Volkswagens ultimate sommerbil

karmann
 

Det er mange visuelle likheter mellom de første og de siste kabrioletene fra Karmann til tross for at det er over 30 år i mellom. Linjene og formen på kalesjen er den samme. Men Volkswagen Cabriolet handler ikke bare om Karmann.

 

Ingen røverkjøp

En venn av meg bærer på en drøm. I fjor tok han et bilde av en to-farget Volkswagen 1303 S Cabriolet. Han vil gjerne kjøpe seg en sånn – og siden han er en handyman, kunne han tenke seg å kjøpe én han kunne renovere selv. Problemet – som jeg ser det – er at «alle» jakter på folkevogner av kabriolet-type for å renovere – og nå tror jeg ikke det er så mange igjen, – og de som måtte finnes igjen, kan ha steget i verdi.
 
En rask kikk på bilbørsene bekrefter min mistanke. Hvis du skal ha en «ekte» kabriolet, må du nok opp i et par – trehundre tusen for én som kan kjøres hjem for egen maskin. Men det finnes ennå restaurerings-objekter som har stått lagret, og som man nå kan hente på henger. Prisene begynner på NOK 100 000. Når rust er sveiset, slitasjedeler byttet, ny lakk er lagt på og ny kalesje montert, vil man nok kunne selge den videre for et par – tre hundre tusen kroner. Ikke avskrekkende, gitt at vi snakker om en bil med høy kultstatus. Men de var billigere før.

 

karmann
Karmann Cabriolet
karmann
1958 Volkswagen 1200 Cabriolet

Ekte kabriolet?

La du merke til at jeg skrev «ekte» kabriolet. I dét legger jeg at det handler om kabrioleter levert av Volkswagen, skjønt dette var ikke noe Volkswagen gjorde selv. Alle kabrioletene er ombygget av selvstendige karosserimakere. Fra midten av 50-årene ble alle bygget om av Karmann. Tidligere fikk Volkswagen også bygget om biler hos Papler og Hebmüller. Gjennom årene er mange biler også bygget om av nye aktører uten tilknytning til Volkswagen. Noen prosjekter er basert på ombyggings-sett – andre på fri fantasi. Noen ble vellykkede – andre ikke. De man kan få kjøpt billig.

 

karmann
1951 Volkswagen Hebmüller Cabriolet

Tidlige år

Ideen om å utvikle kabrioleter basert på Volkswagen-biler ble satt ut i livet i 1948. To anerkjente, uavhengige, tyske karosserimakere, Karmann og Hebmüller, fikk oppdraget. De utviklet helt forskjellige konsepter. Hebmüller valgte et «speedster» konsept hvor kalesjen ble felt inn rundt baksetet. Det ga karosseriet en ren og smekker profil, skjønt den stilige fasongen gikk på bekostning av plassen i baksetet. Hebmüller ble derfor en 2+2 seter. Karmann fulgte et mer konvensjonelt konsept hvor kalesjen ble felt ned utenfor kupeen – på samme måte som man gjorde i mellomkrigstiden. Dermed kunne baksetet benyttes i sin helhet.
 
Hebmüller gikk konkurs i 1952 som følge av en brann som spredte seg til produksjonsanlegget. Selskapet var ikke dekket av noen brannforsikring og kunne ikke fortsette. Et tredje karosserimakeri, Papler, bygde spesielle åpne kommando-kjøretøy for politiet og militære. I dag er biler fra Hebmüller og Papler sjeldne – og ettertraktede av samlere over hele verden.

 

karmann
1950 Volkswagen Hebmüllers Cabriolet-løsning stjal mye plass i baksetet.

Flere varianter

Karmann fortsatte å bygge om biler til kabrioleter etter samme utforming som de startet med i 1948. Kalesjeløsningen, det opphøyde vinduspartiet og de rette, avstivede A-stolpene gjorde at kabrioletene fikk samme visuelle preg gjennom årene. Hadde Hebmüller fortsatt å levere sine kalesjeløsninger, ville man i dag kunnet velge biler med det strømlinjeformede designet. Smekre, sportslige karosserier skulle senere bli levert av frittstående leverandører som Hoffmann, Ostermann og Dannert. Man kan si at det hele tiden har eksistert et marked for ombygde Volkswagen-biler i andre utførelser enn Karmann, og dermed har flere aktører dekket dette markedet – både med Porsche-inspirerte glassfiber-karosserier, og standarbiler med kappede tak og kompakte kalesjeløsninger.
 
På nettet finnes videoer hvor amatører kapper taket av sine folkevogner med vinkelslipere og bygger dem om til kabrioleter. Det finnes også biler som til forveksling kan ligne «ekte» biler bygget av Karmann. Selv om flere er bygget om av profesjonelle bilbyggere, kan det lønne seg å kontrollere om kabrioleten du eventuelt skal kjøpe, opprinnelig ble bygget av Karmann. Skal du kjøpe en custom-bygget bil, bør det følge med dokumentasjon.

 

Ekte Karmann?

Biler med plane frontruter er omgitt av markerte, rette A-stolper ( t.o.m. 1972 Volkswagen 1302 S ). Bilene har trekantvindu i fremre sidevindu. Både fremre og bakre sidevindu kan sveives ned. Videre har Karmann høyere midje, egne luftåpninger på baklokket, ettersom kalesjen dekker den originale luftingen. De har også forsterkede kanaler. Da bilene var nye, fikk de en Karmann-logo plassert på sidepanelet foran døren på høyre side, skjønt de forsvinner ofte etter restaurering. Til slutt har bilene chassisnumre som begynner på «15» etterfulgt av det siste sifferet i årstallet, for eksempel «159» for biler produsert i 1979 (og 1969). En annen kontroll du kan gjøre, er å sjekke i vognkortet. Volkswagen Karmann Cabriolet er nemlig kun registrert for 4 personer – ikke 5.

 

Volkswagen 1303S Cabriolet

 

El-konvertering?

Det finnes standard byggesett for å bygge om luftavkjølte Volkswagen til elektrisk drift, med elmotorer som kan monteres inn i eksisterende svinghjulshus. Løsningene er relativt kostbare, trolig langt mer enn hva en profesjonell overhaling av eksisterende drivverk vil koste. Folkevogner er populære klassikere som elbiler, men foreløpig har jeg ikke greidd å spore opp ombygde kabrioleter. Årsaken kan være at Karmann Cabriolet veier 100 kg mer enn standard Volkswagen – med tilsvarende mindre nyttelast – og dermed mindre kapasitet til batterier. Uansett, kan elektrisk drift gjøre bilen mer anvendelig i daglig bruk, men den vil ikke lenger være en autentisk klassiker. Man kan jo også spørre seg: Kommer veteranbiler med dagens batteriteknologi til å være ettertraktet om 20 år?

 

1974 Volkswagen 1303 S Cabriolet

Fakta om 1979 Volkswagen 1303 S Karmann Cabriolet

Mål og vekt
Lengde, bredde, høyde: 419 x 159 x 150 cm
Akselavstand: 242 cm
Egenvekt uten fører: 940 kg
Nyttelast: 275 kg
Antall seter: 4

Drivverk
Motor: 4-syl. boxer med eller uten injection, hekkmontert
Girkasse: 4-trinn via transaksel

Ytelser (standard)
Motorkraft: 50 hk
Toppfart: 130 km/t


 

Om bildene

Hovedbildet ble tatt på Volksworld 2017 i Sandown ved utstillingen til VW Cabriolet Owners Club GB. Bildet av Hebmüller-bilen med kalesjen nede er tatt på Aircooled 2021 i Tossa de Mar, Katalonia. Katalogbildet er lånt av Anders de Lange sitt arkiv. Bildene av 1949 Karmann er gamle pressebilder distribuert av FavCars.com. Den røde 1958-modellen er fotografert ved en utflukt i regi av Veteran VW klubben, Asker og Bærum. Den gule ombygde bilen er fotografert i anledning Cars & Coffee, Øvrevoll galopp, 2016. Det er en 1964-modell. Bildet av 1965 Karmann er formidlet gjennom FavCars.com. Den blå Volkswagen 1303 S ombygget til en Roadster-aktig kabriolet er fotografert under et opphold i en privat garasje på Fornebu. Den brune Volkswagen 1303 S Karmann er avbildet under et Volkswagen-treff på Folkemuseet i 2016. Den lyseblå 1303 S er fotografert på Rud i Bærum. Den blå Volkswagen 1302 S med plan frontrute, er fotografert på VolksWorld i 2017.

Se også

karmann
Tesla-drivverk i bobla
Volkswagen Type 1

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.