Farvel til verdens beste Polo-motor?

1.2 tsi
En perfekt bil til vanlige, daglige gjøremål.

Volkswagens 1,2 TSI med 90 hester er etter min mening en svært vellykket motor for Polo.

 

Jeg har tidligere omtalt den som verdens beste … Polo-motor altså. Jeg konkluderte med at denne motoren helt sikkert ville bli i nye Polo 6 – som jeg var trodde skulle komme i 2016. Jeg tok feil to ganger. Nye Polo 6 skulle ikke komme før to år senere, som 2018-modell, – og den fine 1.2-liters TSI motoren finnes ikke i motorutvalget. Der er det kun 3-sylindrede 1,0-litersmotorer. Det skal komme kraftigere motorer etter hvert, men ingen 1.2-liter.

Maks dreiemomentet, 160 Nm, leveres langs en dreiemomentkurve som ligger nesten helt flat mellom 1400 til 4000 omdreininger. Man merker ganske godt når turboen slår inn litt over tomgangshastighet. Du kan høre det på motorlyden. Det er mulig å kjenne et turbo-lag også. Ikke på veien. Men hvis du for eksempel skal finmanøvrere på en parkeringsplass, kan du merke det. Motoren henger igjen, du kompenserer ved å gi mer gass, og plutselig skyter bilen tilsynelatende umotivert fart. Dette er et typisk trekk ved alle turbomotorer.

Det som gjør 1.2 TSI så bra, er at kraften leveres over hele det turtallsområdet man vanligvis bruker. Man kan kjøre ganske aktivt uten å måtte jobbe med girspaken hele tiden. Bilen føles “peppy” under bykjøring. Den akselererer bra både fra stillestående, og ved forbikjøringer. Motorveikjøring i europeiske motorveihastigheter fungerer også bra. Jeg synes VW Polo 1.2 TSI er en skikkelig morsom bil å kjøre.

 

1.2 tsi
Polo 5 ser fremdeles bra ut, selv som en bulkete leiebil,

Jeg har kjørt flere biler i det siste. Ikke bare er de større, kraftigere og dyrere, men også i bedre stand enn denne leiebilen jeg disponerer i 10 dager. Alle støtfangerne bærer preg av Barcelonas nonchalante parkeringskultur. Venstre fordør har en bulk som er midlertidig rettet opp. Dekkene er på 1 mm-stadiet, håndbrekket er alt for slakt og i følge instrumentbordet er det tid for oljeskift. Km-telleren viser 55 000 km. Det er mye for en leiebil som er behandlet uten kjærlighet.

Det er likevel noe spesielt ved Polo og denne 1,2 TSI-motoren.

På vei fra flyplassen rundt midtnatt i 140 km/t på Autopista 7, kommenterte kona mi hvor stødig og stillegående bilen gikk. Hun har selv eid en Polo 5 for noen år siden. Selv har jeg mistet tellingen på hvor mange Polo 5 jeg har kjørt i tiden mellom 2009 og 2017, flere med 1.2 TSI. Og konklusjonen er den samme hver gang. For det er nemlig ikke bare motoregenskapene og den veltilpassede manuelle 5-trinnskassen som scorer høyt. Jeg liker også lydbildet. Den 4-sylindrede motoren er absolutt hørbar, men brummer uten sjenerende høyfrekvent summing og uling som mange små motorer har.

Jeg tror ikke det blir lenge til jeg sitter bak rattet på den nye Polo 6. Da vil motoren være en 3-sylindret motor på 1,0 liter med 95 hester og et dreiemoment på 175 Nm mellom 2000-3500 omdreininger. Jeg er skeptisk til lydbildet i 3-sylindrede motorer. De låter sjarmerende på korte turer, men blir trettende på lange turer.

Dagens 1,0-liters MPI-motor, som har vært på markedet i flere år nå, ble skrytt opp i skyene av en samlet motorpresse. Selv greier jeg ikke å akseptere at en Polo skal låte som en scooter. Det skal likevel bli spennende å prøve Volkswagens nye 1,0-liters Polo-motor. Det sies at “less is more”.

Inntil videre er 1,2 TSI 90 verdens beste Polo-motor … blant terjesbiler.no 🙂

 

1.2 tsi
Enkelt utstyrt uten betjeningshendler på rattet.
1.2 tsi
Polo som shoppingvogn på grensehandel i “Svinesundområdet” mellom Spania og Frankrike.

 

Se også

Verdens beste?
Volkswagen Polo 1.0 65 HK
heksenes-rike
1.0 liter sommerbil

 

Volkswagen.no

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.