Renault 6

renault 6
terjes biler renault
I en vakker fransk småby passer Renault 6 godt inn.

En tekkelig Renault

I likhet med mange elsker jeg Renault 4, – en av verdens største kultbiler. Nå skal det ikke skjules at Renault 4, sammen med Citroën 2 CV, tiltrakk seg eiere på den politiske venstresiden, – gjerne med langt hår og skjegg og flagrende gevanter. I Frankrike ble disse bilene også forbundet med bønder, – uflidde bønder som kjørte bilene helt ut på jordene eller inn i vinmarkene.

Årsaken til at jeg nevner dette, er å forstå hva som egentlig var vitsen med Renault 6. Den er som en litt mer tekkelig Renault 4. Kanskje hensikten var å tiltrekke seg mer urbane mennesker, borgerskapet, – og kanskje kvinnene. Innvendig fikk modellen mer polstring, litt bedre lydisolasjon og vinduer som kunne åpnes med sveiv.

Men jeg skjønner fortsatt ikke vitsen med Renault 6

Den er nemlig basert på Renault 4. I basisversjon har Renault 6 samme motor, en 850 ccm med løse sylinderforinger som yter 34 HK og girkassa montert foran med paraply-giroverføring. Påkostede versjoner fikk 1100 motorer med 46 HK. Understellet er det samme som Renault 4, men ved å øke overhenget bak, fikk man et større bagasjerom. Modellen fikk også skivebremser foran. Det er utrolig hvor mye bil Renault greidde å lage innenfor 386 cm lengde.

1971 eller nyere

Jeg kommer av og til over fine eksemplarer i Frankrike. En av dem, er avbildet her. Etter lydbildet å dømme, tror jeg den har en 1100 ccm, men er ikke helt sikker. Bilen er mellom 1970-1975. Etter at bilen kom i produksjon i 1968, fikk den en liten facelift i 1970 med et ekstra luftinntak under grillen. I 1976 ble den faceliftet med en ny, svart plastikkgrill.

Jeg kunne jo for så vidt si at verden aldri hadde noe behov for Renault 6. Bilen fikk heller aldri samme suksess som sine brødre, Renault 4 og Renault 16. Problemet her hjemme var at modellen aldri ble betraktet som cool. Blindernstudentene byttet aldri ut sine Renault 4 med Renault 6. Ville du gjort det?

Uansett pynter den opp gatebildet i min lille franske småby.

terjes biler
Overhenget bak er strukket ut for å få plass til mer bagasje.
Dette er en utgave mellom 1970-1976. Det
Dette er en utgave mellom 1970-1975.
Facelift (1976-)

1973-renault-6-ad-1

Renault 6 phase I (68-73)
Phase I (68-73) overlatt til egen skjebne.

– La nouvelle Renault 6? Elle est déjà lá! (Den nye Reanult 6? Den er allerede her!).

 

Se også

Club Renault Norvège >>

Renault 4
1971 Renault 16.
1971 Renault 16.

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

4 Responses

  1. Hei Terje, du har rett om det du sier om Renault 6 i bilde. Det er den første TL med 1108cc og det som skilte den fra 845cc originalen var at nummerskiltet på TL foran, var plassert i støtfanger og de 9 ‘slats’ under grill der skiltet star på l versjon var for ekstra luft til TL motor ( nerd faktor, men sånn er det! : ) ). Det var rykter da 6 er’n var lansert i 1968 at den ville på sikt erstatter 4 er’n men vi vet at det mottsatte skjedde. Min far to 6’er, en hvit 845cc original fra 1970 og en ‘Facelifted’ hvit TL fra 1974.

    1. Det er interessant å tenke på at Renault kan ha utviklet R6 som en oppfølger og erstatter for “legenden” R4. Takk for interessant bilhistorie!

  2. Ikke for å,skryte; men jeg har hatt Renault 6. Kjøpte en defekt bil for kr 1100,-. Eieren måtte kvitte seg med bilen på grunn av datoparkeringen i Oslo. Han fikk parkeringsbot annen hver dag. Etter å ha byttet toppakningen hadde jeg bilen i fire gode år. Rusten tok bilen til slutt og da jeg skulle levere den til opphugging var det innført vrakpant på bilen på kr 750,-, mener jeg å huske.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.