Feelgood med D2?

Var dieselbiler bare et blaff?

2015 Volvo V60 D2.
2015 Volvo V60 D2.

Stadig færre nybilkjøpere velger diesel. Siste ord etter utslippsskandalen er ennå ikke sagt, og de største byene truer med spontane kjøreforbud for dieselbiler. Ikke rart at mange heller velger en av de spreke, stillegående, avgiftssubsidierte hybridbilene.

Jeg tror de fleste av oss gjerne bytter drivstoff. Verre er det å bytte bilmerke. Ett av bilmerkene som har flest trofaste tilhengere, er Volvo. Hvis du har kjørt Volvo i flere år, bytter du ikke til Nissan eller Toyota bare for å få en bedre «deal» på el-biler eller hybrid. Det er kanskje det som gjør at mange fortsatt kommer til å velge diesel.

Mange gikk over til diesel da dieselbilene ble avgiftsgunstige over natten. Det er de ennå. Ta dagens Volvo, for eksempel. I Sverige koster Volvo V60 D2 (120 HK) 20 000 SEK mer enn bensinbilen T3 (152 HK). I Norge er startprisen for V60 D2 372 900,- mens T3 begynner på 392 900,-. T3 er utvilsomt et bra motorvalg, men D2 gir mer for pengene, i hvert fall sammenlignet med Sverige.

En av grunnene til at mange velger D2-motoren i sine V60’er, er fordi den er så godt tilpasset norske avgifter. I Tyskland, for eksempel, tilbys D2 kun til V40, – ikke V60. Jeg kan skrive under på at D2 (115 HK) fungerer bedre i V40 enn i den 170 kilos tyngre V60. Likevel har jeg ingen problemer med å anbefale D2 også i V60. Det vil si, jeg har kun kjørt 2015-modellens D2-motor, – den franske PSA-motoren på 115 HK. Fra 2016 erstattet Volvo denne med en nedtunet versjon av sin egen D3-motor. Med 120 HK ligger den avgiftsmessig i samme prisleie.

Hvilken motor skulle man velge til sin nye V60, – om ikke D2?

Du har altså D2 (120 HK, 280 Nm ved 1500 omdreininger). Du må legge til 20 000,- kroner for D3 (150 HK, 320 Nm ved 1750) eller den bensindrevne T3 (152 HK, 250 Nm ved 1300 omdreininger). Du må legge til hele 160 000,- for den nye Twin-engine hybridmotoren med både diesel og elektrisitet. Da får du 231 HK og et dreiemoment på formidable 620 Nm. Et drivverk jeg virkelig har tro på, men jeg synes prisforskjellen er for høy til at D2 og Twin-engine kan regnes som konkurrenter.

Volvos Twin-engine koster 160 000 mer enn D2.
Volvos Twin-engine koster 160 000 mer enn denne D2.

Det finnes også en ny bensinmotor, T2, til samme pris som D2. Jeg har sett dreiemomentkurven til denne. Dreiemomentet på 220 Nm får du fra ca 1200-3500 omdreininger. Dette er et interessant alternativ til D2, – og siden kreftene kommer fra en nedskalert 1,5 liters turbomotor er sannsynligvis avgiftsnivået gunstig, men motoregenskapene skiller seg neppe mye fra diesel-alternativet. I likhet med D2 er T2 først og fremst en V40-motor.

Jeg har omtalt Volvo V60 D2 med 2015-modellens 115 HK motor tidligere.

Når du girer opp i sjette ved 80 km/t, ligger turtallet på 1500 omdreininger. Jeg er imponert over hvor godt den holder seg der. Seigdragningsevnen er utrolig bra, og ved at turtallet holdes så lavt, er lydbildet i kupeen fint. Det er først når du behøver å akselerere, at motoren kan komme til kort. Som kjent trekker turbodiesel-motorer best i et snevert turtallsområde, for eksempel mellom 1750 og 2500 omdreininger. Når du gir gass, merker du at bilen skyter fart i dette turtallsområdet, og at akselerasjonen kan stanse brått når «giret er tømt». Da gjelder det å få lagt inn neste gir. For å få maksimal akselerasjon gjelder det å la motoren jobbe innenfor de gunstige turtallsområdene. Dette krever litt tilvenning.

Med D2-motoren (115 HK) synes jeg motorkraften ikke forsvinner like brått som motorene fra for eksempel Volkswagen-gruppen. Volvo-motoren fortsetter å trekke når du presser den, selv når motoren har havnet utenfor det gunstige turtallsområdet, – når giret er «tømt». Det gjør at motoren føles litt mer fleksibel. Er du midt i en krevende trafikksituasjon, for eksempel smetter inn i tett motorveitrafikk fra kort akselerasjonsfelt, kan du holde giret noen sekunder for å smette trygt inn før du girer.

D2-maskinen er derfor ikke den mest krevende å kjøre.

Da jeg omtalte V40 D2, brukte jeg ordet «feelgood». Det er et uttrykk som først og fremst er knyttet til Volvo – ikke D2. Derfor viser jeg noen bilder tatt i gårsdagens fine høstvær. Jeg liker meg i Volvo. Vurderer du ny V60, må du regne med å ta med ekstrautstyr. Med tanke på feelgood, er min prioritering som følger: (1) Volvos deilige skinninteriør, (2) de fine digitale instrumentene, dernest (3) mer motorkraft.

Jeg synes det er plenty av feelgood i V60, også med D2.

V60 gjør seg fint i septembersolen.
V60 gjør seg fint i septembersolen.
Fantastiske nakkestøtter. Ikke bare komfortable, men også sikre.
Fantastiske nakkestøtter. Ikke bare komfortable, men også sikre.
V60 har ofret bagasjeplass for sitt vakre utseende.
V60 har ofret bagasjeplass for sitt vakre utseende.
Bagasjerommet på 430 liter er kanskje bilens største ulempe. Med baksetene foldet ned, får du helt flatt gulv.
Bagasjerommet på 430 liter er kanskje bilens største ulempe. Med baksetene foldet ned, får du helt flatt gulv.

Link til dreiemomentkurve for 2017 Volvo T2-motor

 

Se også:

Volvo-fronten gir goodwill i trafikken.
Volvo-fronten gir goodwill i trafikken.
 
 
2015 Volvo V40
2015 Volvo V40
 
Turbodieseler krever rett utveksling!
Turbodieseler krever rett utveksling!
2016 Volvo V70 nye D2 og Geartronic.
2016 Volvo V70 nye D2 og Geartronic.
Volvo XC60

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.