Skifte hjul selv

skifte hjul

Er du sterk nok til å løfte hjulene, kan du skifte dem selv. Da blir du bedre kjent med bilen din. Jeg har noen tips på veien…

 

Før du skifter må du sørge for at du har hjulvinne. Den kan kjøpes på alle bensinstasjoner og koster kun noen tiere. Hjulnøkkelen som følger med bilen, er av billig metall og bør kun benyttes i nødsfall. Etter gjentatt bruk vil den ødelegge hjulboltene dine. Her taler jeg dessverre av erfaring.

Har du akkurat kjøpt deg ny bil, kan det være kjekt å sjekke at det følger med jekk. Dekkskifteverktøy er nemlig ekstrautstyr på enkelte nye biler. Forstå det den som kan!

På bildet over ser du alt er klart. Jeg har satt på håndbrekket og lagt en stein under ett av hjulene fordi bilen står i svak helling. Hadde underlaget vært mykt – singel eller jord – så ville jeg lagt en bordbit under jekken for å sikre at den står støtt.

 

skifte hjul

Bilens jekk duger fint for å skifte hjul. Pass på at du fester den mot et jekkfeste, som her en kant av solid stål. Sjekk i instruksjonsboken hvis du ikke finner jekkfestene. Det kan nemlig hende at det befinner seg bak et plastikkdeksel. Sett for all del ikke jekken mot plastikk eller mot mykt karosseristål, som for eksempel under en kanal.

 

skifte hjul

Å løsne hardt tilskrudde hjulbolter kan være vanskelig. For å gi de beste muligheter, jekker jeg først opp bilen slik at dekket så vidt slipper fra bakken, – deretter senker jeg ned så dekkene så vidt når bakken. Dette gjør jeg for å frigjøre eventuelt spenn i hjulet. Hvis dekket trekker seg noen millimeter sidelengs når du jekker opp, har du frigjort spenn som kan gjøre det lettere å løsne hjulboltene. Alle monner drar.

 

skifte hjul

Husk at du skal skru mot urviseren for å løsne.

Jeg synes det er lettest å løsne hjulbolten ved å sette en fot på den ene siden av hjulvinna, og en eller to hender på den andre siden og så bruke kroppstyngden til å løsne bolten. Spenn musklene i ryggen slik at du ikke pådrar deg ryggplager. Med riktig grep garanterer jeg at du enten greier å løsne bolten, eller knekke den. Hvis hjulbolten knekker når du forsøker å løsne den, er den skrudd for hardt inn. Å frigjøre eventuelt spenn i hjulet, som nevnt over, reduserer risikoen for at bolten skal knekke.

Skulle bolten knekke, fortsetter du jobben, og får verkstedet til å bore ut den knekte bolten ved en senere anledning. Mitt merkeverksted tar 800 kr for den jobben. Er hjulet ditt festet med 5 hjulbolter, kan du fortsette å kjøre med kun 4 inntil du får montert den siste. På EU-kontroll får du en toer feil. Mangler du mer enn 20% av hjulboltene, risikerer du å få en treer feil, noe som innebærer kjøreforbud. Det kan altså skje hvis hjulet opprinnelig er festet med 4 hjulbolter og én mangler.

 

skifte hjul

Når alle boltene er fjernet, pleier dekket å løsne av seg selv fra navet. Av og til er det ikke så enkelt, spesielt når du skal løsne vinterdekk på stålfelger etter en saltrik vinter. Da vil jeg anbefale at du finner en slegge – eller treplanke som vist på bildet – og dunke denne langs bakken inn på gummien i dekket. Man kan også legge seg ned og sparke i gummien, men aldri uten at du har sikret bilen fra å falle ned av jekken, – for eksempel ved å legge et dekk og noen planker under bilen.

 

skifte hjul

Når dekket er fjernet, anbefaler jeg å titte etter rust i hjulbuer og eventuelle lekkasjer rundt støtdemper.

 

skifte hjul

Jeg anbefaler også å sjekke gummi-masjettene i hjuloppheng, styring og drivverk. Gummien holder på fett som smører leddet. Hvis gummien er morken og sprukket, vil leddet tørke ut, bli slarkete, – og i ytterste konsekvens knekke.

 

skifte hjul

Oppdager du revne i drivakselmansjetten på et tidlig tidspunkt, slipper du å bytte drivaksling, men hele akslingen må løsnes for å montere ny mansjett.

 

Før du monterer nytt dekk lønner det seg å sjekke om dekket har rotasjonsmerker for å angi hvilken vei dekket skal rotere. De fleste dekk har ikke rotasjonsmerker og kan rulle hvilken som helst vei.

 

skifte hjul

Å få trædd på første hjulbolt kan være en utfordring. Jeg bruker foten/benet til å støtte dekket. Denne jobben er mye enklere dersom du skal feste hjulmuttere på faste gjenger. Uansett prøver jeg å feste bolten/skruen med fingrene et par omdreininger før jeg bruker hjulvinna.

 

dekkskift-8d

Det skal aldri benyttes fett eller olje på gjengene. Du trenger rett og slett ikke ha på noen ting. Hvis du likevel ønsker å tror at noe hjelper til å holde bolter og gjenger i god form kan du benytte kobberfett. Det er det eneste som er tillatt brukt her. Du får kjøpt det blant annet på Biltema.

 

dekkskift-9

Jeg vet ikke om det strengt talt er nødvendig, men jeg kryssdrar alltid hjulboltene. Det betyr å velge et tildragningsmønster som vist på bildet. Tanken bak er å sikre at hjulet sentrerer seg skikkelig. Bolter/skruer som benyttes i dag, er imidlertid koniske, og vil automatisk dra seg korrekt inn slik at hjulet sentreres. Jeg drar alltid til boltene først løselig, deretter senker jeg bilen ned, og drar til hardt for å feste, – og deretter kontrollerer jeg alle – for sikkerhets skyld.

Hvor hardt skal man dra til?

Hvis du ikke bruker momentnøkkel (gjelder de fleste), kan du dra hjulvinna til så mye du klarer med armene. Selv sjekker jeg tildragningen ved å sette én fot på den ene siden av hjulvinna, mens jeg holder en hånd på motsatt side – samme stilling som da jeg løsnet boltene. Den stillingen gjør det enkelt å bruke lik tiltrekningskraft på alle boltene, men pass på å ikke trekk til for hardt! Du skal benytte mindre kraft enn da du løsnet bolten. Det sies at hvis du hører et knepp, så er det mer enn nok. Husk at du må etterdra boltene etter ca. 50-80 kilometers kjøring.

For deg som bruker momentnøkkel: Se linken under med tildragningsmomenter for de fleste bilmodeller. Som generell regel kan du dra til med 120 Nm på vanlige familiebiler, 100 Nm på mindre biler og 140 Nm for SUV’er og biler med ekstra store/brede hjul. Husk å etterdra boltene.

Extremewheels.com – tildragningsmoment bilmodeller i USA (Nm = lb.ft / 0,738)

Tesla skal ha 175 Nm (130 lb-ft) i følge dette innlegget

Momentnøkkel til 499,- (Biltema)

Hvis du anskaffer en momentnøkkel, må du sjekke at den tåler momentet. Ikke glem at du også trenger en pipe som passer dine bolter/mutre.

 

dekkskift-9b

Du trenger ikke høytrykkspyler for å vaske dekkene. Jeg vasker dekkene mine med bøtte, oppvaskmiddel og klut. Det løsner det meste av skitt, og oppvaskmiddelet fjerner trafikkfilm fra gummien. Ikke bare er det bra for dekk og felger, – det gjør det mye hyggeligere å hente frem dekkene når de en dag skal monteres på igjen.

Husk å sjekke lufttrykket når du kommer til en bensinstasjon!

Les mer om Dekkskift og kjønnsroller

 

Se også

Dekkfiks

Hva gjør man når dekket er flatt inne i et parkeringshus og det ikke finnes verken reservehjul, jekk eller reparasjonssett? Ringe bergningsbil? Men den kommer jo ikke inn i parkeringshuset …

 
bilblog

Terje Bjørnstad. Bloggadministrator, hobbyfotograf og bilnerd.