Bilder av nypolerte biler

Når ga de Deres bil en polering sist?

Blank lakk hindrer vann og veisalt i å feste seg
Blank lakk hindrer veisaltet å feste seg

Jeg tok noen bilder av konebilen og ungdomsbilen i kveld etter å ha skiftet til vinterdekk og polert begge bilene. Det er ikke lett å ta gode bilder i en halvmørk garasje. Med kameraet innstilt på ISO 3200, blir bildene litt kornete.

Vær nøye med detaljene
Vær nøye med detaljene

Det er mange meninger om hva som er riktig bilpleie. Man kan si at jo mer tid du bruker, jo bedre blir resultatet. For det handler ikke bare om å gjøre lakken ren og blank, men også få den til å tåle sol, regn, salt og forurensninger til neste gang du skal behandle lakken. Velger du snarveien, kjøre gjennom vaskehallen med et polish-program, holder det kun til neste gang du skal vaske bilen. Påfører du flytende polish for hånd på tørr lakk, holder det trolig hele vinteren.

Alt speiler seg i lakken på en nypolert bil
Alt speiler seg i lakken på en nypolert bil

Riktige bilentusiaster sverger til «full pakke». Først renses lakken med rensevæske, eventuelt med lett rubbing på små riper og mattede overflater. Deretter påføres polish som renser, frisker opp fargen og gir glans. Til slutt gnis bilen inn med beskyttende voks. I denne prosessen er alle operasjoner viktig. Påfører du voks uten å rengjøre og rense lakken ordentlig, kapsler du bare inn urenhetene. Renser du lakken med et lakkrense-produkt uten å påføre beskyttelse, blir lakken mer sårbar enn noen sinne. Full pakke krever at du setter av en hel dag pr bil, avhengig av hvor gode tørkeforholdene er.

Autoglym Super Resin Polish
Autoglym Super Resin Polish

Jeg har prøvd flere bilpleieprodukter gjennom årene. Polish fra Turtle Wax har lett for å etterlate seg skjolder – små, men irriterende nok til at jeg må gjøre deler av jobben om igjen. Dessuten renser den så dårlig at du trenger forbehandling med et lakkrensemiddel. Jeg kan heller ikke anbefale bilpleieprodukter fra Biltema, selv om de er billige. Det spiller liten rolle å spare et par hundrelapper på produktene, når det egentlig er din egeninnsats som er den dyreste delen av jobben.

Jeg synes Autoglym gir gode resultater uten å være alt for arbeidskrevende. Men dessverre varer ingen av midlene fra Autoglym særlig lenge. Jeg foretrekker Autoglym Super Resin Polish. Det er i utgangspunktet et alt-i-ett-produkt som renser lakken for oksydering, skitt og salt, samt innholder slipemiddel og konserveringsmiddel. Det anbefales å forsegle den behandlede lakken med Autoglym Extra Gloss Protection, som blant annet inneholder kvae og lukter ganske godt. Forseglingen fungerer, men virkningen er så kortvarig at jeg ikke synes det er verdt ekstraarbeidet med påføre den. Har du bilen din stående mye ute, ville jeg likevel vurdere å legge på et lag. Du kan eventuelt friske opp forseglingen etter et par måneder.

Til ungdomsbilen bruker jeg ofte slanter fra vårens båtpuss, gjerne produkter som både renser og beskytter i ett. De fungerer fint på billakk også, og gir god glans som holder lenge – lenger enn de vanlige bilpleieproduktene. Men jeg vil ikke bruke det på nye biler.

Det finnes ingen snarveier til å polere en bil. Den må vaskes og tørkes slik at dråpene ikke etterlater kalkflekker. Deretter må du påføre polish med jevne sirkulære bevegelser. For at det skal gi best mulig resultat, bør polishen tørke ordentlig før den gnis av/inn. Her er det ganske viktig at ikke bilen, eller deler av bilen står under direkte, varmt sollys, – skjønt den lave høstsola er ikke så veldig farlig. Husk at det skal minst være 10 grader i lufta, ellers må du stå innendørs.

Gammel bil med riper og bulker blir finere etter polering
Gammel bil med riper og bulker blir finere etter polering

Den siste delen av jobben består i å sikte over lakken for å finne partier hvor polishen ikke er gnidd skikkelig inn. Jeg holder på til jeg ikke finner en eneste flekk. Denne siste delen betrakter jeg som en ren belønning, kvalitetstid med bilen, fordi man får god tid til å glede seg over resultatet. Og så kan du gjøre som meg, ta noen bilder av doningene før de ruller ut i det sølete høstværet igjen.

🙂 Nypolert bil gir garantert regn – slår aldri feil

 

Polering er kvalitetstid med bilen før vinteren
Polering er kvalitetstid med bilen før vinteren

 

Se også:

TDI 177 med S tronic er et sabla godt drivverk.
TDI 177 med Sensotronic er et sabla godt drivverk.
20 år med Civic

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.