisk 2-taktsolje som forbrenner sammen med det øvrige drivstoffet uten å skade partikkelfilteret. Eksempel: På en 60-liters tank utgjør 0,5% 3 dl. Hvis du hadde blandet 3 dl 2-taktsolje med 6 liter ren bensin (her 10% av tankinnholdet), ville du fått 5% oljeblanding.

Fyll, kjør og hold munn!

De aller fleste vil neppe offentliggjøre at de har kjørt videre med bensin på dieselbilen sin. For det første opplever man det som flaut. For det andre, kan det være dårlige nyheter den dagen bilen skal selges, gitt all den publisitet dette temaet har fått. Du bør heller ikke fortelle det til merkeverkstedet hvis du har garanti på bilen. Skulle de få vite at du har kjørt med bensin på dieselbilen, kan de fraskrive seg garantiansvaret, også på feil som handler om andre ting. Det finnes neppe noen statistikk over hvor mange som har fylt på 2-taktsolje etter feilfylling og kjørt videre.

Det er neppe bare meg …

 

bensin på dieselbil
Gamle dieselbiler går på nesten hva som helst. Her ei skikkelig dieselbørse – Peugeot 504 GRD Break.

2 Responses

  1. 2 takts olje vil ødelegge injektorene.
    Å fylle 2 taktsolje som inneholder så høyt svovelinnhold er direkte skadelig for injektorene. Når en vet at verkstedene tar 10.000 per injektor, er det russisk rulett å helle på 2 taktsolje på biler produsert etter 2005. Vei motorer, common rail motorene har i motsetning til de eldre dieselmotorene som hadde 200bar trykk på dyser, hele 2000bar trykk. Svovel ødelegger anleggsflaten og du får dyser lekker, som ikke gir riktig strålebilde og vil gi feil kode på blandingsforhold, lambda, og forårsake feil forbrenningstemperatur, og ødelegge partikkelfilter. Har du fylt feil, så må drivstoffet tømmes, ingen Petter Smart løsninger er å anbefale. Å suge ut drivstoffet på en bensinstasjon, er ulovlig, og faktisk straffbart. Utstyr som brukes må være ATEXII alternativt må bilen fraktes vekk fra stasjonen.
    I dag finnes foretak som kommer på stedet med godkjent utstyr og kompetanse som koster 5-6000,- og løser problemet med computere som kobles til bilen, og tømmer på stedet mens du venter.
    Fuel-service er ett slikt selskap, spør på stasjonen, de samarbeider med forsikringsselskapene, og du får refundert av selskapet ditt i etterkant.

    Mitt tips, ikke rør, ring de gutta på Fuel-service, på stasjonen har de nummeret.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.