Hispano-Suiza i Peralada

hispano-suiza


Foto: Petter Trebler


Peralada er blant annet kjent for sitt flotte golfanlegg og sine gode viner. Den vakre katalanske landsbyen har mye å tilby for de som nyter det gode liv. I år hadde Donkervoort Ambassador Tour lagt sin reiserute innom Peralada. I tillegg dukket det opp en rød Hispano-Suiza – et legendarisk bilmerke som alltid har tilhørt det øverste sjiktet på bilmarkedet.

 

Hispano-Suiza


«The pleasure of belonging to the unique», sies det i presentasjonen av Hispano-Suiza. De har helt rett. Hispano-Suiza har alltid bygget biler for de aller rikeste. Bilhistorien begynte i Barcelona allerede før 1900 med produksjon av store, elegante biler helt frem til annen verdenskrig. En av de aller siste modellene var Hispano-Suiza H6B Dubonnet Xenia som ble formgitt tidlig på 1930-tallet og bygget i ett eksemplar før krigen brøt ut. Etter krigen gikk selskapet inn i andre spanske bilfabrikker som etter hvert dannet SEAT og Pegaso.

Kjapp elbil

Den røde bilen ankom i en lukket biltransporter. Det er ingen hemmelighet at formgiverne har ønsket å gjenskape stilen fra den legendariske Dubonnet Xenia. Hispano-Suiza’s gjenfødelse skjedde i 2019 da den helt nye Carmen ble presentert på Geneve-utstillingen. I likhet med forgjengeren fra 1930-tallet var den sølvfarget med fender-caps over bakhjulene. Den røde modellen som dukket opp i Peralada, er Carmen Boulogne med enda bedre ytelser og små designmessige endringer, blant annet uten fender-caps. Ytelsene er fenomenale fordi bilen er elektrisk (!) med to motorer – en på hvert bakhjul. Den røde bilen yter 1114 hk, med et dreiemoment på 1150 Nm. 0-100 tilbakelegges på under 2,6 sekunder. Uten å være helt sikker, vil jeg tro dette handler om verdens raskeste elbil. Sportsbilen NIO EP9 som er utpekt til å være den raskeste elbilen, gjør til sammenligning 0-100 unna på 2,9 sekunder. Batteripakken er et eget design av Hispano-Suiza. Den er T-formet og skal i følge produsenten være utformet sånn at det skal være enkelt å oppgradere til høyere kapasitet i fremtiden. Dagens batteri gir 80 kwh. Rekkevidden er oppgitt til 400 km.

Fra Barcelona til Peralada

Før krigen hadde Hispano-Suiza flere fabrikker i Spania og Frankrike, mens hovedkvarteret deres hele tiden lå i Barcelona. Nye Hispano-Suiza holder også til i Barcelona. Potensielle kunder kan prøvekjøre bilen på Circuit de Barcelona-Catalunya. Hispano-Suiza benytter også Peralada Hotel Wine Golf & Spa som møteplass for å vise frem bilene for sine for kunder. Hvor mange biler og kunder det dreier seg om, kjenner vi ikke. Ifølge en Wikipedia-artikkel fra 2021 var det produsert 19 biler av modell Carmen og planlagt bygget 5 biler av modell Carmen Boulogne. Men de har nok sannsynligvis bygget noen flere i dag. Og prisen? 1,9 millioner euro.


hispano-suiza
Akterenden er inspirert av førkrigs sportsmodeller

 

Donkervoort


Donkervoort er håndbygde biler med store muligheter for individuelle tilpasninger. Bilmerket ble dannet i Nederland i 1978 av Joop Donkervoort. De første bilene var basert på Lotus Seven med Ford-motorer. Senere er designet endret seg til kraftigere kjøretøy, skjønt man kan ane konturene av Lotus Seven – og vekten er dremdeles holdt langt nede. I dag benytter Donkervoort motorer fra Audi i et samarbeid med Abt Sportsline. Motoren i de siste modellene er en 2,5 liter 5-sylindret TFSI-motor. Den siste modellen, F22, som kom i 2022, yter 500 hk i en bil som kun veier 750 kg. Donkervoort D8 GTO Individual Series yter 435 hk i bil som kun veier 695 kg.

Individuelt utformet

Donkervoort sier at de bare bygger biler – og overlater til kundene å bestemme hvordan bilene skal være. I tillegg til å bestemme utstyrsgrad kan de velge styring, bremser, hjul, differensial, hjul og girkasse. Et godt konfigurert bil kan tilbakelegge 0-100 på 2,5 sekunder, 0-200 på 7,5 sekunder og nå en toppfart på 290 km/t. Bilene er relativt dyre, – og med individuelle tilpasninger finnes det jo egentlig ingen listepris. Det skal vanskelig la seg gjøre å få en Donkervoort F22 på veien for under 3 millioner NOK.


 

Donkervoort F22

Se også

HispanoSuizaCars.com
Hispano-Suiza H6B Dubonnet Xenia (Wikipedia)
Donkervoort.com

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.