Bilen som aldri ble ny, bare bedre

memorylane1

Skulle konkurrere mot Austin Cambridge.

Volvo 240 Herregårdsvogn er fortsatt et anstendig kjøretøy.

Jeg ser et gammelt Youtube-klipp av Jeremy Clarkson. Han ratter en 1990 Volvo 240 Estate langs en britisk landevei mens han forteller at 240’ens manglende dynamiske egenskaper setter ham tilbake til 60-årene. “Volvo 240, med sin røffe motorgange og stive bakaksel, trives best i lave hastigheter.” Clarkson minner oss om at dette er en bil som opprinnelig ble lansert for å konkurrere mot biler som Austin Cambridge.

“-Trofaste 240-eiere bytter ikke inn bilene sine for en nyere bil, men en bedre bil. I 1990 fikk herregårdsvognen større bakrute, servo og elektriske vindushevere som standard på alle biler. At denne bilen selger i dag (1990) er kun på grunn av sin image. Sikker og solid som et steinhus i Cloucester, – og den selger bedre enn teknokraten Citroën XM, ikke bare på grunn av image, men fordi den er relativ billig.”

Alt i følge en frittalende Jeremy Clarkson.

To 1989-modeller i hhv. sedan og herregårdsvogn-utførelse.

Til tross for at det er en av verdens mest seiglivete biler, er det få 240’er igjen på veien. Mange har endt opp i bilcross. Hvis man greidde å holde rusten i sjakk, finnes det knapt noe som hindrer denne bilen fra å holde seg i live. Nesten alt av slitedeler kan fremdeles skaffes billig på Biltemas delelager. Men man kan alltids trøste seg med – at om det er langt mellom 240’er, er det enda lengere mellom hver gang man ser en XM. Ikke bare i Norge, – men i hele verden.

Avbildet modell er en GL med 2,3 liter og sannsynligvis 5-trinns manuell girkasse. Bilen er nok en 1988 eller 1989-modell fordi den mangler det nye, store bakvinduet som kom i 1990, og fordi den har innsprøytning. Dette ble standard på alle motorer i 1989, men kunne velges på tidligere modeller. Biler med Lambda-sonder fikk da et Lambda-merke i fronten, som denne har.

Jeg humrer over kommentarene til Jeremy Clarkson. Volvo 240 har aldri vært noen ny bil. Den tok form på Jan Wilsgaards tegnebord i 1964 for å konkurrere, – ikke bare mot Austin Cambridge, men datidens store familiebiler som Hillman Minx, Peugeot 404 og Fiat 2300, for å nevne noen. Den endelige bilen dukket ikke opp før høsten 1966 som 144 og i 1968 som stasjonsvognen 145. Frem til siste modell i 1993 har Volvoen, som Jeremy Clarkson påpeker, kun forbedret seg litt hvert år.

Det ble liksom aldri noe Big Bang med Volvo 240.

Den ultimate familiebilen for sytti- og åttitallet.
Stilrent, om enn litt gammeldags (foto: Volvo).
Ideell til å dra opp båten fra skogsvannet. Dette er en 1990 eller 1991 modell med sin nye bakluke og bakvindu (foto: Volvo).


En ungdommelig Jeremy Clarkson kommenterer en 1990 240 Herregårdsvogn på sin herlige måte. Fornøyelig!

Austin Cambridge A55 MkII

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.