Bør jeg kjøpe en minibil?

Jeg lover at du vil bli positivt overrasket over hvor god plass det faktisk er mulig å få ut av en bil på vel 3,5 meter! Du vil finne alt moderne sikkerhetsutstyr som ABS, ESP og kollisjonsputer der de skal være. Du får en splitter ny bil til samme pris som en 3 år gammel Golf!

whitemini

Den minste bilklassen tilbyr en rekke åpenbare fordeler som: – lav pris, – lavt verditap, – lavt drivstofforbruk, – lave vedlikeholdsutgifter, – enkel å lukeparkere, – kan velge parkeringsplasser der større biler må lete videre, – gir bedre plass i garasjen, – lettkjørt, – praktisk. Likevel finnes det en del kritiske faktorer knyttet til småbiler. Disse faktorene bør du studere nøye før du eventuelt bestemmer deg for en bil i klasse A.

Plass

For mange blir plassen det mest iøynefallende punktet for om man kan bruke en bil i denne klassen. Trenger du å ta med mye bagasje? I så fall må du regne med å slå ned ett av baksetene. Da vil det ikke være plass til flere enn 3 personer.

Vekt

Fire voksne personer veier 300-400 kilo til sammen. I denne bilklassen nærmer man seg da bilens totalvekt. Foruten å påvirke kjøreegenskapene risikerer du høy slitasje på fjæring og chassisdeler dersom du kjører mye med full bil.

Akselavstand og sporvidde

På veien vil de fleste foretrekke en bil med lang akselavstand og bred sporvidde for å få best mulig stabilitet. Biler med kort akselavstand er nemlig mer følsomme for ytre påvirkninger som kastevinder, langsgående spor og ujevnheter i veibanen. Dette kan gjøre at du må vise ekstra forsiktighet under slike forhold. I denne klassen betyr en forskjell i akselavstand på et par centimeter mye. Hjulene skal være plassert så langt ut som mulig.

Ytelser og motorvalg

Ikke se deg blind på antall hestekrefter. Det er antall hestekrefter pr. tonn som gjelder. Du finner dette tallet under Mål/Vekt i bilkonguratoren her.

En av fordelene med biler i denne klassen er at de faktisk fungerer godt med en liten motor på grunn av sin lave vekt. Velger du å gå opp et trinn i motor, sørger det norske avgiftssystemet for at sluttsummen kan bli nesten like høy som en bil i klassen over. Da kan du like gjerne velge en større bil.

Sikkerhet

Det er en anerkjent påstand at småbiler har dårlig sikkerhet. I trafikken er det riktignok slik at tunge, store biler medfører en naturlig sikkerhet. Men det er flere faktorer enn tyngde og antall meter stål som gjelder ved sammenstøt. Nye biler har mer sikkerhetsutstyr enn for få år siden. Hvis du treffer et stillestående objekt, viser de europeiske NCAP målingene at småbiler kan være like sikre som større biler.

Respekt i trafikken

Enkelte trafikanter opptrer mer aggresivt ovenfor små biler enn større biler. Dette er lett å merke dersom man har anledning til å kjøre flere ulike biler. Når du kjører en småbil vil du oftere oppleve at bakenforkjørende bilister kjører med for liten avstand. Du vil oftere oppleve at andre bilister ikke overholder vikeplikten for en liten bil, og du kan faktisk til tider bli trakassert.

Interiøret

Det første tegn på solid interiør er rattet. Føles rattet godt å holde i? Virker alle betjeningselementene solide? Det er ingen grunn til å lage pinglete interiør selv om bilen er liten! Seteryggene på småbiler lages ofte tynne for å gi et par ekstra centimeter til baksetepassasjerer. Du skal imidlertid aldri føle at seteryggene er ettergivende.

Utstyr

Det er viktig at alt sikkerhetsutstyr er på plass. Dette omfatter ABS, ESP (antiskrens), minst 6 kolllisjonsputer og Isofix-fester til barnestoler. På enkelte av de rimeligste modellene kan det hende du finner nødvendig sikkerhetutstyr på listen over ekstrautstyr. En fordel med minibil er den lave prisen. Da bør du ikke være for raus med å velge ekstrautstyr. Det utstyret du ha i en minibil er delvis nedfellbart baksete. På grunn av begrenset bagasjekapasitet vil du oftere behøve å slå ned baksetet, og da er det viktig at du slipper å måtte slå ned hele baksetet.

Et lite tips!

Når du prøvekjører bilen bør du passe på å parkere ved siden av en velkjent bilmodell som for eksempel Volkswagen Golf. Gå ut av bilen og studer størrelsesforholdet mellom «din» bil og målestokken. Dette er nemlig ofte ikke lett å se i bilforretningen der bilene plasseres for å se så store ut som mulig.

 

2015 Citroën C1.
2017 Fiat 500.
KIA Picanto SR7