EPA-traktorene lever videre

I Sverige fikk mange biler et nytt liv som avkappede traktorbiler. Volvo Duett var en av favorittene. Konseptet lever i dag videre som A-traktorer – og fremdeles handler det om Volvo.

 

EPA og A-traktorer

EPA-traktor og A-traktor følger samme konsept, men ikke samme regler. Transportstyrelsen i Sverige sluttet å godkjenne nye EPA-traktorer i 1975. I dag godkjennes traktorbyggeriene i stedet som A-traktor. Før vi går inn på reglene for godkjenning, er det verdt å nevne at det ikke finnes noen «fabrikk» som produserer ferdige A-traktorer av gamle Volvoer. Alle eksemplarene er basert på egeninnsats.

Sunt motorinteresse

Fra gammelt av ble EPA-traktorene bygget for å gjøre nytte for seg på småbrukene. I dag er de kjøretøy for unge mennesker. I Sverige kan du kjøre A-traktor fra fylte 15 år. Men traktorene er ikke bare noe man kjører – de er også mekkeobjekter enten man bygger sin egen doning eller overtar en ferdig bygget A-traktor. På mange måter sammenlignbart med våre egne russebusser som krever egeninnsats, gir samhold og ikke minst mestringsfølelse for skoletrøtt ungdom.

Historikk

Allerede før krigen begynte mange å bygge om gamle biler sånn at de kunne brukes ute på jordene. De ble «billig-traktorer». Ordentlige traktorer var det kun storbønder som kunne skaffe seg. På samme tid etablerte EPA kjeden seg med å selge billige varer til folk flest, ofte av ikke helt topp kvalitet. En skjorte fra EPA, for eksempel, kunne bli omtalt som EPA-skjorte i betydningen billigskjorte. Men EPA solgte aldri traktorer.

Duett som EPA-traktor

Tradisjonelle EPA-traktorer (før 1975) var bundet av andre krav enn dagens A-traktorer. Kravene til traktor var blant annet at kjøretøyet måtte ha ramme, maksimal akselavstand på 2,25 meter, være utstyrt med hengerfeste og maksimalt kunne gå i 30 km/t. Det fantes også krav til utvekslingsforholdet mellom motoromdreininger og hjulomdreininger. Det skulle væe minst 10 til 1. Én løsning var å montere inn en ekstra girkasse låst til første gir som et reduksjonsgir. Kravet til akselavstand ble løst ved å kappe rammen og det var ikke uvanlig å feste bakakslingen uten fjæring. Kravet til ramme gjorde det vanskelig å finne donorbiler. Volvo Duett passet utmerket, og mange av dem fikk derfor et nytt liv som EPA-traktor.

 

Ombygging av nye Volvoer

Kravene til A-traktor har forandret seg som følge av endringene i bilparken. Kravet til ramme og maksimal akselavstand eksisterer ikke lenger. Det er også lempet på kravene til utvekslinger. Men maks hastighet ligger ennå på 30 km/t. Skal du bygge om en nyere Volvo, kan dette løses ved å endre på motorens styringsboks. Dagens A-traktorer benytter donorbiler som Volvo 940 og V70. Her kan man få styringsboksen «tunet» til en makshastighet på 30 km/t med attest fra svenske chip-tuningsfirmaer. Man må også fysisk sperre girspaken fra de girene hvor hastigheten på tomgang overstiger 30 km/t. Dermed kan man også bygge om biler med automatgir til A-traktorer.

Karosserimessige endringer

Bildene viser biler som har fått kappet av deler av karosseriene og ombygd med lasteplan bak «førerhuset» som en slags pickup-løsning. Dette krever mer kunnskaper enn de fleste har. Å sveise på bilkarosserier kan være vanskelig hvis man ikke selv er «i faget». Men heldigvis tillater reglene nå at man kan beholde bilens opprinnelige karosseri hvis kjøretøyets egenvekt med fører er over 2 tonn og minst 60% av vekten hviler på drivende aksel. På Volvo 940 og V70 kreves det at man sveiser/bolter fast ballast i form av for eksempel jern for å øke vekten. Det er ikke tillatt å ha baksete eller bagasjerom som på en bil. Hvis det originale karosseriet beholdes, må man fysisk blokkere adgangen til å benytte kupe- og bagasjerom bak førerstolene.

Sikkerhetskrav

I Sverige kreves det at alle langsomtgående kjøretøy, som traktorer, har festet et varseltrekant-symbol bak. Alle traktorer skal være utstyrt med veltebøyle, eller tak som tåler en velt. Man kan ha med inntil 2 passasjerer såfremt de har egne seter og at alle ombord må ha sikkerhetsbelte. Det siste kravet ble innført så sent som i fjor.

 

Noe for Norge?

I Norge er det nesten umulig å få godkjent amatørbygde biler uansett hvilken kjøretøygruppe det gjelder. Det må gjøres endringer i kravet til typegodkjenning for traktorer, noe som sannsynligvis kun kan skje med politisk innflytelse. Finnes det noen politikere som vil kjempe for at norske bygdeungdommer skal få bygge seg EPA-traktorer? Neppe. Men da svenske myndigheter valgte å stanse godkjennelse av nye EPA-traktorer på slutten av 70-tallet, ble det startet en massiv protestbevegelse som resulterte i at ordningen igjen ble åpnet – dog under nye betingelser som A-traktor. Hadde det ikke vært for at EPA-traktorene allerede var så godt innarbeidet, ville de sannsynligvis aldri blitt gjeninnført.
 
Det finnes mange argumenter mot å bygge om biler til A-traktorer. De samme argumentene man også kan bruke om mopedbiler. En gammel Volvo kan i alle fall by på bedre sikkerhet og komfort enn mopedbilene langs norske bygdeveier.
 

Dessuten er de flotte å se på når de står parkert.

Se også

Fredrik Pysander (YouTube) – Hur man bygger A-traktor av en V70!

 

Transportstyrelsen – Fordonsregler A-traktor

 

Nytt drivverk i gammel traver
Bilene som slipper bompenger

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.