Motorshow på Sjøterrassen

sjøterrassen
Plymouth Special Deluxe ved siden Ford pickup og Chevrolet Corvette C1

Sjøterrassen ligger idyllisk til ved skjærgården i Bamble. Lørdagens motorshow var ett av flere arrangementer som samler fastboende og hyttefolk. Jeg antar at de fleste bilene som kom innom i løpet av dagen, tilhørte medlemmer av Grenland Veteranvognklubb eller Amcar Grenland.

 

Amerikanere og mopeder

Invitasjonen gjaldt alle kjøretøyer med motorer som går på fossilt drivstoff uansett type eller merke. Spennvidden på motorstørrelsene var stor. En Dodge Charger Coupé stilte seg opp på den private “burne-plassen” og røykla området til lyden av en murrende V8. Skiltet hadde “440” i seg, så det er ikke utenkelig at det sitter en 440-motor i bilen. Om det var treffets største motor vet jeg ikke. Ikke vet jeg hvilket kjøretøy som hadde den minste motoren heller. Kanskje var det en Tempo Corvette moped eller en rød “trehjuling” nede der bilene sto?

Jeg beundret den H-registrerte Plymouth’en på bildet over. “Pløymot” var populære biler i Norge i årene like før og like etter krigen. De solide og romslige bilene var et vanlig syn på veien i 60-årene. Cadillac Eldorado Biarritz, derimot, var nok ikke like vanlig – ei heller i dag. 1956-modellen er en av mine favoritter. Sammenlignet med andre biler på den tiden, må den ha fremstått som et vidunder fra en annen planet. Overdådig luksuriøs. Jeg vet ikke hvor mange som fantes i Norge i 1956. I kjøretøyregisteret finnes det kun 4 biler av samme type på norske skilter.

 

 


sjøterrassen
Chevrolet Eldorado Biarritz Convertible
sjøterrassen
Ford Taunus fra begynnelsen av 70-årene

Taunus – Amcar Light

Etter å ha droppet Taunus-navnet fra Ford M-serien høsten 1967, kom det i bruk igjen da den nye versjonen ble lansert for modellåret 1971. Det forundrer meg hvor få av disse bilene som er igjen med tanke på hvor populære de var – og vakre. Like fine som de amerikanske bilene.

Det var en fin blanding av kjøretøy å kikke på da vi var innom. Som disse to røde doningene på bildet under. Fiat 600 D kjenner vi godt. Mye bil for pengene på 60-tallet. Men den andre, røde, var ukjent – i det minste for meg. Derfor har jeg søkt informasjon på svensk Wikipedia.

Shopping-bil for mor?

Norsjö Shopper ble produsert i Sverige fra 1964 til 1988. Avbildet årsmodell er 1965. De første mopedbilene fikk en liten Husquarna-motor, men senere Saxonette (Sachs) med automatgir. Norsjö Shopper – ikke Chopper 🙂 – var laget som shopping-biler for husmødre. Derfor ble de også etter hvert utstyrt med el-start. Svenska Transportstyrelsen ga dispensasjon fra hjelmpåbudet under forutsetning av at føreren benyttet sikkerhetsbelte.


Det er for øyeblikket to Norsjö Shopper til salgs på svenske Blocket.se. Den ene selges for 11 000 SEK og den andre for 17 000. På tide å dra på svenskehandel!

sjøterrassen
Ustillingen sett fra Sjøterrassen

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.