Biler fra Brasil

brasil
Puma 4,1 GTB bruktimport fra Brasil

Biler fra Brasil har lenge vært en skjult skatt for Europa. Men nå som verden har blitt mindre, begynner de å dukke opp på våre kanter også.

 

I det siste har jeg sett flere brasilianske biler på bilsamlinger i Syd-Frankrike. Så mange at jeg aner organisert import – og ganske riktig, et lokalt firma tar inn brasilianske biler til Frankrike. Det er luftavkjølte Volkswagen, Puma og Willys Interlagos med fler. Firmaet har vist frem bilene på biltreff og i de hadde en salgsbod på «Roues Libres» i Perpignan. Jeg tenkte at det sikkert finnes et firma nærmere Norge som også tar inn biler fra Brasil. Men hvor mye jeg lette, greidde jeg ikke å finne noen. Det finnes firmaer med hovedsete i Brasil som selger og organiserer frakt til Europeiske byer, men det kan kanskje føles noe usikkert med tanke på at man kanskje skal overføre masse penger. Ett firma som faktisk har levert minst én bil til Norge, er Kombi Brazil. De formidler biler fra forskjellige tilbydere og sørger for papirer og frakt. Man kan også frakte en bil man har kjøpt selv i Brasil. På hjemmesidene deres finner man mye lekkert.

Kombibrazil.com

Inntil videre legger jeg ut link til et firma i Frankrike som driver seriøs bilimport fra Brasil. Flere av bilene i dette innlegget er biler som er tatt inn via dette firmaet. De har brasilianske biler til salgs fra egne lokaler, men tilbyr også mulighet til å ta inn spesifikke biler under sin kontroll. Jeg har ikke spurt selv, men det er vel ikke umulig at man kan få fraktet en bil til Drammen, eller noe sånt, også?

Wheelbox 66 – import from Brazil
 


 

Volkswagen «Kombi»


T2 på overtid

Produksjonen av Volkswagens legendariske buss/van i T2-serien foregikk helt til 2013. Fra 2007 ble luftavkjølte motorer erstattet av en mer moderne motor på 1,4 liter. Man kan faktisk importere en nesten ny T2 van med en karakteristisk svart «grisenese» grill. Bilen i hovedbildet under, er en sånn modell. For øvrig er det verdt å merke seg at tidlige T1-modellen også ble produsert på overtid, og at de første bilene i T2-serien kun fikk ny front mens bakparten fortsatt var T1.

Høy prisklasse

Skal du ha en ferdig restaurert T1 eller T2 buss, havner prisen gjerne godt over en million norske kroner – uansett hvor i verden man befinner seg. Også i Brasil. I bildene under har jeg funnet frem til to biler som er relativt fornuftig priset til omkring 200 000 NOK (levert i Brasil). Selv med høye priser tror jeg «Kombi» representerer de beste kjøpene for import til Europa.


 


       *1 – (Photos from sales ads. Follow the links to see the entire ads: 1971 Kombi, 1986 Kombi).

 

Volkswagen «Fusca»


Produsert ut 1996

Volkswagens Beetle ble produsert helt ut årsmodell 1996. Det gjør at de fremdeles er i trafikk, skjønt de fleste bilene som tilbys for salg, er restaurerte eller spesielle originalbiler. En strøken «boble» kan lett overstige 200 000 NOK i Brasil.

Ikke identiske med Europeiske biler

Brasilianske folkevogner har karosseriformer som virker mer nostalgiske enn biler som er bygget i Europa. Volkswagen i Brasil har i stor grad utviklet sine modeller parallelt med Tyskland. Brasil har også laget helt egne modeller. En importert folkevogn kan derfor ha andre egenskaper.


 


       *1 – (Photos from sales ads. Follow the links to see the entire ads: 1985 Fusca, 1975 Fusca).

 

Volkswagen «SP2»


En spesiell Volkswagen

Den ser veldig cool ut, er basert på chassis fra Karmann-Ghia og produsert av Volkswagen i Brasil mellom 1972 og 1976. Den er relativt sjelden og prisene er høye med tanke på at dette langt i fra er noen sportsbil. I Norge finnes det to eksemplarer av denne modellen i kjøretøyregisteret, samt to biler skal være under restaurering.

Var undermotorisert

1700-motoren i Volkswagen SP var ikke samme motor som moderselskapet benyttet i sin Type 4 serie 411/412. Det handler derimot om en 1600-motor fra Variant boret opp til 1700 med doble Solex-forgassere. Ytelsen på 75 hk sto ikke i stil til bilens ytre. I ettertid skal mange eiere ha oppgradert sine motorer.


 


       *1 – (Photos from sales ads. Follow the link to see the entire ad: Volkswagen SP2).

 

Puma


GT-biler fra Brasil

Puma er et helt brasiliansk bilmerke som man ikke finner andre steder i verden. Konseptet er glassfiber-karosseri på stålrørsramme i et sportslig Gran Turismo design. Chassis og drivlinjer ble hentet fra andre brasilianske bilmodeller. Den første var fra DKW-baserte Vemag, deretter Volkswagen fra Karmann-Ghia. Hovedbildet i dette innlegget er av en Puma GTB 4,1 som er basert på brasiliansk-bygde Chevrolet Opala (Opel Rekord C) utstyrt med en rekkesekser. Også GTB er bygget i glassfiber.

Volkswagen-baserte biler

For europeere er nok de Volkswagen-baserte bilene av størst interesse. Flere modeller benyttet chassis fra Karmann-Ghia-modellen og Volkswagens luftavkjølte 1600-motor med doble forgassere og sports-eksosanlegg. Hos Puma ble disse modellene markedsført som GT, GTE og GTS 1600. Konseptet var fremdeles vakre, sportslige glassfiber-karosserier. Bilene er like enkle som sine donorbiler, og derfor ikke alt for kompliserte å renovere. Det finnes flere fint renoverte biler til salgs som kan holdes på veien i svært mange år fremover.


 

 

Willys Interlagos


Alpine A108

Alpine produserte biler flere steder i verden, blant annet Brasil. Så vidt jeg vet, var det bare denne ene modellen, A108, som ble produsert på lisens av Willys i São Paulo oppkalt etter racerbanen Interlagos. I likhet med A108 ble drivlinjen hentet fra Renault Dauphine – en ganske beskjedene motorisering som ga en akselerasjon fra 0-100 på cirka 14 sekunder. Etterkommeren til Alpine A108 var Renault 8-baserte A110 som kom som 1963-modell, men produksjonen av A108 fortsatte til 1965. I brasil ble modellen produsert ut modellåret 1968.

Høy prisklasse

Tro ikke at denne lille bilen produsert i glassfiber på stålrørsramme med et pinglete Renault-drivverk selges på billigsalg. Dette er meget ettertraktede biler i vår del av verden, siden A108-modellen jo var ganske sjelden. Jeg har fått studere en Willys Interlagos på nært hold og kan skrive under på at den holder et høyt kvalitetsnivå. Det er for øvrig ganske morsomt at en modell som dette ble produsert av en Jeep-fabrikant. Produserte de andre eksotiske modeller? Nei, det øvrige modellutvalget fra Willys i São Paulo besto av kun Jeep’er i forskjellige varianter.


 


       *1 – (Photos from sales ads. Follow the link to see the entire ad: Willys Interlagos Cabrio).

 

Chevrolet Opala


Kjenner du igjen denne?

Opel Rekord C fikk et nytt liv i São Paulo, Brasil, under navnet Chevrolet Opala. Modellen ble tilbudt som 4 dører sedan, 3 dører stasjonsvogn og som disse flotte 2 dører coupé-variantene uten dørstolper. Forståelig nok troner de høyest på prisskalaen. Begge bilene ligger på rundt 400 000 NOK levert Brasil. Den beige Opala SS er bygget opp med nye forbedrede deler, basert på en 2,5 liters motor. Også den burgunderrøde bilen har en 2,5 liters motor. Nå skulle man tro at det handlet om «vår» fine 6-sylindrede Commodore-motor, men det er i stedet en gammel 4-sylindret Chevrolet Nova-motor som er modifisert av GM i Brasil og som fulgte Opala-modellen hele levetiden til og med 1992. Opala ble også levert med 4,1 liters rekkeseksere – også de med røtter i 60-årene. Begge motorene kunne konverteres til å gå på etanol.

Hvordan kunne den leve helt til 1992?

Svaret er uttalige facelifts. Opala var lenge en meget lekker bil, og beholdt linjene med Cola-fasongen gjennom hele livet. Men nye front- og bakpartier samt ny innredning fikk det hele til å tippe over mot det smakløse. En fin sedan-variant koster omtrent halvparten av coupéene som er vist her. Jeg følger flere Opala-fans på Instagram og forstår at dette er en modell som vekker gode minner hos Brasilianere, på samme måte som Rekord C gjør for godt voksne nordmenn. Den burgunderrøde Opala Coupé 2,5 Special har Luxo-innredning med hel benk, det vakre dashboardet til Rekord C og 3-trinns automat på rattet. Dette er en bil man kan cruise rolig gjennom byen til tonene fra The «Girl From Ipanema».


 


       *1 – (Photos from sales ads. Follow the links to see the entire ads: Opala SS, Opala 2.5 Special).

 

Se også

 
Puma

Fra sin base i Rio de Janeiro skildrer Curt Fauskanger brasiliansk bilentusiasme og det brasilianske bilmerket Puma. Puma GT er en bil man får lyst til å eie ved første blikk. Se mer
 

brasil
Fotosøndag: «Frihjul»
opel rekord c
Opel Rekord C

 

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.