Evetta eller Microlino?

evetta
Evetta fra ElectrivBrands (Foto: ElectricBrands)

Nå er det helt sikkert. Mikrobilen med plass til to og frontmontert dør kommer tilbake som elbil – like cool som før. Problemet er ikke om Isetta-etterfølgeren kommer – spørsmålet er hvem man skal velge.

 

Husker du Isetta?

Boble-bilen fra 50-tallet hadde dør foran, plass til to og drevet av en motorsykkel-motor. Det var et kjøretøy som mange hadde råd til. Nå er konseptet på full fart tilbake, men argumentene er nye. I dag er det miljøhensyn, rekkevidde og parkering som veier tyngst. Rekkevidde kan oppnås på flere måter, enten ved å lage en megastor bil som kan lagre mange tunge batterier, eller en lett konstruksjon som kan utnytte små batteripakker. Miljøgevinsten handler ikke bare om forbruk, men også om å oppta plass i bykjernene. Men fornuft til side – det som kanskje er mest tiltrekkende med disse bilene, er utstrålingen av “coolness”.

evetta
BMW Isetta – Eneste dør er foran – nødutgang gjennom taket


Én – og en til

Den første seriøse bilen som dukket opp i mediene, var Microlino. Innovative, sveitsiske konstruktører hadde laget en prototype som de presenterte på nettet. Mens de jobbet med å etablere et produksjonsapparat, tegnet tusenvis av mennesker seg på reservasjonslisten. Idet de første bilene begynte å rulle ut av fabrikklokalene i Torino, dukket det opp en maken bil i mediene. Det tyske firmaet ElectricBrands som står bak den elektriske mikrobussen XBUS, lanserte Evetta med samme utseende som Microlino. Hadde ElectricBrands kjøpt opp Microlino? Det fantes ingen pressemeldinger om noen sammenslåing eller overtakelse som kunne forklare sammenhengen.


Drama i kulissene

Forklaringen er at Micro Mobility – som utviklet Microlino – på et tidlig tidspunt hadde søkt teknisk bistand hos italienske Tazarri og deres underavdeling TMI (Tecno Meccanica Imola), med en avtale om at italienerne, som en motytelse, kunne bygge sin egen versjon av Microlino bare den ikke ble for lik originalen. I 2018 ble TMI kjøpt opp av det tyske firmaet Artega. Kort tid etter lanserte Artega sin egen versjon av Microlino under navnet Karolino (også omtalt som Karo-Isetta). Karolino og Microlino var nesten identiske på det tidspunktet. Artega kunne lovlig tre inn i stedet for TMI i avtalen med Micro Mobility. Men Karo-bilene nådde aldri produksjonsstadiet. Artega ble kjøpt opp av ElectricBrands, og pressen begynte straks å spekulere i om Karo-Isetta ville gjenoppstå. Det gjorde den – som Evetta. Problemet var at Evetta – i likhet med Microlino – var bygget på samme lest. I avtalen som opprinnelig var satt opp mellom Micro Mobility og TMI satt nå ElectricBrands som rettighetshaver. Tolkningen av avtalen har vært innom retten, og etter et par kosmetiske modifikasjoner er dagens versjon av Evetta funnet å være i overensstemmelse med avtalen – altså ikke for lik Microlino. Man kan jo tilføye at det må være vanskelig å lage to Isetta-kopier som ikke skal ligne på hverandre.


 

Microlino

Bilene tilbys i tre utstyrsgrader, Urban, Dolce og Competizione. Hittil er alle bilene levert med den mellomste batteripakke på 10,5 kwh med rekkevidde på 177 km (WLTP). De andre batteripakkene er ennå ikke klare, men det kommer en større batteripakke på 14 kwh med rekkevidde på 230 km. Det kommer også et mindre batteri på 6 kwh med rekkevidde på 91 km. Bilene registreres som firehjuls motorsykler (L7e) med toppfart på 90 km/t. Lengden er under 2,5 meter så man kan parkere lovlig med fronten inn mot fortauskanten. Bagasjerommet bak sittebenken rommer 230 liter.

Evetta

Det skal tilbys to batteripakker, én på 11 kwh og en på 16,2 kwh. Rekkevidder er tilsvarende som for Microlino. Vekt og ytelser er også omtrent som Microlino. Også Evetta er registrert som firehjuls motorsykkel med toppfart på 90 km/t. Lengden er under 2,5 meter og bagasjerommet på 150 liter i standardversjon. Evetta Delivery har en vareboks bak for budtjenester. Man kan også få Evetta i Cargo-versjon med et lite lasteplan eller skap bak for mer seriøse transportoppgaver, som kan være ideell for vareleving i utslippsfrie bykjerner.


evetta
Evetta Cargo (Foto: ElectricBrands)

Evetta er basert på Karo-Isettaen fra Artega, med en juridisk forpliktelse til å være forskjellig fra Microlino. Det har de klart ved å forsterke Karo’ens buede linje på sidene, egne markeringslys i fronten og runde baklys. Dashbordet er også forskjellig fra Microlino.

Microlino eller Evetta?

Leveringssituasjonen

Microlino begynte produksjonen i 2022 i et produksjonsanlegg i Torino, skjønt i brøkdelen av hva man håper kan bli full kapasitet. Tidligere har de kun levert til Sveits, men fra Q1 skal det også leveres biler til Belgia og Tyskland. Målet for 2023 er 6 000 biler. Fra neste år håper man å komme opp i en produksjonskapasitet på 25 000 biler. Evetta skal produseres sammen med XBUS ved produksjonsanlegget NEDCAR i Nederland. ElectricBrands står bak begge modellene og produksjonsstart er berammet til 2024.

Priser

Det er for tidlig å si hva endelig pris vil bli levert Norge, men prisbildet mellom de to produsentene ser ut til å følge hverandre. Eksakte priser avhenger av land/mva og batteripakke. For Microlino finnes det en sannsynlig pris på € 22 670 inkludert lokal mva (sannsynligvis 19%) på en bil med mellomstort batteri. For Evetta er det lagt ut følgende foreløpige priser basert på norsk mva:
Prima Dealer Edition € 23 342
Cargo € 20 997
Open Air € 35 013
Delivery (pizzabud-kasse bak) € 18 802

Norsk forhandler?

Microlino har kun etablert forhandlere innenfor EU, selv om det allerede finnes norske reservasjoner på listen. Produsenten av Evetta, ElectricBrands, har fått flere henvendelser fra Norge og vet at det finnes et marked her – i hvert fall for mikrobussen XBUS. Da jeg kontaktet dem i fjor var de uten norsk forhandler, men i dag har de en norsk forhandlerkjede på plass – Autoria med hovedkontor i Ski. Norsk forhandler er et pluss for Evetta.


Linker

Microlino
Micro Mobility Group
Evetta
Electricbrands
Autoria (forhandler)

terjes biler
 
Fordelen med biler som Microlino og Evetta er at man ikke behøver å betale bompenger, fordi de er registrert som motorsykler. Man kan parkere lovlig med fronten inn ved gateparkering. Ulempen er at biler registrert som motorsykler, ikke har like god kollisjonsbeskyttelse som nye biler. Dessuten kan man oftere oppleve å ikke bli sett av andre trafikanter – noe også motorsyklister opplever.


 

Se også

evetta
BMW Isetta 300
XBUS med interessant teknologi

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.