Når GPS kommer til nytte

Fast installert navigasjon er kjekt å ha.

Haifinnen røper at det befinner seg GPS om bord.
Haifinnen røper at det befinner seg GPS om bord.

Selv har jeg hatt det i over 6 år nå, og hadde selvfølgelig greidd meg uten. Men – som sagt, det er kjekt å ha. Det er fint å få bekreftet hvor man skal kjøre for å nå bestemmelsesstedet, men like nyttig å holde kontroll på estimert ankomsttid. Ofte strekker tiden bedre til enn jeg trodde. Da kan jeg ta det rolig på veien, slik at jeg slipper å vente når jeg kommer frem.

Jeg tror GPS i bil er kommet for å bli. Om få år vil det være standard, – kanskje til og med påbudt. Neste generasjons GPS-baserte systemer kan få vital betydning for bilkjøringen, mye mer enn dagens systemer.

Alarmtjeneste

Et system som bruker både satellitt og GSM gir mange muligheter.
Satellitt og GSM gir mange muligheter, her i Citroen C4.
Citroën eTouch kobler GPS’en sammen med et SIM-kort. Hvis du trenger assistanse behøver du ikke gi noen veibeskrivelse. Sentralen vet hvor bilen din står. Ved en ulykke der airbaggene løses ut, skjer varslingen automatisk. Volvo har et tilsvarende system med sitt OnCall-system, og BMW med sitt ConnectedDrive. Tesla’er rapporterer tekniske problemer til sentralen før du oppdager dem selv.

Problemet med disse alarmtjenestene er at de er avhengig av at bilfabrikantens sentral er bemannet. Og har vi egentlig noen garanti for at nødsentralene vil gi prioritet til nødmeldinger formidlet via Citroen og Volvos SOS-sentral?

Automatgir med kartleser

Tenkende girkasse kan forutse svinger og bakker.
Tenkende girkasse kan forutse svinger og bakker.
BMW utvikler en løsning for å få sin 8-trinns ZF-kasse til å lese veiens beskaffenhet via bilens GPS. Med 5 meters nøyaktighet kan systemet følge bilen gjennom svinger, opp og ned bakker, gjennom rundkjøringer, av- og påkjøringer på motorvei, og så videre. Tanken bak prosjektet er å få automatkassa til å legge opp girene for aktiv kjøring, for eksempel gire ned ett eller to hakk før svingen og skifte opp i forhold til sjåførens gasspådrag, mens den følger med hvordan veien går gjennom svingen. Bosch har et prosjekt for å styre drivverket på tunge kjøretøy i forhold til topografien for å gi optimal drivstofføkonomi.

Navigasjonssystem som styres av eksterne meldinger

Dagens navi-system er enkle greier.
Dagens navi-system er enkle greier, her i Audi A4.
Dagens navigasjons-system er temmelig enkle greier. Damen i skjermen leder deg gjerne rett inn i et veiarbeid, uvær eller timelang kø. Det vi egentlig trenger navigasjons-systemet til, er å vise hvor det er problemer på veien, og vise alternative veivalg. Om få år kommer damen i skjermen til å opplyse om at det er +2 grader, nedbør i form av snø og full stans i trafikken 25 kilometer lenger fremme samtidig som du får se en alternativ rute blinke på skjermen.

Utnitt fra Tomtoms Live Traffic
Utnitt fra Tomtoms Live Traffic
Det finnes gode automatiske tjenester for å vise oppdatert trafikkflyt der du er. Kanskje mest kjent er Tomtom’s Live Traffic og Google Maps. Når jeg kjører bil i Frankrike benytter jeg meg av V-Traffic. Alle viser trafikkflyten i sanntid basert på forskjellige faktorer som veisensorer, GPS-sporing av samarbeidende taxier og andre som er mye på veien, – og sist, men ikke minst, – sporing av signaler fra brukere. Jeg har faktisk sjekket at systemene fanger opp endringene mens de skjer. Problemet er at tjenestene ikke er tilgjengelig der du trenger det mest, på bilens fastmonterte navigasjonssystem. I mellomtiden må du fange opp trafikkmeldinger på radio eller se dem i klartekst via bilens infotainment system, hvis det finnes dekning for det i det landet du kjører i. Formidling av hendelser langs veien krever automatiske systemer. Manuell behandling tar for lang tid å oppdatere. Når NRK sender en trafikkmelding om kødannelse, har køen sannsynligvis allerede eksistert i minst en halv time.

Fra enveis til toveis datatrafikk

GPS-data er enveistrafikk. Det kan kun sende data til bilen. Vi kan ikke sende noe tilbake til satellitten. Skal man bygge et smartere navigasjonssystem behøver man både å sende og motta meldinger til bilen. Systemer der eierne kan kommunisere med bilene sine, alarmfunksjoner og flåtestyringssystemer baserer seg på GSM/GPRS, – altså mobiltelefonnettet. Dette egner seg best for å rapportere sporadiske hendelser, ikke for kontinuerlig rapportering, – dels på grunn av nettkapasitet og dels på grunn av kostnad. Men nettkapasiteten øker for hver dag mens prisene daler.

Trenger vi kontinuerlig overføring av data?

Mange ser for seg en felles dynamisk trafikkovervåking en gang i fremtiden, – en tjeneste veimyndighetene legger til rette for, basert på avgifter bileierne betaler. Sanntids overvåkingssystemer vil tvinge seg frem i takt med stadig mer selvkjørende biler. Man ser for seg at bilene sender en eller annen form for posisjoneringsdata til en sentral, på samme måte som i flytrafikken der alle fly er utstyrt med en transponder som kontinuerlig sender radiosignaler med id og posisjon. Det er ikke utenkelig at det blir påbudt at alle biler skal ha GPS og varsle sin posisjon løpende til en kommunikasjonssentral. Da vil navigasjonssystemet ditt kunne vise hva de andre bilene gjør lenger frem på veien, for eksempel at de to bilene du møter på andre siden av svingen, akkurat nå er midt i en forbikjøring.

Vi er ikke der ennå. Det største hinderet er at ingen vet hvilket nettverk som skal benyttes for å håndtere den relativt store datatrafikken som systemet vil kreve.

Hvem leverer fremtidens GPS?

Renault varebil med plug-in løsning for Tomtom (Foto: Renault)
Renault varebil med plug-in løsning for Tomtom.
Både Google og Apple har uttalt at de vil være med å levere ny teknologi i bilene. Jeg antar mobil-produsenter som Samsung og Nokia også vil være med. Samtidig foregår det et teknologi-samarbeid mellom flere bilprodusenter, der ett av formålene er å få bilkjøpere til å velge sine overprisede fastmonterte navigasjonsløsninger. Prisen gjør at mange bilkjøpere heller velger å kjøre rundt med en bærbar Tomtom festet på frontruta, – en løsning som koster en brøkdel. Renault har i noen år levert plug-in løsninger for Tomtom til sine rimeligste modeller. Det er lagt vekt på at eksterne navigasjonsenheter skal blende seg naturlig inn med resten av kupeen, noe jeg synes Renault har lykkes godt med.

Jeg tror ikke Tomtom får være alene med å levere slike løsninger. Det er kanskje først og fremst Tomtoms kunder som Google og Apple vil være med å slåss om, mens kjøpere av dyrere biler fortsatt kommer til å foretrekke fastmonterte løsninger.

Jeg ville ikke overlatt styringen av min tenkende automatkasse til Tomtom.

Tomtom Live Traffic – viser oppdatert trafikkflyt der du er

V-Traffic – fransk system som viser trafikkflyt i sanntid

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.