Klart du skal leie bil!

Dette er en leiebil du kan leie i sommer.

Skal du ut på flyreise i sommer, skal du selvfølgelig leie bil. Med mindre du befinner deg midt i en storby, er leiebil utvilsomt den beste måten å utforske omgivelsene på.

Leiebil-selskapene tilhører reiselivsbransjen, – en bransje som dessverre ikke har verdens beste rykte. Er du på ferie, er det lett å føle seg snytt. La det ikke ødelegge ferien!

Flytende priser

Søking etter leiebil på nettet blir som å søke etter billige flybilletter. Alle ønsker å finne den lavest prisen, men ender opp med å sammenligne «hummer og kanari». Er bilmodellene identiske? Går det an å sammenligne forsikringsvilkårene? Sluttsummen får du ikke se før du har gått gjennom hele bestillingsprosedyren. Det er ikke sikkert at RyanAir blir billigere enn SAS når alle tilleggene til syvende og sist er innkalkulert. Det samme kan du finne i leiebil-markedet.

For å skape ytterligere forvirring, så varierer prisene kontinuerlig.

Jeg hadde akkurat søkt på nettet etter leiebil. Prisene var høyere enn normalt fordi ferien vår faller sammen med fellesferien i Syd-Europa. Etter å ha sjekket diverse reiseportaler endte jeg opp med den relativt nye leiebilsiden til Norwegian.no som jeg har brukt en gang tidligere. Tjenesten leveres av CarTrawler. Dessverre reduseres inntrykket av flere feil og mangler på sidene.

Hadde jeg funnet det billigste tilbudet?

Kort tid etter at jeg bestilte og betalte et depositum, dukket det opp en reklame på Facebook om at leiebilfirmaet jeg nettopp bestilte fra, ga 15 prosent rabatt ut måneden. Auda! Hadde jeg betalt for mye? – Og hvorfor fikk jeg et tilbud like etter at jeg hadde bestilt?

Det er en ting du vite før du signerer kontrakten og kjører av gårde, – nemlig hvor mye egenandel du er ansvarlig for. I en normal kontrakt kan du være ansvarlig for mer enn 20 000 kroner som reserveres på kredittkortet ditt når du henter bilen. Da bør du tegne en tilleggsforsikring (LDW) som reduserer egenandelen til et sted mellom ca 3000-6000 kroner. Noen selskaper, for eksempel Europcar og Sixt, har egenandel-reduksjonen inkludert i prisene. Billigselskapet GoldCar – med fler – krever tilleggsforsikring.

Du kan faktisk få redusert egenandelen helt ned til 0 kroner, men den forsikringen koster ofte like mye som selve leieprisen. Parkerer du i et shabby strøk, kan dette likevel være vel anvendte penger for en bekymringsfri ferie.

En annen forsikring du trenger, er «glass og dekk». Det dekkes nemlig ikke av ordinære leiebil-forsikringer. Hvis noen stikker hull i dekkene dine i nattens mulm og mørke, må du selv dekke skadene, – kanskje til og med kranbil. «Glass og dekk»-forsikring er relativt rimelig (ca 50 kroner pr dag), og anbefales hvis du må parkere gatelangs om natten.

Alternativ forsikring.

Hvis leiebilen ikke starter, kommer leiebilselskapet og henter bilen vederlagsfritt. Men hvis du fyller feil drivstoff eller låser nøklene inne i bilen, må du betale bergningen selv. Du kan tegne ekstra bilbergnings-forsikring (ca. 30 kroner pr dag). Er du NAF-medlem i Norge, trenger du ikke denne forsikringen, da NAF også dekker leiebilen din i utlandet.

Leiebil-forsikring er ganske komplisert. Hvis du ikke har forberedt deg, er det lett å bli overforsikret. Dette har skapt et marked for tredjeparts forsikringsselskaper som tilbyr en slags «non-nonsense» forsikring over det som leiebil-selskapenes basisforsikringer ikke dekker. Fordelen er at du blir fullforsikret med ett tastetrykk og kan takke høflig nei til alle forsikringstilbudene ved skranken. Dessuten er forsikringen fra tredjeparts-selskapet betydelig billigere enn hos leiebil-selskapet. Ordningen fungerer fint i praksis. Skulle uhellet være ute, må du samle dokumentasjon på utleggene du har hatt i forhold til leiebil-selskapet.

Lønner det seg å bestille på forhånd?

Hvis leiebil-selskapene sitter inne med mange ledige biler, er det muligheter for å få et godt tilbud uten å ha bestilt på forhånd. Ofte har selskapene en eller annen gunstig kampanje du kun får ved skranken. I tillegg kan de oppgradere deg til en bedre bil, – spesielt hvis du er registrert kunde i deres lojalitetsprogram og de aner at du er på vei til å sjekke prisene hos konkurrentene. Du kan få et tilbud som overgår det du kan få ved å bestille på nettet. Men du kan like gjerne bli avvist ved skranken. Hvis din videre ferd er basert på leiebil, ender du kanskje opp med en ukurant og fullstendig overpriset bil, – den som ingen andre vil ha. Jeg har opplevd begge deler. Det tryggeste er å bestille på forhånd.

Du vet aldri hvilken bil du får.

Som bilentusiast skulle jeg ønske at man kunne bestille en bestemt bilmodell. Det kan man ikke, såfremt det ikke eksplisitt står «Garantert bilmodell». Bestiller du for eksempel BMW 1-serie eller tilsvarende, kan du like gjerne få en Audi A3 eller Volvo V40. Husk at skrankepersonalet gjerne ønsker å selge deg noe mer. Er du ikke helt fornøyd med bilvalget, kan du spørre om de har noen alternativer. Kanskje behøver du kun å legge ned et par tiere ekstra pr dag for å få en bil du virkelig liker. Det du da passe på, er å få regnet ut totalsummen før du aksepterer. Personalet oppgir som regel kun pristillegget i leie pr dag. Dyrere bil betyr også dyrere forsikring, – og skal du ha bilen i 14 dager, kan totalprisen raskt bli dyrere enn du trodde.

Leiebil-selskaper kan gjerne benytte én spesiell bilmodell som lokkemiddel for å skaffe kunder til mer alminnelige biler. En spesialmodell loves altså ut til flere kunder samtidig, – en slags overbooking. Dette har jeg selv opplevd. Du føler deg snytt når du skal hente nøklene til en superbil, og må ta til takke med nøklene til en Golf og verdens dummeste bortforklaring. Følelsen av svindel blir sterkere når du to timer senere observerer «din» bil med annen sjåfør bak rattet.

Kos deg med leiebilen selv om du blir lurt trill rundt.

Denne Fiat’en kan du leie på Bærum Bilutleie.Her finner du billige leiebiler:
1. Reiselivsportaler som Expedia.no, Ticket.no, Momondo.no eller lignende.

2. Via Finn.no. De bruker CarTrawler som tilbyr egen forsikring via Assistance/AXA.

3. Via flyselskapet, for eksempel Norwegian.no. De bruker også CarTrawler med egen forsikring via Assistance/AXA.

4. Via AutoEurope.com (tilbyr separat forsikring), Leiebilguiden.no eller Rentalcars.com.

5. Via leiebil-selskapets egen hjemmeside, fortrinnsvis til det landet du skal leie i, for eksempel Spania. Der finner du ofte tilbud du ikke får på de norske, eller internasjonale sidene.

 

Oppsummering:

1. CDW eller LDW reduserer egenandelen ved skade og tyveri slik at den er på samme nivå som du har på bilen din hjemme. Hos noen leiebil-selskaper er egenandelen allerede redusert. Forsikringen koster ellers ca. 100 kroner pr dag. Dette er en forsikring du må ha.

2. Glass og dekk. Den vanlige leiebil-forsikringen dekker ikke dette. Anbefales. Ca 50 kroner pr dag.

3. Superforsikring som reduserer egenandelen til 0. Denne medfører at leien fordobles. Skal du leie bil for en relativt kort tid, og ønsker å kunne levere bilen raskt, kan det likevel forsvares. Enkelte superforsikringer dekker også trafikkbøter.

4. Personforsikring. Har du gyldig reiseforsikring, trenger du ikke dette.

5. Utvidet ansvarsforsikring for tredjepart bør tegnes i USA. Denne dekker deg mot absurde dommer i det amerikanske rettsvesenet.

6. Ekstra redningsforsikring ved selvforskyldte uhell som feilfylling, kjøre seg fast, låse nøklene inne i bilen. Å bestille redning i Spania eller Frankrike ruinerer neppe feriebudsjettet, men kan med fordel velges av bekvemmelighetshensyn, – da utleieselskapet ordner alt det praktiske. Koster ca. 30 kroner pr dag.

7. Hvis du skal bruke bilen i et annet land kan det av og til kreves en tilleggsavgift. De fleste store selskapene tillater imidlertid dette kostnadsfritt (med visse unntak), men billigselskapene krever gjerne tilleggsavgift. For eksempel krever billigselskapet GoldCar 9 euro pr dag nedad begrenset til 25 euro og oppad til 90 euro for å kjøre en spansk bil over til Frankrike.

8. Tankpakker. Du kjøper en full tank av leiebilselskapet og kan levere tom tank. Anbefales ikke så fremt du ikke må levere bilen raskt. Det billigste er å levere bilen fulltanket (full-to-full). Kartlegg hvor nærmeste bensinstasjon befinner seg når du kjører ut fra flyplassen.

9. Flyplasstillegg. De billigste bilene leier man ved flyplassene. Dersom du henter og leverer bilen like ved terminalen, kan det påløpe en ekstra avgift – som regel innbakt i leieprisen. Alternativet er shuttle-buss til egne p-plasser litt bortenfor terminalbygningen(e).

10. Ekstra sjåfør krever tilleggsavgift. Pris fra 50-100 kroner pr dag.

 

Se også:

Bulket leiebilen? Fortvil ikke!
Annonser

Legg inn en kommentar