Seat til Norge igjen?

Seat har vært i Norge tidligere. Hvorfor forsvant merket fra nybilforretningene? Kan merket gjenoppstå her hjemme? Har bilene noen sjanse?

seat1

Inne i det enorme Seat-anlegget i Martorell utenfor Barcelona går sveiserobotene på full gass for å produsere nye biler. Ut kommer ikke bare nye Seater, men også Audier. Det snakkes ikke så veldig høyt om det, men her i den katalanske delen av Spania går alt på skinner. Arbeidsledigheten som har rammet resten av Spania eksisterer ikke her.

Seat er det fjerde av fem bilmerker i Volkswagen-gruppen (VAG). De øvrige er Audi, Volkswagen og Skoda i nedadstigende prestisjerekkefølge. Jeg har aldri fått klarhet i om Skoda er mer prestisjefullt enn Seat. For meg står de jevnt og skiller seg fra hverandre i design. Det femte bilmerket er ingen ringere enn Lamborghini! I følge tysk motorpresse ble Lamborghini reddet i siste liten av tyske Audi-ingeniører.

Kannibalisme?

I 2006 forsvant Seat fra bilforretningene i Norge på grunn av dårlig lønnsomhet. Seat ble solgt gjennom et Møller-eid forhandlernett. Hva Møller vet, er at når Seat er fjernet fra markedet, vil mange kunder i stedet gå til Skoda eller Volkswagen. Jeg forestiller meg at få kunder vil gå til for eksempel Opel hvis de søker etter Seat. De vil høyst sannsynlig kjøpe en annen bilmodell fra samme konsern. Hvis Seats bortfall medfører at samme kunder går til annen, allerede etablert Møller-eid forhandler, vil det bedriftsøkonomisk sett vært lite lønnsomt for Møller å selge Seat.

Feil målgruppe og sært design

Seat Leon (Madrid)
Seat Leon (Madrid)

Noen tenkte kanskje at spanskproduserte biler er for unge og hippe mennesker. Veldig dumt, når unge mennesker sjelden har penger til å kjøpe ny bil, og hippe mennesker holder seg til prestisjebiler. Seat er rett og slett en bil for «hvermannsen» og gjennomsnittsfamilien, – fornuftige mennesker som synes Toyota er OK men litt kjedelig. Den selger på «value for money». Det fyrrige, spanske må for all del aldri betones i en bilreklame! Visste du at Seat-fabrikken forsyner hele verden med Audi Q3? Ville Audi noen sinne selge Q3 som «spansk og fyrrig»? I think not.

På midten av 2000-tallet kom alle Seatene i nytt formspråk, som delvis lever ennå. Ansvarlig for designet var Walter de Silva, en geniforklart og profilert bildesigner i Volkswagen-konsernet. Han har tegnet mange fine biler, men Seatene var et uheldig prosjekt for de Silva. Buede linjer som gikk på kryss og tvers, og endte opp midt på bilen, – som flagrende gevanter langs bilen. Det ble ikke bra. Fine biler skal ha linjer som flyter langs kjøreretningen og alle hovedlinjer skal fortrinnsvis ende sammen i bakkant (shutlines).

Men nå da? Designet er friskmeldt og teknikken er state-of-the-art. Etter å ha kjørt en flunkende ny Seat Leon med den helt nye TDI common rail motoren på 110 hester er jeg ikke i tvil: Dette er en bil jeg kunne leve med og kjøre hundretusener av kilometer i. Selv om den ikke skiller seg nevneverdig fra andre biler på markedet, er det en bil det ikke finnes så mange av på veien. La oss kalle det fornuftig individualisme.

I det siste har jeg hatt anledning til å oppholde meg ganske mye i Katalonia, – den regionen som lager Seat. Hvorfor er det så få Seater på veien? Uten å ha foretatt noen seriøs opptelling, synes jeg det er flere Volkswagen Poloer på veiene rundt Barcelona, enn det er Seat Ibizaer. Begge modellene produseres i Spania, henholdsvis Pamplona og Barcelona. Drosjeholdeplassene på Sants  hovedstasjon er fylt opp med Skoda Octaviaer! Antall Seat Toledoer kan telles på en hånd. Foretrekker katalanerne virkelig Volkswagen og Skoda fremfor sitt eget arvesølv? Kanskje Seat-fabrikken ikke greier å produsere nok Seater? Kanskje konsernledelsen har bestemt at produksjonslinjene skal fylles opp med andre merker?

Det er nemlig en fare for at Volkswagen-konsernet velger samme løsning som Møller gjorde her hjemme. Dersom Seat skulle bli borte, hvor ville kundene gå? Dit de allerede går, selvfølgelig! Til Skoda og Volkswagen. Hvorfor da bruke penger på Seat?

Dersom Volkswagen-konsernet velger å støtte Seat, har jeg tro på at merket skal overleve.

Nye Toledo og utgående Altea har ingen fremtid i Norge. Leon, derimot, er en veldig bra modell. I en kampanje kan velutstyrte Leon styles og selges som Audi A3-lookalikes til Golf-priser. Stasjonsvognutgaven har bedre plass enn A3 Sportsback. Kvalitetsmessig er den sannsynligvis bedre enn Golf stasjonsvogn, som produseres i Mexico. På nettsider over car reviews er det ingen hemmelighet at eiere av Mexico-Golfer opplever langt dårligere kvalitet enn eiere av europeiske Golfer. Ibiza er bygd på samme lest som Polo, A1 og Fabia. Den fåes i en flott stasjonsvognsutgave, også.

Jeg liker Seat fordi det øker mangfoldet på veien. Det gjør trafikkbildet hyggeligere.

seat_leon_st_1
Leon på norske veier?
Taxiene på Sants hovedstasjon i Barcelona. Ikke mange Seater.
Taxiene på Sants hovedstasjon i Barcelona. Ikke mange Seater.
Taxier ved Placa Catalunya i Barcelona. Bare Octavia'er - ingen Toledoer her, nei!
Taxier ved Placa Catalunya i Barcelona. Bare Octavia’er – ingen Toledoer her, nei!

Se også:

Denne bilen brukte så lite diesel at jeg trodde drivstoffmåleren hadde tatt kvelden.
Denne bilen brukte så lite diesel at jeg trodde drivstoffmåleren hadde tatt kvelden.
2017 Fiat Tipo. Kommer den til Norge?
2017 Fiat Tipo.
De som faktisk kjører Seat.
Seat Ateca