CX-5 på klassereise

Mazda CX-5 2,0 160 HK SKYAKTIV i-ACTIV automat

CX-5 fikk en – i mine øyne – svært etterlengtet facelift i 2015. Da ble grillen omarbeidet slik at den lignet mindre på en kjeft. Den mistet overleppa og fikk en tynn kromlist som binder det hele sammen. CX-5 er ikke den stiligste SUV’en i klassen, men står seg godt mot konkurrenter som Ford Kuga og Toyota RAV4.

Jeg synes Mazda har gjort gode grep for å løfte sitt image. Selv om man kan se at CX-5 har noen år på baken, spesielt innvendig, er utførelse og materialvalg gode. Dette er premium klasse. Etter å tatt bilen ut på et par kjøreturer ble inntrykket forsterket. Jeg fant en perfekt sittestilling med god lårstøtte. Døren lukket seg med et lite knepp. Ratt, girspak og betjeningshendler var som hentet fra en tysk direktørbil. Mitt første møte med CX-5 var enkelt. Bare å trykke inn startknappen, vippe opp bryteren for det elektromekaniske håndbrekket, sette girspaken i Drive og begi seg av gårde. Det eneste jeg trenger mer tid på, er å forstå alle betjeningshendlene på rattet. Foreløpig nøyer jeg meg med å bruke knappene for radioen.

Àpropos radio – lyden fra BOSE-anlegget bidrar virkelig til å forsterke premiumfølelsen. Finner du BOSE på tilbehørslisten, må du velge det! På japanske biler, som Mazda, velger du utstyrsnivå, ikke duppeditter enkeltvis. Da trenger du ikke legge til 100-150 000 kroner, som på tyske biler. «Min» CX-5 har høyeste ustyrsnivå, Optimum. Mye utstyr for pengene.

Meteor gray mica passer godt inn i dette landskapet.

Kjøreglede

Bensinmotor med direkte innsprøytning? Ikke turbo? 160 hester? Konvensjonell 6-trinns automatkasse? SKYACTIV kaller Mazda sitt konsept som omfatter energioptimalisert drivlinje og vektreduksjon. I en tid da alle bilene er blitt tyngre på grunn av ny teknologi, utvidet sikkerhetsutstyr og luksus, har Mazda greidd å redusere vekten på sine modeller. Drivlinjen, derimot, virker tradisjonell, nesten gammeldags. I hvert fall på papiret. En «tradisjonell» krum dreiemomentkurve som når maks ved 4000 omdreininger, og maks hestekrefter ved 6000.

En 160 hesters 2 liters bensinmotor med konvensjonell automatkasse fungerer utmerket på 1,4 tonns bil. Jeg har lest et sted at girkassa var programmert for lock-up for å spare drivstoff, men erfarte først at den skiftet en tanke nervøst. Da så jeg at bilen sto i «sport». Det gjør at drivverket blir for masete, etter min mening. Skiftene skjer lynkjapt – og helt mykt, også når ikke sport er valgt.

Ved et par anledninger trengte jeg å smette fort ut i trafikk, og erfarte at automatkassa gjorde jobben sin med glans, i hvert fall når det gjelder å respondere kvikt å bringe bilen effektivt opp i fart. CX-5 er morsom å kjøre. Jeg skulle likt å få målt forbrukstallene. I følge fabrikken er landeveisforbruket oppgitt til 0,58 liter/mil.

Lett å kjenne igjen brukergrensesnittet her.

Plass

Fullverdig familiebil. Her er det 5 gode plasser. God plass og takhøyde bak for en voksen kar, som meg. Bagasjerommet er, med sine 503 liter, marginalt større enn Toyota RAV4, men mindre enn prestisjemerkene Audi Q5 og BMW X3. Ford Kuga blir her slått av alle med sine snaue 456 liter. Jeg likte spakene på venstre side av bagasjerommet. 1-2-3, – og bakseteryggene faller fremover én etter en.

Sikkerhet

I følge NCAP scorer Mazda CX-5 og Ford Kuga identisk med hensyn til beskyttelse av passasjerer og barn i barnesete ved kollisjon. Toyota RAV4 ligger marginalt under. Det er ingen kritiske punkter til NCAPs rapport. Mazdas firehjulstrekk, i-ACTIV, griper inn ved behov så snart ett hjul begynner å slure. Jeg noterte meg også at «min» CX-5 hadde kraftig blindsone-varsling i sidespeilet når jeg skiftet felt i tett trafikk.

Blindsone-varsleren er nyttig. I likhet med de andre bilene i denne klassen er sikten skrått bak mot høyre såpass dårlig at det kan skjule seg en hel liten bil der – selv når du dreier hodet.

Av annet sikkerhetsutstyr kan nevnes tretthetsvarsler, utvidet sensor for å oppdage kryssende trafikk ved rygging ut av parkeringslomme samt feltskiftevarsler. Jeg følte at bilen forsøkte å styre svakt inn i veibanen når hjulene krysset den hvite linjen.

Det finnes ingen automatisk avstandssensor for nødstopp.

I overkant mange brytere på rattet.

Økonomi

Det eneste «skår i gleden», for å si det sånn, er at CX-5 skal erstattes med en helt ny modell om bare et par måneder. I den nye modellen vil premiumklasse-preget bli ytterligere styrket. Jeg vet ikke om bilprisene vil «styrkes» tilsvarende, men det vil selvfølgelig bety et noe større verditap på dagens modell. «Min» fullspekkede bil er priset til cirka 450 000. Det omfatter blant annet BOSE-anlegg, navigasjon og skinninteriør.

Konklusjon

I en bilverden bestående av nesten bare lavfrekvente, dreiemomentsterke turbomotorer og elbiler føles det annerledes å kjøre en bil som for få år siden ville vært en normal, motorsterk bensinmotor med automat. Med 160 hester og automat ligger alt til rette for en god kjøreopplevelse. Mazda skuffer ikke.

Jeg liker CX-5 for den raske responsen ved gasspådrag, de raske skiftene i automatkassa og motorkraften. Jeg liker følelsen av premiumklasse i kupeen. Etter å sett bildene av den nye modellen som nylig er avduket, ser jeg at Mazda har tatt mål av seg til å ta nok et steg opp i premiumklassen.

En klassereise.

Det er klasse over de to separate eksosrørene.
Lett utnyttbart bagasjerom. Legg merke til spakene for å vippe ned setene på venstre side.
Lengden på 4,55 meter er typisk for mellomklasse crossover SUV, som CX-5 tilhører.


Den nye CX-5 ble vist på 2016 LA Auto Show i november.

 

Se også:

2013 Audi Q3.
2017 Nissan Qashqai.
Volvo XC60
Seat Ateca

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.