Oslo Motor Show 2023

motor show
 

Veteranbiler, gatebiler, superbiler, hotrods, trimming, rustbehandling, tunge biler, raggarbiler, amcars og elbiler for å nevne noe av utvalget på årets Motor Show. Det er noe for en hver smak forutsatt at man har et snev av motorinteresse.

 

Jeg har vandret rundt med mitt etthåndskamera og fotografert litt i vrimmelen av mennesker – for mellom alle kjøretøyene skal man ikke glemme at Oslo Motor Show også er en liten folkefest. Jeg gikk i sikksakk gjennom hallene for å få med meg alt, men da jeg gikk tilbake, oppdaget jeg alt jeg ikke hadde fått med meg på første runden. Jeg tror det kan være smart å gå flere runder 🙂

Det er vanskelig å peke på «highlights» for det avhenger av hva man er interessert i. Oslo Motor Show er ikke en utstilling for bilimportører og forhandlere, men det var interessant å få se nærmere på Polestar 3, NIO EL6, Teslas nye Model 3, Fords kommende europeiske Ford Explorer og Seres 5, et nytt bilmerke som etablerer seg i Europa. Om jeg skal sette fingeren på noe negativt ved utstillingen, ville jeg ønsket mer plass til Amcar-bilene. Det var veldig trangt oppi et hjørne med amerikanske biler med Corvette, Camaro, Ford Bronco med flere.

Her er noen bilder av kjøretøy som jeg synes var spesielt flotte.


Der Wiger Coupé

«Hebmüller», tenkte jeg da jeg så denne coupé-varianten. Hebmüller bygde stilige cabrioleter av tidlige Volkswagen med delt bakrute. Denne «Wiger Coupé» er bygget i ett eksemplar hos Norwegian Hammerworks i 2009 basert på en 1952 Volkswagen og – etter min mening – klart inspirert av godeste Hebmüller.


Opel Ascona B

«Den likte jeg«, hørte jeg noen si på vei mot den flotte Ascona’en. Jeg tror alle bilinteresserte voksne mennesker har et godt øye til Ascona B. Bilene var vakre, velkjørende og enkle. Asconaen på bildet er en 1981 GTE som originalt hadde en CIH (cam-in-head) 2,0-motor med injection som ga 105hk.


Datsun 1600 Fairlady

Da direktøren for Datsun-konsernet så musikalen «My Fair Lady», skal han ha blitt så begeistret at han bestemte at Datsuns sportsbil-serier skulle kalles «Fairlady». Jeg tror denne flotte roadsteren gir herlig fartsfølelse og kjøreglede uten å bryte fartsgrensene. Og, i motsetning til engelske bilprodusenter, lagde Datsun teknologi som holdt i generasjoner.


Audi V8 DTM

Fra Audis glansperiode: I 1990 vant Hans-Joachim Stuck Deutsche Tourenwagen Masters med Audi V8 Quattro. Få hadde forventet at den store Audien skulle hamle opp med de lettere BMW’ene. Stuck kjørte med nummer 44 både i 1990 og 1991 i en maken bil som den på bildet. I 1991 kjørte han inn til 3. plass. Stucks bil hadde 420 hk og manuell 6-trinns kasse uten F1-giring.


Unimog U535

Fra 2019 ble Unimog godkjent som traktor og det er firmaet Normog på Fetsund som bygger om Unimog til traktorer, men Unimog U535 (bildet) kan også registreres som lastebil med totalvekt opp til 16,5 tonn. Hydraulikkuttak, veltebøyle og brøyteplate er påkrevet for at kjøretøyet skal bli godkjent som traktor. Med kraftuttak foran og bak tror jeg denne virkelig kan gjøre nytte for seg.


Toyota Supra GR

Dette er den feteste Supraen jeg har sett! Mk5 Supra er jo ikke akkurat puslete i utgangspunktet, men denne er utstyrt med Streethunter Bodykit, høydejusterbart luftfjæring og felger fra Work Meister. Motoren til disse bilene er levert fra BMW og er den samme som sitter i nye Z4 med 340 hk.


McLaren F1

McLaren F1 er verdens raskeste serieproduserte bil med naturlig aspirert motor og ekte formel-1 gener med midtstilt førerstol. Uten elektroniske førerassistent-systemer kan bilene oppføre seg skremmende under ekstrem kjøring. Både Rowan Atkinson og Elon Musk krasjet sine biler. Bilen til Elon Musk endte som et uforsikret totalvrak, mens Rowan Atkinson fikk sin bil rettet opp to ganger før han til slutt solgte den. Likevel er dette en bil jeg har lyst til kjøre!


Lamborghini Countach LP400

En legendarisk bil som det ble bygget 150 stykker av mellom 1974 og 1978. Dette er sannsynligvis en 1977-modell med V12 motor på 3,9 liter. Countach la grunnlaget for en ny type superbiler, skjønt få biler i ettertiden er like rå og kompromissløse.


BMW 320 Group 5

Da BMW E21 3-serie kom høsten 1976, satte BMW i gang med å bygge om biler til daværende motorsport-klasse Gruppe 5. Motorene var 2-liter twin-cam 16V 310hk, med et kraftig ombygget karosseri med breddede skjermer og en enorm (!) hekkspoiler som ble tilpasset i Pininfarinas vindtunnel.

 

Se også

motor show
Oslo Motor Show 2021
oslo motor show
Oslo Motor Show 2019
Oslo Motor Show 2018

 

Oslo Motor Show

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.