Forløperen – Renault 16

memorylane1

Det er ikke ofte man ser disse i trafikken lenger.

Renault 16
Fra 1971 fikk Renault rektangulære baklys.

Den regnes som forløperen til moderne familiebiler. På 60-tallet var det ikke vanlig med 5 dører – inklusiv stor bakluke, kombikupé fasong, fleksible seteløsninger, forhjulsdrift og effektiv utnyttelse av innvendig plass.

 

Renault 16
Renault fra en reklameside.

Jeg kom over en flott Renault 16 her om dagen

Modellen feiret 50-årsjubileum i fjor. Den ble lansert i 1965 som en fremtidsbil, ganske annerledes enn datidens Forder og Opel’er, for å si det sånn. Litt for sær for enkelte, men stilig for andre. Den typiske eier var familiemann, funksjonær mellom 30-50 og over middels interessert i å kjøre bil. Man kunne vel fornemme en herre med veltrimmet bart og kjørehansker.

Var Renault 16 den første?

Renault 16
1981 Renault 4

Fire år tidligere ble Renault 4 lansert. Renaults nye, store fammiliebil skulle arve flere egenskaper fra den lille modellen. Med sine 3,66 meter kunne neppe Renault 4 karakteriseres som noen familiebil. Dessuten hadde den ikke motorkraften man forventet. Likevel var komforten og kjøreegenskapene i Renault 4 bedre enn man skulle tro. Renault 16 fikk også torsjonsfjærer med lang fjæringsvei.

Renault 16 var heldigvis bedre motorisert enn Renault 4. Standardmodellen med 1,6 liter hadde 67 HK. TS hadde 83 HK, og den senere TX fikk hele 93 HK og 5-trinns girkasse. Torsjonsfjærer på alle hjul var ikke bare komfortabelt, men var også plassbesparende. Hele fjæringen ligger vannrett under kupeen nesten uten å stjele innvendig plass.

Skulle man prøvekjørt bilen i dag, ville man merket rattgiret og at den kanskje er noe tyngre på rattet enn dagens biler – en typisk ulempe med alle forhjulsdrevne biler, da mye av motor og girkasse ofte ligger foran forakslingen. Renault hadde likevel gjort mye for å avhjelpe dette. Den kompakte aluminiumsmotoren var trukket langt inn mot kupeen, og girkassa vendt forover.


Den ble regnet som en stor familiebil for sin tid. Hvor stor var den egentlig? Svaret er: 1 centimeter kortere enn dagens Golf.


Renault 16
5-dørs kombikupé var ikke vanlig på 60-tallet.

 

Renault 16
Renault-logoen har forandret seg gjennom årene. 1971 var siste året denne logoen ble brukt.
Den klare blåfargen kler klassiske Renault'er godt.
Den klare blåfargen kler klassiske Renault’er godt, og er en yndet farge for klassiske Renault’er.
1971 Renault 16 TL interiør med rattgir.
1971 Renault 16 TL interiør med rattgir.
Renault 16
TL. Andre utstyrsvarianter var TA (automat) , TS og TX (fra 1973).

 

Se også:

Club Renault Norvège >>

Renault 16
Renault 4
Renault 6.
Renault 6.

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.