Automat eller manuelt gir?

polo2010shiftOm du vurderte å kjøpe ny bil med automatgir for ti år siden ville du fått beskjed om at du aldri kunne regne med å få noe igjen av automattillegget ved innbytte. Dette har endret seg veldig. Etterspørselen etter automatgirede biler har økt – ikke minst på annenhåndsmarkedet.

Det finnes følgende 3 hovedtyper av automatgir. Alle girer automatisk for deg, men oppfører seg likevel ganske forskjellig:

  • Konvensjonelt automatgir (hydraulikk med momentomvandler)
  • Continuous variable transmissions (CVT)
  • Robotisert girskift

Konvensjonelt automatgir skifter når motorens turtall stiger. Overføringen mellom motor og gir skjer via hydraulikkolje og ikke direkte forbundet som i en manuell girkasse. Resultatet er økt komfort fordi færre bevegelser forplanter seg fra gir og akslinger inn i kupeen. Ulempen er at løsningen stjeler krefter fra motoren på vei ut til hjulene. Dette gjør at man må regne med høyere drivstofforbruk i forhold til andre løsninger. Også CO2 utslippet øker, – og med det engangsavgiften og din innkjøpspris. Konvensjonelt automatgir er en kostbar løsning i Norge.

Continuous variable transmissions (CVT) overfører kraften mellom motor og drivakslinger via en metallreim som justerer utvekslingen trinnløst. Dette gjør at man ikke får noen rykk ved girskift og at motorens kan holdes på sitt mest optimale turtallsområde hele tiden. Det er nesten ingen energitap ved denne girløsningen. Det kan være litt uvant å kjøre bil med en helt trinnløs girutveksling. Selv om teknikken riktignok er forskjellig, fungerer CVT-løsningen i prinsippet på samme måte som girløse scootere og motorsager! De fleste CVT-girkasser har mulighet til å gire manuelt. Da velges forhåndsinnstilte, faste utvekslinger langs rembanen.

Robotisert girskift er den løsningen som har hatt størst fremvekst de siste årene. Løsningen baserer seg på at det er en robot som clutcher og skifter gir for deg basert på elektronisk analyse av motor, bilens helling og førerens pedalbruk m.v. Når giret er innkoblet fungerer overføringen mellom motor og drivakslinger akkurat som på en manuell girkasse. Ulempen med denne løsningen er at roboten skifter for tregt, men her har det skjedd store forbedringer, bl.a. med en såkalt dobbeltclutch-løsning som kan forberede neste girskift før du trenger det. Fordelen er at elektronikken kan beregne optimale girskift og således redusere både drivstofforbruket og CO2-utslippet i forhold til manuelt gir.

Bakkestart, snø og køkjøring

Konvensjonelt automatgir holder bilen slik at den overhodet ikke ruller bakover ved bakkestart. En uerfaren sjåfør trenger ikke frykte at bilen skal rulle bakover. Øvrige automatgir-løsninger kombineres med en «hillholder»-funksjon for å sikre problemløs bakkestart. De bilene jeg har kjørt med robotiserte girskift, holder bilen omtrent 3 sekunder i bakken. Dette er nok tid til å flytte høyrebenet fra bremsepedalen over til gasspedalen. «Hillholder» leveres som standard/tilleggsutstyr på mange biler i dag, slik at denne hendige funksjonen også er tilgjengelig på manuelle biler.

Du bør være oppmerksom på at noen av de mest primitive robotiserte girskiftløsningene mangler mulighet til å låse girkassen til ett enkelt gir, noe som kan gi problemer under kjøring under ekstremt vanskelige forhold med is og snø.

Du skal opp en bratt kneik full av snø. Du kjører med en primitiv robotisert girkasse. Du tar fart slik at bilen girer opp i første, andre … ops! … tredje! På det bratteste punktet må kassa gire ned til andre gir. Den tiden dette tar, gjør at du mister farten og veigrepet i snøen.

I køkjøring med hyppige start stopp har automatgir store fordeler fremfor manuelle biler. I stedet for å «file» på clutchen, holder du igjen bilen med bremsen. På manuelle biler medfører mye køkjøring mye slitasje på clutchen. Vær oppmerksom på at robotiserte girløsninger bruker clutchen nesten like mye som om du hadde kjørt med manuelt gir. Det blir riktignok lettere og mer behagelig å kjøre i kø, men slitasjen på clutchen er altså nesten den samme. Jeg sier «nesten» fordi slike løsninger ofte har mange gir (7-8) og det omfatter også gjerne ett eller to gir som er lavere enn førstegiret på en manuell girkasse. Dermed kan bilen kjøre i ekstremt lave hastigheter uten å slite på clutchen.

Mitt valg

Mitt valg faller på robotisert girskift fra en av de store bilprodusentene. Det gir flest fordeler og gir best kjøreglede. Noen bilprodusenter leverer både robotiserte girskift og CVT løsninger (f.eks. Audi og Toyota). Da ville jeg valgt et drivverk med robotisert løsning fremfor CVT. Jeg er overbevist om at det vil holde seg best i fremtiden. Det er for øvrig kun to grunner for meg til å velge en konvensjonell automatgirløsning. Enten fordi jeg har valgt en ekstremt kraftig motor i den absolutt øverste del av prisskalaen, eller fordi jeg søker noe som er veldig billig, – helt i bunnen av prisskalaen.

Her er noen av løsningene i dag:

Make
System
Type
Audi
S tronic or Multitronic
Robotized (S tronic), CVT (Multitronic)
BMW
Conventional
Chevrolet (Korea)
Conventional
Citroën
EMG
Robotized
Ford (DE)
PowerShift or conventional
Robotized (Powershift)
Mazda
Conventional
Mitsubishi
INVECS-III
CVT
Nissan
Xtronic
CVT
Opel
Conventional
Peugeot
EMG
Robotized
Renault
EDC
Robotized
Seat
DSG
Robotized
Skoda
DSG
Robotized
Toyota
MMT or Multidrive
Robotized (MMT), CVT (Multidrive)
Volkswagen
DSG
Robotized
Volvo
Geartronic or conventional
Robotized (Geartronic)

 

>> Se oppdatert versjon av denne artikkelen på HonestAboutCars.com <<<

automatic-1-11