Gründerbilen

john delorean
Gründeren John DeLorean (bilde: Wikipedia).

Jeg er fascinert av bilgründere

De mest kjente gründerne levde under bilens barndom. Menn som Carl Benz, Henry Ford og André Citroën. Men også vår egen tid har hatt store bilgründere som Elon Musk, Henrik Fisker og John DeLorean.

John DeLorean ønsket å skape en bil verden ikke hadde sett maken til. En sportsbil med midtplassert wankelmotor, ramme av et nytt, ultralett komposittmateriale. Lanseringen skulle skje i 1979 med en prislapp på 12 000 USD.

Men visjoner stemmer sjelden med virkeligheten.

Citroën hadde lenge jobbet med å utvikle en ny wankelmotor til sin nye, planlagte CX. Det var denne motoren DeLorean hadde planlagt å benytte. Men hele wankel-prosjektet ble stanset da Peugeot overtok Citroën. DeLorean endte i stedet opp med den såkalte PRV-motoren, – V6’en som var utviklet av PSA, Renault og Volvo, og brukt i biler som Peugeot 604, Renault 30 og Volvo 264.

Videre, skulle det vise seg at det planlagte komposittmateriale ikke egnet seg til masseproduksjon. I stedet valgte DeLorean et plastbasert karosseri bygget på stålrørsramme. Den midtplasserte motorplasseringen måtte vike for en hekkmotor-løsning. På grunn av alle endringene underveis, kom ikke den første bilen i salg før i 1981. Prislappen ble $25 000, – dobbelt så mye som planlagt, men ingen ågerpris. En Porsche 924 Turbo kostet, til sammenligning, ca $20 000, – og en 911 over $31 000.

Ingen superbil

john delorean
En bil verden aldri har sett maken til.
DMC-12, den første og siste modellen fra Delorean Motor Company ble ingen superbil. Motoren ytet «bare» 130 hester. Den dro fra 0-100 på 8,9 sekunder med manuell girkasse og 10,6 med 3-trinns automat. Servostyring har det ikke vært mulig å installere før i senere år, da med en elektrisk løsning.

Teknisk sett endte altså DeLorean med å produsere en helt annen bil enn han hadde tenkt. En bil bestående av bits and pieces fra ulike underleverandører. John DeLorean kjente bilindustrien bedre enn de fleste. Som ingeniør i GM hadde han stått bak utviklingen av flere kjente bilmodeller. Man kan vel si at det var kontaktnettet hans som reddet prosjektet – ikke bare teknisk, men også finansielt. Flere av aksjonærene var kjendiser, blant annet Sammy Davis Jr.

En god gründer trenger et stort kontaktnett.

For én ting hadde John DeLorean lykkes med. Han skapte en bil verden aldri hadde sett maken til. Måkevingedørene, felgene og den spesielle utvendige finishen av børstet stål kunne ta pusten fra de mest garvede motorjournalister. Det handlet om image. Teknisk sett hadde DMC-12 mange likhetstrekk med Renault-Alpine GTA V6, men de to bilene hadde helt forskjellig image. De henvendte seg til ulike kjøpergrupper. Renault-Alpine lagde løpsbiler, og henvendte seg til et sportslig publikum … Mens DeLorean?

Hvem henvendte DMC-12 seg til?

Gründere. I 1981 dukker IBM PC opp. Apple hadde gjort kjempesuksess med sin Apple II. IT-revolusjonen var i gang og verden begynte å få en generasjon datanerder og nye, unge IT-gründere. DMC-12 strålte hi-tech, elektronikk, bits og bytes.

Akkurat en sånn bil som en annen gründer, Dr. Emmet Brown, valgte å videreutvikle. Ved å bruke plutonium som drivstoff kunne hans DeLorean reise i tid – såfremt man fikk trukket doningen opp i 88 mph (140 km/t). Sammen med Mart McFly greidde de brasene.

Resten er historie …

john delorean
Dr. Emmet Brown (Christopher Lloyd) og Marty McFly (Michael J. Fox) bidro til å udødeliggjøre DMC-12.
john delorean
Den eneste bilen i verden som kan reise i tid.
john delorean
DeLorean avbildet under Cars and coffe på Øvrevoll Galloppbane.
john delorean
Dashbordet er utviklet før verden ble digital.
john delorean
3-trinns automatgir.
john delorean
Under måkevinge-dørene.
john delorean
De rustfrie platene skal være festet til et underliggende plastbasert karrosseri.
john delorean
Å få se denne bilen i detalj er en god grunn til å besøke Cars and Coffee på Øvrevoll.
john delorean
Ser mer hi-tech ut enn den egentlig er …
john delorean
Dette panseret tilhører en sen produksjon av DeLorean. Hele panseret må åpnes for å fylle bensin.

Se også

Renault Alpine GTA V6.
Citroen CX serie 1.
Amphicar – dra til sjøs for en bil!
Troll – the full story

 

DeLorean gjenoppstår…

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.